Gå tilbake til:
Du er her:

Frivillige skal gjøre det lettere å delta

Norunn Roland fra Laksevåg er den første som har meldt seg som frivillig innen tjenester til utviklingshemmede. Nå håper hun på flere "kollegaer".

Ta kontakt med frivillighetskoordinator Eva Thomsen på e-post eva.thomsen@bergen.kommune.no eller telefon 932 82 532 eller kom på åpent informasjonsmøte 25. april på Innbyggerservice.

bergen.kommune.no/frivillig

- Jeg har jobbet mye innen omsorg tidligere, men har vært ufør i en del år nå. Min datter, som studerer vernepleie, så en annonse der de søkte etter frivillige. Hun mente dette var midt i blinken for meg, sier Roland.

50-åringen fra Laksevåg elsker å være med mennesker. Og, hun har mye ledig tid.

– Jeg har behov for å komme meg ut. Å gå på kino, tur, teater eller bare være sammen med noen vil også gi meg mye. Det kan være ensomt å være mye hjemme. Jeg vil gjerne bidra til at noen får en bedre hverdag, men det må også gi meg noe tilbake, sier Roland om hvorfor hun har meldt seg som frivillig.

Skal være supplement

Eva Thomsen jobber som frivillighetskoordinator for tjenester for utviklingshemmende. Det er første gang frivillige kobles til denne gruppen.

– Det kan være alt fra besøk, treningskompis, kino, bowling, gå på kafé eller bare være sammen. Det kan også være å komme til et bofelleskap og sette i gang en aktivitet der, sier Thomsen.

En kartlegging av behovene viser at det er stor etterspørsel etter følge til ulike aktiviteter.

– Målet er å øke deltakelsen innen kultur, fritidsaktiviteter og idrett. Det skal være lettere å komme seg ut og delta i samfunnet. Her kan frivillige gjøre en forskjell.

Thomsen understreker at de frivillige skal være et supplement til de ordinære ansatte. De skal ikke gjøre pleieoppgaver eller ta over for ansattes jobb.

– Det er ikke annerledes å være frivillig for personer med utviklingshemming enn for andre personer. De frivillige vil bli koblet med personer som har liknende interesser og som har glede og nytte av en frivillig, sier hun.

Håper på et felleskap

Kommunen søker frivillige i alle aldre og kjønn, gjerne også fremmedspråklige. De frivillige må ha et ønske om å bidra, sette av et par timer i uken, levere politiattest og ha referanser. De må også gjennom et innføringskurs.

Roland gleder seg til å komme i gang. Hun håper å være frivillig et par ganger i uken.

– Jeg trenger noe fast å gjøre og en tilhørighet. Kanskje får jeg også "arbeidskollegaer" og får kjenne på et felleskap, spør Roland.

Denne saken sto også på trykk i Bergenseren nr 1 2019