Gå tilbake til:
Du er her:

Slik blir 17. mai i Bergen

Her finner du nyttig informasjon om dagen. Publikum oppfordres til å bruke buss og bane. Vi ønsker alle innbyggerne en flott nasjonaldag!

Hovedprosesjonen har oppstilling på Koengen innen klokken 10.15 og går derfra klokken 10.30. Flaggtoget går fra Festplassen klokken 10.40. I flaggtoget går skoler, buekorps, speidere og russ.

Det er 17. mai-komiteen i Bergen som står for programmet nasjonaldagen. De har:

Kart over prosesjonene

Program time for time

All kjøring i sentrum forbudt

Bergen sentrum blir sperret for trafikk mellom klokken 7.00 og 24.00. Det blir ikke mulig å kjøre mellom nord og sør gjennom sentrum, bruk Fløyfjellstunnelen.

Vi anmoder om at folk begrenser bilbruk også i områdene like utenfor det avstengte området.

Se flere detaljer om trafikkreguleringer på 17-mai.no

Stengte tunneler

Damsgårdstunnelen, Løvstakktunnelen og Nygårdstunnelen (mot sentrum) stenges for vanlig biltrafikk fra 8.30 til 12.00, men benyttes av buss, drosje og utrykningskjøretøyer.

Åpen for kjøring

Vestre Murallmenningen øvre del åpnes for trafikk til og fra Nordnes på 17. mai. Lars Hilles gate, Foreningsgaten og Olav Kyrres gate er åpne for kjøring til Nygårdsgaten.

Bybane og busser

På grunn av prosesjon på Nesttun kan Bybanen ikke betjene holdeplassene mellom Flesland og Nesttun i tidsrommet 12.30 til 13.50.

Mellom klokken 7.00 og 15.00 vil bussene kjøre andre traseer enn vanlig, og Bybanen vil stoppe på Nonneseter og starte på Bystasjonen. Fra klokken 15.00 vil kollektivtrafikken gå som normalt gjennom sentrum. Skyss informerer om rutetider på nettsiden og i Skyss-app.

Det er kun busser og taxi som får kjøre innenfor sperringene.

17. mai-program for skolene

Alle skolene informerer lokalt om sine arrangementer på nasjonaldagen. Her finner du snarvei til alle barne- og ungdomsskolene i Bergen.

Prosesjonen på Nesttun

Det er oppstilling på Lagunen Storsenter klokken 10.30. I år vil blant annet OL-vinner Håvard Holmefjord Lorentzen holde tale. Cirka klokken 11.00 starter prosesjonen og går via Fanavegen til Nesttun. Mer om markeringen i Fana på www.17maifana.info.

- Slipp brannbilen frem

Når sentrum er sperret, velger mange å kjøre så nær bykjernen som mulig og parkere der. Bergen brannvesen oppfordrer innbyggerne til å ta hensyn til eventuelle utrykningskjøretøy.

- Vi trenger tre meter for å komme forbi uansett, så pass på at det er nok veibredde der du parkerer, sier informasjonsleder Trine Sivertsen Sommerlade i Bergen brannvesen.

Sikkerhet i fritidsbåt på Vågen

Vågen er åpen for fritidsbåter på 17. mai, men det er begrenset med fortøyningsplasser. Bergen havn forventer at plassene fylles opp fort. Det er viktig at alle båtførere følger fortøyningsplanen for Bergen havn. Les sikkerhetsråd til båteiere på brannvesenets side.

Lær deg flaggreglene

På 17. mai har brannvesenet ansvar for å heise alle flaggene i Bergen sentrum.

Lær deg flaggreglene av byens egen flaggsjef

Lær deg flaggdagene i Bergen

Gjør byen festfin

Kirsebærtreærne rundt Smålungeren står straks i full blomst, de gule tulipanene rundt Smålungeren er allerede en fryd for øyet, og alle bedene i byens "indrefilet" skal være på sitt beste nasjonaldagen. Bymiljøetaten har det travelt i ukene frem mot nasjonaldagen, og jobber faktisk natt og dag døgnene rundt 17. mai.

Møt menneskene som gjør byen klar til fest

Sammen om en trygg 17. mai

Under sykkel-VM ble det etablert et samvirkesenter på Bergen Rådhus for felles overvåkning og samarbeid for en trygg region. Samarbeidet fikk den nasjonale Samfunnssikkerhetsprisen 2017. På 17. mai blir senteret tatt i bruk igjen, i litt mindre skala. Politiet, Helse Bergen, Bergen brannvesen, Skyss, Røde kors og Bergen kommune deltar.

Bergen kommune gratulerer innbyggerne med dagen og ønsker alle en fin markering!

Og takk til alle som går på jobb døgnet rundt for å gjøre byen klar til fest!