Gå tilbake til:
Du er her:

BLI MED PÅ LAB'EN:

Sjekker badevannet for deg

Hver dag sesongen gjennom sjekker Mari Linn Haukeland og kollegene på vannlaboratoriet til Bergen Vann kvaliteten på badevannet ditt. Og kvaliteten er jevnt over god.

Enten du barskt kaster deg ut i sjøen på bergenske badeplasser eller makelig foretrekker badekraret hjemme, kan du være trygg på at noen følger med på kvaliteten på vannet du bader i.

Sjekker prøver hver dag

Gjennom året kontrollerer vannlaboratoriet 55.000 vannprøver fra drikke- og avløpsvannet i Bergen. På laben starter badesesongen i april. Ansatte i Vann- og avløpsetaten tar temperaturen på badevannet i 31 friluftsområder i Bergen kommune. Samtidig blir det tatt prøve av vannet som blir sendt til analyse hos Bergen Vann KF. Laboratoriet gjennomfører også tilsvarende analyser for Os kommune.

Film

- Jeg foretrekker å bade i Mjelkevika. Det er ikke fordi vannkvaliteten skiller seg ut, men det er den badeplassen som er nærmest meg, sier ingeniør og kvalitetsleder Mari Linn Haukeland på vannlaboratoriet.

Ser etter bakterier

Inn på laben triller det inn en tralle med både saltvann og ferskvann til analyse. Flaskene inneholder vannprøver fra Krohnegården, Godvik, Nordnes, Sandviken og Sydnes. Fra prøvene kommer inn til svaret foreligger tar det ett døgn.

- For Helleneset gjennomfører vi en større analyse fordi den badeplassen er med i blått flagg-ordningen. For de andre badevannene undersøker vi vannprøvene for termotolerante koliforme bakterier, forteller Haukeland.

Legger ut resultatene

Dersom forekomsten av slike bakterier er over 1000 per 100 ml vann er vannkvaliteten ikke akseptabel. Kvaliteten regnes som god når forekomsten er mindre enn 100 bakterier per 100 ml vann. Det hyggelige for badende bergensere er at badevannet i Bergen har god kvalitet. Resultatet av temperaturmålingen og analysene av vannet blir jevnlig publisert på kommunens temaside om badevann.

På laboratoriet blir først alt utstyr som kommer i kontakt med prøvene desinfisert. Deretter kjører Mari Linn Haukeland prøvene gjennom et filter. Det eneste som blir igjen da er alt som ikke er vann. Filteret blir siden lagt på et medium som bakteriene liker.

Etter at filtreringen er gjennomført blir bakteriene dyrket i et varmbad. Her skal de ligge i et døgn. Og i mellomtiden vokser de seg store nok til at det er mulig å telle dem med det blotte øye.

Bedre vann i fjorden

Det er noen anseelige mengder badevann som har gått gjennom laboratoriet siden ingeniøren begynte der for ni år siden.

- Jeg vil si kvaliteten på prøvene har blitt bedre i løpet av disse årene, sier hun.