Gå tilbake til:
Du er her:
Ordføreren foran treet som skal sendes til Newcastle
TO SOM ER KLARE FOR ENGLANDSTUR: Både ordføreren og årets julegran er klare for å ta turen til Newcastle for å spre juleglede. Det er 73 år siden Bergen sendte den første julegranen til vennskapsbyen på andre siden av Nordsjøen.
Bilde: Ida-Elise Seppola Asplund

En ekte Vossagran er på vei til Newcastle

Fredag 25. november var ordfører Linn Kristin Engø på plass på kaien, for å se til årets julegran før den ble sendt med skip til Newcastle.

Torsdag 1. november er ordføreren selv på plass i Newcastle for å tenne lysene på juletreet, til glede for våre venner på andre siden av Nordsjøen.

Lang tradisjon

I år er det 73 år siden Bergen for første gang sendte et juletre til Newcastle, som tegn på vennskap og som takk for hjelpen under og etter andre verdenskrig.  

Grantreet heises av en kran til lasteplanet til en semitrailer.
EN LITEN FLYTUR: Selve fellingen og lastingen av treet gikk veldig fint.
Bilde: Marianne Aasheim

Et spesielt flott juletre til Newcastle i år

Årets gran er hentet fra Voss, og er en såkalt Vossagran. All gran vest for Voss er plantet, men Vossagranen har oppstått naturlig, av frø som har spredd seg vestover fra Østlandet. I følge parkforvalter i Bymiljøetaten, Marianne Aasheim er derfor Vossagranen penere enn andre graner på Vestlandet, med tette greiner og en flott, naturlig mørk grønnfarge. 

Grunneiere Leif Gjelland og Ragnhild Soldal forteller at de lot akkurat dette treet stå igjen da de felte skog på eiendommen sin i 2016, fordi de syntes det var spesielt flott. Siden har treet fått stå i fred uten andre trær tett på, og det har blitt en flott fasong rundt hele treet.

Alt vel etter en litt utfordrende transportetappe

– Selve fellingen gikk greit. Transportetappen mellom Voss og Bergen var en liten utfordring, men ingenting ble ødelagt, og treet er fortsatt i god behold, melder Aasheim.