Gå tilbake til:
Du er her:
Persetorsk på tallerken
Dette er persetorsken, og 28. januar er dens dag. Dette versjonen av den urbergenske retten ble servert under Bergen Matfestival 2019.
Bilde: Anne Baumann og Maren Gilhuus

Slik feirer vi persetorskens dag

Tirsdag 28. januar ble for første gang den urbergenske fiskeretten persetorsk gjort stas på med sin egen dag. Her finner du oppskrift.

Persetorsken har fått navnet fordi det er to torskefileter som blir presset ("perset") mot hverandre med en blanding av sukker og salt.

Persetorsk på sykehjem

Ved seks av byens sykehjem markeres dagen med å servere persetorsk til alle beboerne. Flere spisesteder i Bergen har også persetorsk på menyen, og det blir servert persetorsk også på et åpent møte om matbyen Bergen.

Les mer om bakgrunnen for persetorskens dag.

Restaurantfestivalen Bergen Spiser har også historikk, bilder og oppskrifter.

Slik lager du persetorsk

Det finnes mange oppskrifter der ute. Her er en oppskrift fra bergenskokk Gard Haugland beregnet på fire personer:

PERSETORSK MED ERTEPURÈ OG SIDERSAUS

1 kg fersk torsk eller skrei, gjerne ryggstykkene
3 ss salt
3 ss sukker

Bland salt og sukker som du gnir inn fisken med. Legg fiskestykkene mot hverandre med kjøttsiden inn. Legg deretter et skjærebrett eller en plate på toppen og legg på 3-5 kg vekt. Legg kjølig i seks timer før du snur fiskestykkene og lar dem ligge i seks timer til. Tøm av overflødig veske underveis slik at fisken ikke blir for salt. Skyll torsken under rennende vann i fem til seks minutter. Bak i ovnen i syv til ni minutter på 200 grader, til fisken er gjennomstekt og flaker seg.

ERTEPURÈ

1 pose med grønne selskapserter
1 hvitløksfedd
Fløte
Salt og pepper

Trekk ertene forsiktig sammen med hvitløksfeddet i et par minutter. Sil så av vannet og tilsett litt fløte, salt og pepper til ertene. Erteblandingen kjøres i en food prosessor til den har fått en glatt og kremet konsistens.

SIDERSAUS

Sjalottløk
2 dl eplesider
Pepper
Usaltet smør
Salt
Evt gressløk

Kok inn sider, finhakket sjalottløk og pepper til det nesten ikke er mer veske igjen. Visp så terninger med usaltet smør inn i blandingen til det blir en fyldig smørsaus. Smak til med salt og eventuelle friske urter.

Lykke til!