Gå tilbake til:
Du er her:
Brannsikker camping

Husk brannsikkerheten på camping

Brann på campingplass kan spre seg svært raskt. Gjør deg kjent med sikkerhetsreglene når du kommer til en ny plass. Sjekk at røykvarsleren fungerer der du skal sove, og hvor brannslokkingsutstyret er.

7 tips for brannsikker camping

 1. Installer røykvarsler 
  Siden en brann i en campingvogn eller et telt vil utvikle seg svært kjapt, teller hvert sekund. Hvis du har en røykvarsler, øker du sjansen for å redde deg ut i tide. Røykvarsleren bør monteres fast i campingvogner og bobiler. Husk å skifte batteri, og test at den fungerer før du drar ut på tur. I telt kan du bruke en reiserøykvarsler. Det er lurt å ha en kniv lett tilgjengelig i teltet, slik at du raskt kan skjære deg ut hvis det begynner å brenne. Om du leier hytte bør du sjekke at røykvarsler fungerer og at nødvendig slokkeutstyr er på plass.
 2. Husk brannslokkingsapparat  
  Brannslokkingsapparat er påbudt i alle campingvogner og bobiler. Sørg for at apparatet er lett tilgjengelig og at det blir jevnlig vedlikeholdt, slik at det alltid er klart til bruk hvis uhellet skulle være ute. Et brannteppe er et fint tillegg som tar liten plass og som effektivt kveler mindre flammer. Om du leier hytte skal utleier sørge for at du har tilgjengelige slokkemidler. 
 3. Sjekk det elektriske anlegget  
  Elektrisk anlegg og utstyr i campingvogner og bobiler skal være installert i tråd med regelverket. Sjekk at alt fungerer fint før ferien, hvert år. Få gjerne en fagperson til å utføre kontroll av det elektriske anlegget.  
 4. Propan 
  Sjekk jevnlig propananleggets slanger, rør og koblinger for å unngå lekkasjer. Følg bruksanvisningens retningslinjer nøye for montering, sikkerhetsavstander, bruk og vedlikehold. En propanbeholder skal alltid stå oppreist, og må aldri utsettes for unormal oppvarming eller sterk solvarme. Installer gassvarsler dersom du benytter gass inne i campingvognen eller bobilen. 
 5. Hold minst 4 meter avstand 
  Plasser campingvognen, teltet eller bobilen i god avstand fra naboen. Fra 1. mars 2022 er det krav til minimum fire meter avstand mellom campingvogner, bobiler og telt. Kravet har ikke tilbakevirkende kraft, og gjelder kun nyetablerte eller ombygde campingplasser. Tidligere krav er 3 meter. Formålet med avstanden er å begrense spredning av en eventuell brann, slik at personer i nærheten rekker å rømme.
 6. Pass på grillen  
  Åpen flamme må kun brukes ute i friluft. En teltduk kan fort ta fyr og kan da gi fra seg mange giftige gasser. Grill, kokeapparater og lignende bør stå minst 1 meter på utsiden av teltduken. Sjekk gjerne om campingplassen har egne plasser for grilling.  
 7. Brannskader  
  Brannskader må behandles raskt. For å minimere skaden er det viktig at du lærer deg denne framgangsmåten for å minimere skaden om uhellet skulle være ute:  
  Bruk 20/20-regelen. Kjøl det skadede området med (omtrent) 20 graders vann i 20 minutter. Ved større skader, ring 113.

Hvis det brenner: 

 1. Redd deg selv og folk som er i fare 
 2. Varsle brannvesenet på nødnummer 110  
 3. Forsøk å slokke dersom du ikke utsetter deg selv for fare 

Fra 1. mars 2022 er det nye krav til nyetablerte campingplasser. Les mer om det nye regelverket under fanen “Til deg som er eier av campingplassen” her.