Gå tilbake til:
Du er her:
Berit Margrethe Andersen
Berit Margrethe Andersen synes at alle burde hatt komfyrvakt for å hindre at komfyrbranner oppstår.
Bilde: Magnus Kongshaug Johannessen

- Føler meg mye tryggere med komfyrvakt

Pensjonist Berit Margrethe Andersen bor i et av byens tette trehusområder og er sjeleglad for komfyrvakten hun har fått installert.

Den tidligere sognepresten mener at alle burde hatt komfyrvakt for å hindre at komfyrbranner oppstår.

- Det gir en ekstra trygghet, sier hun.

Så godt som alle komfyrbranner skyldes tørrkoking og ikke tekniske feil ved produktet. Det skal ikke mye til før en brannfarlig situasjon oppstår. Andersen har selv opplevd at komfyrvakten hennes har begynt å pipe når hun har tilberedt mat, og skrudd av komfyren hennes da den ble for varm. Hun er svært glad for den trygghetsfølelsen komfyrvakten gir henne.

- Det er ikke godt å vite hva som ville skjedd hvis den ikke var der. Siden jeg er eldre og bor i et gammelt trehus er det ekstra viktig å passe på brannsikkerheten. Alle burde hatt komfyrvakt! oppfordrer Andersen.

Andersen var en av 60 personer over 70 år, med bolig i tett trehusbebyggelse, som i perioden 2015-2016 fikk tilbud fra Bergen brannvesen om gratis installering av komfyrvakt.

118 utrykninger grunnet komfyrbruk

I fjor hadde Bergen brannvesen 118 utrykninger som kunne knyttes til komfyrbruk. Antall boligbranner i Bergen gikk opp fra 76 i 2019 til 88 i 2020. Av disse hadde åtte startet på komfyren – og i tillegg kommer 110 branntilløp.

Folk i alle aldersgrupper opplever branntilløp i aller på komfyren - alt fra unge som lager nattmat, til travle småbarnsfamilier og eldre som glemmer at komfyren står på. Vi anbefaler derfor alle å installere komfyrvakt! En komfyrvakt kutter strømmen hvis du glemmer å slå av platen. Det kan redde hjemmet ditt fra brann.

Komfyrbrann
Komfyrbruk er den vanligste enkeltårsaken til branntilløp i bergenshjem.
Bilde: Bergen brannvesen

Kutter strømmen automatisk

Komfyrvakten består av en sensor og en strømbryter, og den er enkel å installere. Sensoren overvåker kokeplatene. Hvis sensoren oppdager fare for brann, utsløser den en alarm. Om ingen reagerer på denne, gir sensoren beskjed til en bryter om å kutte strømmen til komfyren.

Slik skaffer du deg komfyrvakt

Noen komfyrvakter skal kun plugges i stikkontakten, og disse kan du montere selv. Komfyrvakter for fast tilkobling må monteres av en elektriker.

Det er krav om komfyrvakt i alle nye boliger og fritidsboliger, og hvis det legges opp ny kurs til komfyren. Komfyrvakter får du kjøpt hos flere elektronikkbutikker, kjøkkenbutikker og nettbutikker.

For personer med særskilte behov kan hjelpemiddelsentralene installere komfyrvakt gratis. Sjekk hos din lokale hjelpemiddelsentral hvilke vilkår som gjelder.

Nasjonal komfyrvaktkampanje

Onsdag 10. februar går den årlige nasjonale komfyrvaktkampanjen av stabelen. Brann-Norge vil med dette å øke oppmerksomheten rundt komfyrbranner. Det viktigste enkelttiltaket for å redusere antall branner og branntilløp på komfyren er å installere komfyrvakt.

Komfyrvaktkampanjen er en del av "Alt vi kan mot brann", som er en nasjonal satsing på brannforebyggende arbeid målrettet mot risikoutsatte grupper. Bak "Alt vi kan mot brann" står Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Norsk brannvernforening, Finans Norge, Norsk brannbefals landsforbund, Feiermesterens landsforening, Nelfo, Branninformasjonsforum, det lokale eltilsyn og sakkyndige selskap.