Gå tilbake til:
Du er her:
17. mai i hagen
TAR NASJONALDAGEN HEM: For å ivareta smittevernet på en god måte, oppfordres folk til å markere nasjonaldagen hjemme.
Bilde: Toril Berle Schalck

Slik blir 17. mai i Bergen - i år feirer vi hjemme

I år tar vi nasjonaldagen hjem, og markerer dagen i bydelene, hjemme og med god avstand. Slik er rådene og planen for en trygg 17. mai i Bergen.

Information in different languages

Bergen kommune følger nasjonale myndigheter sine føringer for smittevern og gradvis gjenåpning av samfunnet.
 

Ikke feiring i sentrum

For at vi skal klare å overholde gjeldende smittevernregler, blir det et annerledes 17. mai-program for byen. Det vil ikke bli tilrettelagt for feiring i sentrum. Skyss kjører vanlige lørdagsruter frem til klokken 17.00 og søndagsruter etter det. 

- Vi oppfordrer folk til å feire dagen hjemme, med familie eller nære venner. Markerer du dagen ute, husk å holde avstand og følge rådene for smittevern. På den måten tar vi vare på hverandre og begrenser faren for økt smitte, sier byrådsleder Roger Valhammer.


Hold avstand og unngå folkeansamlinger

 Også på 17. mai må vi følge de samme rådene som vi har i hverdagen:

Hold minst en meters avstand til andre, hold deg hjemme hvis du er syk og vask hendene grundig og ofte.

Vi kan ha familie- og vennebesøk på 17. mai, med opptil 20 personer i grupper. Forutsatt at man holder minst en meters avstand. 

Arrangementer på opptil 50 personer er lov, forutsatt at det har en ansvarlig arrangør som sørger for at gjeldende smittevernregler overholdes.

SE OGSÅ: Slik sikrer du deg 17.mai-stemningen hjemme
 

Program flyttet til bydelene

Markens bataljon øver med god avstand
ANNERLEDES 17.-MAI: Markens bataljon øver utendørs med god avstand. På 17. mai får de overrekt ny fane i Marken, og etter det skal de delta i lukket arrangement på Koengen. Arrangementet blir sendt direkte på TV, radio og nett.
Bilde: Nina Blågestad

I stedet for markering i sentrum, blir det to kortesjer i hver bydel som folk kan få glede av i sitt nærmiljø.

- Vanligvis kommer bergenserne til oss, men i år kommer vi til dem, lover Asbjørn Hodnekvam i 17. mai-komiteen i Bergen.

Kortesje nummer en går klokken 10.30-13.00 og vil bestå av brannbiler, veteranbiler, buss og to store lastebiler som vil fungere som scene. Kortesje nummer to vil gå klokken 17.00-20.30. Kart for rutene blir klare mandag.

- På den første runden har vi fokus på korpsmusikk og buekorps og gjerne noen sangere til nasjonalsangen. På den andre kortesjen vil vi ha mer av det vi normalt kaller kveldsunderholdning. Her ønsker vi med oss teater, artister, dansegrupper og alt som kan skape litt liv og røre, forteller Hodnekvam.

På 17-mai.no finner du kart og ruter for bydelskortesjene

Programmet for nasjonaldagen i Bergen time for time finner du her 
(Det blir oppdatert fortløpende i tråd med gjeldende smittevernregler.) 


Besøker sykehjemmene

Se hilsen fra ordføreren til innbyggerne:

Kortesjene vil prøve å kjøre innom de fleste sykehjemmene i bydelen, og ha en liten opptreden der. For å unngå større samlinger med mennesker utenfor sykehjemmene, vil det ikke bli oppgitt noe klokkeslett for dette til publikum.

17. mai-komiteen planlegger også en Vipps-aksjon til inntekt for kor, korps, buekorps, lag og organisasjoner som ikke har får inntekt til lagene sine på tradisjonell måte denne våren.


Barnehagene feirer 17. mai

Fredag var det stor 17. mai-feiring i våre barnehager. De sang for hverandre, for nærmiljøene og for  de eldre på sykehjem
Fredag var det stor 17. mai-feiring i våre barnehager. De sang for hverandre, for nærmiljøene og for de eldre på sykehjem.
Bilde: MULESVINGEN BARNEHAGE


Gå 17. mai-tog med hele Norge i Minecraft

I år kan du gå i digitalt 17. mai-tok i Minecraft. Hele Norge kan bli med, og så er det eget oppmøtested for Bergen klokken 12.00.
Se hvordan du blir med

 

Direktesending på tv, radio og nett

Av andre høydepunkter blir taler og feststemning direktesendt fra Koengen (lukket for publikum), båtparade i byfjorden og felles nasjonalsang med hele Norge klokken 13.00.

Du kan følge direkte sending fra Bergen klokken 06.30 til 23.30.


Skoler og korps

Korps på uteøving med to meters avstand
JA VI ELSKER: Møhlenpris skolekorps øver på "Ja vi elsker". Den skal de spille samtidig med hele Norge fra Idrettsbanen på Møhlenpris klokken 13.00.
Bilde: Nina Blågestad

Korps og kor kan opptre og gå i tog, men med to meters avstand i lengden, og en meter skulder til skulder. Flaggheising og kransenedlegging er lov med mindre grupper tilskuere.

Skoler kan ha mindre fellesarrangementer, med maks 50 deltakere, så lenge man overholder regelen om minst en meters avstand, helst er utendørs og legger til rette for god håndhygiene. Matservering kan foregå, under forutsetning av god tilgang til håndvask.
 

Pynter bydelskortesjene

Det er Parkseksjonen ved Bymiljøetaten som leverer bjørk til kortesjene i bydelene.

- Vi henter bjørken i Isdalen, og 16. mai pynter vi Vikingskipet som står på Koengen i år. I tillegg er det vi som leverer bjørk til bilene som skal kjøre i kortesjene, og vi kommer til å ha litt ekstra innsats rundt minnesmerkene der det skal legges kranser tidlig på dagen, forteller leder for Parkseksjonen Geir Davanger.

Planleggingen av blomstringen i sentrum, starter allerede året før når tulipanløkene settes ned. De siste ukene har Parkseksjonen jobbet for fullt for å få klart blomsterbed, plener og fontener i sentrum. Natt til 17. mai har de folk på jobb som rydder og sørger for at alt er strøkent til nasjonaldagen.

- Det ser ut til å bli litt kaldt siste uken før 17. mai, så i år kan kirsebærblomstringen rundt Smålungeren treffe på sitt aller beste akkurat på nasjonaldagen, smiler han.


Flaggene til topps som vanlig

Dagen starter som vanlig med salutten på Skansen klokken 07.00, og fyrverkeri over byen på tampen av kvelden. Og som vanlig vil brannvesenet ha ansvar for å heise flagg på alle de offisielle flaggstengene i sentrum. 

Lær deg flaggdagene i Bergen

Så selv om dagen blir litt annerledes, og opplevelsene nye for mange, vil blomster, flagg og salutter pryde byen og hedre dagen som vanlig.

Gratulerer med dagen, ta vare på hverandre og god 17. mai!

Temaside koronavirus 

Og trenger du tips til 17. mai-leker hjemme, kan du få inspirasjon her: