Gå tilbake til:
Du er her:

Bygger livsglede på sykehjem

Magne Holmås (67) snekrer fuglehus på Midtbygda sykehjem. – Jeg har alltid likt å snekre, og kommer garantert tilbake til verkstedet. Dette var helt topp, sier han. I juni skal sykehjemmet i Åsane opp til sertifisering for å bli et livsgledehjem.

  • Kommunen er nå i gang med et stort løft som vil gi mye bedre kvalitet på plassene i eldreomsorgen.
  • Blant annet utfases aldershjem og tosengsrommene på sykehjem.
  • Hittil i år er det nye Siljuslåtten sykehjem åpnet, og Slettebakken menighets eldresenter er oppgradert, og Bergen Indremisjons Aldershjem er omgjort til omsorgssenter.
  • De neste prosjektene som blir ferdige, er ombygging av Domkirkehjemmet (slutten av 2019), nytt sykehjem på Sandsli bo- og aktivitetssenter (høsten 2020) og omgjøring av aldershjem til Omsorg pluss-boliger på St. Johanneshjemmet (våren 2021).

På Midtbygda sykehjem i Åsane bydel var det nylig offisiell åpning av et snekkerverksted for beboerne. Magne Holmås (67), Walter Ahlbom (90) og Terje Bøe (76) gikk kjapt i gang med å snekre hvert sitt fuglehus.

– Det er gøy så lenge jeg ikke treffer fingrene, sier Ahlbom og ler. Holmås synes også det gikk greit å hamre spikerne i fuglehusplankene han hadde fått utdelt.

– Fuglehus er en fin oppgave. Én plass må vi starte, men vi skal helt sikkert lage noe mer avansert etter hvert, sier 67-åringen. Bøe satte sammen sitt hus i rekordfart.

– Snekkerverksted er kjekt. Vi har godt av å bevege oss litt. Det er viktig, sier han.

Blir livsgledehjem

Verkstedet er en av mange ulike aktiviteter beboerne ved Midtbygda sykehjem kan benytte seg av. De har et stort drivhus med både mat og blomster. I tillegg tilbyr de alt fra treningsgruppe til skjønnhetssalong. November 2017 startet sykehjemmet sentralt i Åsane på en prosess for å bli sertifisert som et livsgledehjem. Dette er en nasjonal sertifiseringsordning som skal gjøre det enklere å sikre at de kulturelle og sosiale behovene til eldre på sykehjem blir ivaretatt. Midtbygda er først ut i Bergen og Hordaland. Anne Karine Aspholt Monsen, livsgledekonsulent ved Midtbygda sykehjem, forteller at å bli et livsgledehjem først og fremst innebærer at de setter den personsentrerte omsorgen i system.

– Vi kartlegger hva hver enkelt beboer har likt tidligere i livet og hva som gir glede i dag, sier hun.

Sykehjemmet må oppfylle ni kriterier for å kunne få status som livsgledehjem.

– Et av kriteriene er generasjonsmøter mellom barn og beboerne. Andre krav er kontakt med dyr og ikke minst at brukerne skal få fortsette hobbyene sine i den grad de fremdeles klarer dette, sier Monsen.

Sykehjemmet skal skape gode rammer rundt måltidene og sørge for god kommunikasjon med pårørende.

– Alle som bor på sykehjem, skal få tilbud om å komme ut i frisk luft. Videre skal musikk og kultur være en del av hverdagen. Vi skal også trekke inn årstiden i aktivitetene våre. Det er derfor vi valgte å la herrene snekre akkurat fuglehus, forteller hun.

– Alle får egen kalender

På Midtbygda har de laget en egen livsgledekalender til alle beboere som bor fast på sykehjemmet.

– Kalenderen er tilpasset beboernes interesser og livshistorier. Og den er et godt verktøy for å sikre at beboerne får kulturelle og sosiale tilbud uavhengig av hvem som er på jobb, fremhever Monsen.

Et viktig poeng med livsgledehjem er at livet skal fortsette når du flytter på sykehjem.

– Alle skal få oppleve at de fortsatt lever livet sitt når de bor hos oss, understreker hun.

Beboerne på Midtbygda har i mange år hatt et variert aktivitetstilbud. I over 25 år har de hatt drivhus med planter og grønnsaker. Elisabeth Haukeland, aktivitets- og frivilligkoordinator, forteller at dette gir livsglede til de eldre.

– De fleste beboerne våre har hatt hage tidligere, og kan formidle kunnskap om planter til oss andre. Det er utrolig kjekt med aktiviteter som gir mestringsfølelse, sier hun.

På klubb med ungdommer

Monsen forklarer at det nye i prosessen med å bli sertifisert som livsgledehjem er at alt av aktiviteter de tilbyr blir satt i et grundig system.

– Ungdomsskoleelever fra Kyrkjekrinsen skole hjelper oss å drive mange av aktivitetsklubbene på sykehjemmet gjennom faget "Innsats for andre". Da får vi generasjonsmøter samtidig som beboerne får drive med hobbyene sine, sier hun.

Hver avdeling har dessuten fått en egen fadderbarnehage fra nærområdet.

– En gang i måneden kommer barna inn på avdelingen til beboerne og finner på ting sammen med dem, sier hun. Monsen forteller at Midtbygda samtidig er inne i en prosess for å bli et kortidssykehjem.

– Vi ser absolutt verdien av livsgledehjem for disse pasientene også. De ansatte har stått i to parallelle endringsprosesser. Vi er imponerte over endringsviljen deres, sier Monsen.

I juni får Midtbygda sykehjem svar på om de oppfyller alle kriteriene for å være et livsgledehjem.

– Da får vi vite om vi har klart jobben. De ansatte har lagt ned en stor innsats for å få dette til, så vi gleder oss til å bli et sertifisert livsgledehjem, sier Monsen.

Kaniner sprer glede

Søreide sykehjem har også en rekke ulike tiltak og opplevelser som passer inn i kriteriene for å bli et livsgledehjem.

– Vi er ikke inne i en prosess for å bli sertifisert, men innholdet i dette er noe alle sykehjem arbeider med i det daglige, sier Christian Magnussen, avdelingsleder ved Søreide sykehjem.

I likhet med Midtbygda jobber de med å kartlegge interesser og sosiale behov hos beboerne.

– Vi legger deretter til rette for at de skal få drive med hobbyene sine. Livet fortsetter selv om du flytter på sykehjem, poengterer han.

For kort tid tilbake inntok kaninene Bella og Minni en av sykehjemshagene. Dette var til stor glede for beboerne.

– Kaninene er helt herlige. Det er så kjekt å få møte dyr, sier Kari Rød (80).

Knut Kristiansen (91) er enig.

– Da jeg var liten hadde jeg kaniner hjemme. Det er fint å få hilse på dyr, sier 91-åringen.

Magnussen forteller at de tidligere har hatt flaskelam boende i hagen. I år ble det altså to kaniner som flyttet inn på Søreide sykehjem.

– Mange av beboerne våre er vant til å ha dyr fra de var yngre. I tillegg er dyr og små barn alltid en klassiker som gleder de eldre, sier han.

Sykehjemmet har også anskaffet seg et minidrivhus. Hjørdis Dyrkolbotn (96) er begeistret.

– Blomstene er flotte! De er flinke til å stelle dem her på huset. Jeg gleder meg til å få smake på tomatene når de blir modne, sier hun.

Åshild Lied, aktivitets- og frivillighetskoordinator, forteller at de lager en aktivitetsplan hver uke.

– Drivhuset har blitt skikkelig populært allerede. Mange av de eldre trives med å plante blomster og deretter se hvordan det spirer og gror i drivhuset, sier hun.

Hjørdis Dyrkolbotn nikker.

– Gud, hvor skjønt vi har det her, avslutter hun med et stort smil.