Gå tilbake til:
Du er her:

Buekorpsgutten som ble byens flaggsjef

Han har ansvar for at kommunens flagg er klare til 17. mai. I Bergen er det Frode Nilsen og Bergen brannvesen som sørger for at byen pyntes med flagg.

Flagger du? Lær deg flaggreglene - nederst på denne siden ;-)

Frode Nilsen er mannen som, i tillegg til å være utrykkningsleder på Bergen brannstasjon, har hovedansvaret for at byens flagg er i orden og kommer på plass til rett tid.

- Det har skjedd på 17.-mai at det har vært brann om natten og utover på morgenkvisten, og at vi ikke har fått til å flagge innen den tid vi skal flagge. Da har vi fått kritikk. De siste årene har vi derfor fått inn ekstra mannskaper på vakt om morgenen som kan hjelpe med flaggingen.

På 17. mai har brannvesenet i oppgave å heise alle flagg i Bergen sentrum. Da er det viktig å ha kontroll. For i og med at flaggstengene varierer i høyde, så har også flaggene forskjellige størrelser.

- Et flagg skal være 1/3 av flaggstangens høyde. Et 3-meterflagg passer bare til en stang som er 9 meter høy. Det flagget blir for stort til en flaggstang på seks meter og for lite til en 12 meter lang flaggstang, så det kan være en utfordring, sier Nilsen.

Stolt buekorpsgutt

Nilsen er også opptatt av at ting blir gjort riktig;

- Jeg er en buekorpsgutt og har gått i buekorps i mange år. Tradisjonen med masse flagging synes jeg er fantastisk. Jeg er stolt av det norske flagget. Flagget skal behandles ordentlig.

Frode Nilsen i Bergen brannvesen har hovedansvaret for at byens flagg er i orden og kommer på plass til rett tid. BILDE: ANDREW M. S. BULLER

Flaggreglene

Flagget heises i månedene fra mars til og med oktober klokken 08.00. Flagget fires ved solnedgang, dog ikke senere enn klokken 21.00, hvis solen går ned etter denne tid.

  • Man skal behandle et flagg med respekt.
  • Et flagg skal aldri berøre bakken.
  • Privatpersoner skal flagge med handelsflagget, mens staten skal flagge med statsflagget som har splitt og tunge.
  • Flaggets lengde skal være 1/3 av lengden av flaggstangen når flaggstang står på bakke.
  • Flagg som står vannrett, eller fra bygning skal være 1/2 av lengden av stangens lengde.
  • Ved flaggheising skal man ikke heise to flagg på samme flaggstang.
  • Dersom et flagg brukes til dekorasjon, skal det henge fritt, og ikke spikres eller kunne tråkkes på.
  • Et ødelagt eller slitt flagg skal enten brennes eller sprettes opp, slik at fargene skilles fra hverandre.
  • Flaggets proporsjoner: Lengde: 6-1-2-1-12 med henholdsvis rød, hvit, blå, hvit og rød farge. Høyde: 6-1-2-1-6 med henholdsvis rød, hvit, blå, hvit og rød farge.
  • Flaggets farger skal være norsk rød (pantone 200) og norsk blå (pantone 281).

Nyttige lenker:

Se hvilke dager som er flaggdager i Bergen kommune

Link til flaggloven.

Forskrift angående bruk av statsflagget og handelsflagget.