Gå tilbake til:
Du er her:
Båter i Vågen
PÅ SJØEN: Et knippe av beredskapsorganisasjonens fartøyer samlet for å forberede seg til sommeren. Bergen havns M/B Sydnes, Frifant fra Skjærgårdstjenesten, brann- og redningsbåten Sjøbrand, R/S Kristian Gerhard Jebsen fra Redningsselskapet, Røde kors-båten, sjøtjenestens hurtiggående politibåt og redningsselskapets arbeidsvannskuter. Også dykkerbilen fra Bergen brannvesen var til stede.
Bilde: Nina Blågestad

Vis båtvett - her er rådene for en trygg sommer ved sjøen

Beredskapsorganisasjonene er forberedt på at det kan bli en travel sommer ved sjøen og ber bergensere og tilreisende vise sjøvett.

Med mange ferierende i Norge og mange nye og uerfarne båteiere, ønsker nødetatene å forhindre uønskede hendelser på sjøen. De er også forberedt på at det kan bli konflikter mellom båter, badende og kajakkpadlere på de mange friluftsområdene ved sjøen.

SJØBRAND: Båtfører Åge Lie og innsatsleder Jan Aase på brannvesenets båt Sjøbrand. Den blir brukt til brannslokking, søk- og redning, dykkeroppdrag og bistand ved akutt forurensning og har base i Sandviken.
SJØBRAND: Båtfører Åge Lie og innsatsleder Jan Aase på brannvesenets båt Sjøbrand. Den blir brukt til brannslokking, søk- og redning, dykkeroppdrag og bistand ved akutt forurensning og har base i Sandviken.
Bilde: Nina Blågestad

Disse kan hjelpe deg til sjøs

VIS HENSYN: Christian Hafstad, maritim leder ved Bergen havn, er forberedt på at det kan bli en hektisk tid i havnen. Han råder båteiere til å vise båtvett. - Ta båtførerprøven, selv om du ikke er pålagt det. Respekter andre og hold avstand, sier Hafstad, som også oppfordrer båteiere til å registrere båten i småbåtregisteret.
VIS HENSYN: Christian Hafstad, maritim leder ved Bergen havn, råder båteiere til å vise båtvett. - Ta båtførerprøven, selv om du ikke er pålagt det. Respekter andre og hold avstand, sier og oppfordrer båteiere til å registrere båten i småbåtregisteret.
Bilde: Nina Blågestad

Blant de som kan hjelpe deg hvis ulykken er ute, er politibåten, brannbåten Sjøbrand, Redningsselskapets tre redningsskøyter og Røde kors-båten. Også en "rescuerunner", en arbeidsvannskuter står klar, blant annet til å brukes på grunnere områder som for eksempel Nordåsvannet.

- Beredskapsorganisasjonene er forberedt og ønsker at sommeren 2020 skal bli tryggest mulig. Men vi kan ikke være alle steder, og publikum må ta sin del av ansvaret og følge sjøvettreglene, sier Gro Handeland i Seksjon for samfunnssikkerhet og beredskap i Bergen kommune.  

Rådene for en trygg båtsommer

REDNINGSSTASJON: Fem steder langs Bryggen finner du slike redningsstasjoner med livbøye, båtshake og stige. De er enkle å håndtere og kan være redningen hvis noen faller på sjøen.
REDNINGSSTASJONER LANGS BRYGGEN: Fem steder langs Bryggen finner du slike redningsstasjoner med livbøye, båtshake og stige. De er enkle å håndtere og kan være redningen hvis noen faller på sjøen.
Bilde: Nina Blågestad
  • Hold avstand og vis hensyn
  • Bruk redningsvest
  • Husk promillegrensen
  • Vær oppmerksom, særlig ved badeplasser der det kan bli konflikter mellom båter, badende og kajakker
  • Ta båtførerprøven

- Er du over 40 år, trenger man ikke båtførerbevis for å føre under åtte meter. Det er likevel lurt å ta det, vi forventer mange uerfarne båteiere på sjøen denne sommeren, sier Christian Hafstad, maritim leder i Bergen havn.

Disse har beredskap til sjøs

Hovedaktørene innen beredskap til sjøs er: Redningsselskapet, Røde kors, politiet, Bergen brannvesen, Bergen havn, Bergen og omland friluftsråd og kommunen, ved Seksjon for samfunnssikkerhet og beredskap.

Før sommeren var nødetatene samlet på Torgutstikkeren for å forberede seg til årets sommersesong. Målet med samlingen var å bli bedre kjent med hverandre slik at samarbeidet flyter lettere hvis det skjer en ulykke.