Gå tilbake til:
Du er her:
Komfyrbrann
Komfyrbranner utgjør en større risiko i julesesongen
Bilde: Håvard Holme

Ni komfyrbranntilløp hittil i julemåneden

Hittil i desember har Bergen brannvesen allerede rykket ut til ni branntilløp på komfyr i Bergen. Hva kan du gjøre for å unngå at juletragedien er et faktum på kjøkkenet?

Senest i forrige uke var svidd juleribbe årsak til utrykning i Bergen sentrum.

- Det høres kanskje banalt ut, men vær til stede når det putrer i grytene, råder brannsjef Leif Linde.

I julestria er det mange gjøremål og det er lett å glemme at stekeplatene står på. Eller så skal man bare rekke å pakke noen gaver, åpne døren for gode naboer eller vaske ferdig på badet. Holder du et våkent øye med komfyren reduserer du sjansen betraktelig for at julemiddagen blir uspiselig eller at den rett og slett utvikler seg til en brann.

- En annen ting som gjør oss glemsomme er hvis vi drikker alkohol. Et glass vin hører for mange med til julematen, men er du beruset så er det absolutt best å unngå komfyren, sier brannsjefen.

Hvis du ikke allerede har gjort det i forbindelse med julevasken, så er et annet hett tips fra brannvesenet å rengjøre filteret i kjøkkenviften. Filtre som har blitt tettet av fett tar raskere fyr og gjør det lettere for flammene å spre seg.

Dette gjør du hvis det brenner

Hvis uhellet først skulle være ute, må du i en tidlig fase:

  1. Plassere et lokk over gryten
  2. Trekke gryten av den varme platen
  3. Skru av komfyren

En komfyrvakt vil automatisk kutte strømmen dersom en farlig situasjon oppstår på platene. Det er også en god idé å ha et brannteppe eller en slokkespray lett tilgjengelig på kjøkkenet for de små branntilløpene. Dersom det er olje som brenner, må du absolutt ikke bruke vann! Da flammer det opp og brannen kan bli uhåndterlig. Ha ellers en lav terskel for å komme deg ut av boligen og i sikkerhet.

Komfyrbruk årsak til mange branntilløp

Antall boligbranner i Bergen kommune gikk ned fra 89 i 2018 til 75 i 2019. Av de 75 boligbrannene startet i 2019 tolv på komfyren. Utover dette var det hele 143 branntilløp på komfyr i fjor. Hittil i år har vi hatt 80 boligbranner og 105 branntilløp på komfyr. Komfyrbruk er fortsatt den vanligste enkeltårsaken til branntilløp i bergenshjem. 

- Det er ikke så mye som skal til for å ha en trygg og god jul. Hvis du har fungerende røykvarslere, er forsiktig med levende lys og ikke minst er oppmerksom når du bruker komfyren, så har du gjort det viktigste, sier brannsjef Linde.