Gå tilbake til:
Du er her:

Shana ble reddet av veterinærvakten

1. mai ble en dramatisk dag for Annette Østrem. Hennes ellers friske og energiske hund Shana ble akutt syk og måtte hasteopereres.

Hvis du er usikker på om dyret ditt er friskt og dyreklinikkene har stengt, ta kontakt med veterinærvakten, forteller smådyrsspesialist og veterinær Thomas Øyo.

Telefonnummeret er åpent og tilgjengelig for alle som trenger assistanse, veiledning eller råd.

– Henvendelsene vi får kan være alt i fra enkle spørsmål til mer dramatiske hendelser som gjør at en må ta dyret inn og behandle det så fort som mulig, avslutter han.

Veterinærvaktene

Akutt hjelp til smådyr og kjæledyr:

Tlf: 820 90 060

  • Veterinærvakten er organisert av Bergen kommune i samarbeid med flere klinikker i Bergensområdet. Klinikkene yter hjelp til dyr med alvorlig skade og sykdom som ikke kan vente til neste virkedag. Tjenesten er tilgjengelig alle dager, hele året, fra klinikkene stenger om ettermiddagen og til de åpner neste dag.
  • Klinikken som har vakt, holder ikke “vanlig” åpent. Man må alltid ringe vakttelefonen for å gjøre en avtale før man reiser inn til den aktuelle klinikken.

Akutt hjelp til hest og produksjonsdyr:

  • Kommunene Bergen, Askøy, Os, Sund, Fjell og Øygarden er sammen om veterinærvakten for hest og produksjonsdyr, Bergen er vertskommune.

    Bergen sør:
    Tlf: 480 72 422 (Bergen sør for Eidsvågstunnelen og Haukeland i Arna, Askøy, Fjell, Os, Sund, Øygarden)
    Bergen nord: Tlf: 409 12 088 (Arna, Åsane, Osterøy)

Hun er alltid veldig glad og elsker mennesker, forteller Annette Østrem når hun beskriver hunden sin.

Det har gått ti år siden Annette hentet hjem valpen og ga den navnet Shana. Da Annette flyttet fra Sørlandet for å begynne på biologistudier i Bergen, ble hunden med på flyttelasset.

– Selv om hun er ti år gammel, så oppfører hun seg ofte som en valp. Shana er veldig hyper og løper rundt og er veldig glad i barn og vil alltid hilse på dem, fortsetter Annette.

Men da Annette og samboeren sto opp for å nyte fridagen 1. mai, var ikke Shana sitt vanlige jeg. Hun hadde kastet opp i løpet av natten og skalv og klynket.

Legevakt for dyr

Omtrent samtidig kom Thomas Øyo og Hege Rosenberg inn døren på jobb. Thomas er veterinær og smådyrsspesialist mens Hege jobber som dyrepleier. Denne maiuken er det Anicura Dyresykehuset Bergen Sør på Nordås som er veterinærvakt for alle smådyr i Bergen.

– Det som er veterinærvaktens oppgave er å ta imot dyr som har blitt syke eller skadde og trenger veterinærbehandling utenfor vanlig åpningstid. Så det blir en slags legevakt for dyr. Vi er i beredskap fra klinikkens normale stengetid til åpningstid, forteller Thomas Øyo.

Thomas og Hege vet ikke hva som venter de i løpet av arbeidsdagen.

– Vanlige oppdrag er dyr som trenger fødselshjelp, trafikkskader og nå har vi en sesong med mange hoggormbit, forteller de.

Intervjuet blir avbrutt av at telefonen ringer.

– Det er dyrlegen, sier Thomas og besvarer en bekymret innringer. Etter samtalen forklarer han:

– Telefonnummeret til veterinærvakten er åpent og tilgjengelig for alle som trenger assistanse, veiledning eller råd fra veterinær.

Shana blir stadig dårligere

Hjemme på Damsgård har Shana kastet opp igjen. Hun skjelver, har temperatursvingninger i kroppen og tydelig vondt. Hunden er ikke til å kjenne igjen. Annette finner telefonnummeret til veterinærvakten og ringer. Kort tid etter er de på vei til klinikken på Nordås.

Undersøkelsen

Thomas undersøker Shana nøye og kjenner på undersiden ved magen at det er unormalt hardt. Deretter blir det tatt røntgen og til slutt ultralyd. Undersøkelsene viser hva som er galt.

– Shana har en lukket livmorbetennelse, forklarer Thomas.

– Det danner seg puss inne i livmoren til Shana. Dette pusset har ingen steder å komme ut. Livmoren fyller seg opp og står i fare for å sprekke. Derfor er det hast å få operert dette nå, fortsetter han.

Akutt tilstand

– Jeg har aldri før ringt veterinærvakten. Dette er første gangen Shana har blitt ordentlig syk, sier en bekymret Annette.

Shana har fått bedøvelse og sovner etter hvert i fanget på Annette.

– Jeg er veldig glad for at hun skal få hjelp og skal bli bedre, avslutter Annette før dyrepleier Hege Rosenberg tar med seg Shana for å gjøre henne klar til operasjon.

– Dette er en akutt pasient og en akutt tilstand, vi håper på det beste og gjør det beste vi kan, forteller dyrepleier Hege mens hun legger inn venoflon og barberer bort pels der veterinær Thomas skal operere.

– Det er alltid en viss risiko med enhver operasjon, skyter Thomas inn, men med Shana vurderer vi dette til å være en trygg affære.

På operasjonsbordet

Shana ligger på operasjonsbordet. Hun får hjelp fra maskiner for å puste. Med skalpell åpner Thomas opp området inn til livmoren. Hege overvåker at alt står bra til med pasienten. Etter ca. 1 time er livmoren fjernet, såret sys igjen og operasjonen er over. Etter 3 timer på observasjon kan Shana bli med Annette hjem igjen.

Takknemlig

Seks dager etter operasjonen er Shana ute på en kort tur. Hun blir fort sliten og bevegelsene er preget av stingene etter operasjonen. Men hun spiser godt og er piggere dag for dag. Annette forteller at hun veldig glad for at ordningen med veterinærvakt finnes.

– Det er betryggende å vite at du kan ringe inn om du har spørsmål. Det var veldig bra at Shana fikk hjelp med en gang, avslutter hun mens hun klapper og koser med sin beste venn.