Gå tilbake til:
Du er her:
tegnet kort med hjerter, englebarn og teksten "Vondt i hjertet"
Fra samlingen Hilsener, minneord og kondolanser etter 22.07.2011.
Bilde: Bergen byarkiv

Bakgrunn

Fredag 22. juli 2011 ble Norge rammet av to terrorangrep. Her viser vi videre til digitale ressurser som kan gi læring om det som skjedde.

Bombeangrepet på regjeringskvartalet og massedrapet på Utøya er de verste terrorhandlingene i Norge etter andre verdenskrig.

Til sammen 77 personer ble drept i angrepene. Mange ble hardt skadd, og det ble gjort enorme materielle ødeleggelser. Ettervirkningene for de berørte, i form av blant annet psykiske belastninger, er store.

Ressurser og læring

Les mer om terrorangrepene 22. juli i Store norske leksikon og på 22. juli-senteret sin nettside.

22. juli-senteret har også laget en digital undervisningsplattform, med gode hjelpemidler for lærere som vil ta opp temaet. Her er det nyttige tips til hvordan man kan tilnærme seg stoffet, og hvordan temaet er knyttet til fagfornyelsen i skolen.

Universitetet i Bergen har satt sammen en ekspertliste med oversikt over forskere ved Universitetet i Bergen som kan belyse mange spørsmål og tema relatert til angrepet 22. juli 2011.

I september 2021 legger Den kulturelle skolesekken Bergen ut tilbud til ungdomsskoler om visninger av filmen Rekonstruksjon Utøya og undervisningsopplegg rundt denne.

Digital utstilling

I 2012 laget Byarkivet en digital utstilling hvor de viser bilder fra den spontane minnemarkeringen ved Den blå steinen i dagene etter terrorhandlingen i 2011. Utstillingen gir et uttrykk for sorg og medfølelse fra folk i Bergen, og viser et utvalg av gjenstander, hilsener og tegninger som ble samlet inn fra Den blå steinen. Alt materialet blir oppbevart hos Bergen byarkiv, og er en del av Norges dokumentarv.