Gå tilbake til:
Du er her:
Collage: 1) et band  utendørs foran flere murbygg, 2) tre musikere på utendørsscene som spiller trommer, klarinett og banjo, 3) unge ballettdansere på scene foran et lerret som viser jubileumslogo, 4) buttons og refleks med jubileumslogo, 5) barn foran en gul iglo-installasjon i parken og 6) ung jente som smilende viser fram en ferdig anrettet burger på en tallerken.
Bilde: Bergen kommune, Amatørkulturrådet, Kunstpilotene og Tove Breistein.

Slik var Bergens 950-årsjubileum

Bergens 950-årsjubileum ble markert bredt gjennom hele 2020, på tross av koronapandemien og smittevernrestriksjoner. Se filmen og les jubileumsrapporten her.

Jubileet startet med stor folkefest på Bryggen 18. januar 2020. Fra mars ble året preget av koronapandemien. Likevel skjedde det mye spennende og fint i jubileumsbyen i løpet av året. Nå er rapporten fra jubileet klar, du finner den til nedlasting lenger ned i saken, sammen med en film med høydepunkter fra feiringen. 

Rapporten gir en fyldig beskrivelse av oppstart og forberedelser, verdier og tematikk, et bredt utvalg jubileumsprosjekt, kommunikasjon og formidling og økonomi. Det er også tatt inn et evalueringskapittel.

Rapportens forside
Rapporten tar for seg gjennomføringen av Bergens 950-årsjubileum, og har også mange fine bilder fra små og store hendelser.
 

Mange høydepunkter 

I rapporten kan du lese om høydepunkter som den 55 km lange "Jubileumsstien - Bergen på langs", jubileumsbekkalokk,  Nygårdsparkens egen podcastserie, og urbant dyrkingsprosjekt i regi av introduksjonssenteret. Byens barn ble nådd med jubileumssangen "Vi e’ Bergen!", i tillegg til jubileumsmagasin fra Leseplaneten. Det ble arrangert en rekke popup-konserter i nabolag og på sykehjem. På slutten av året skapte den digitale 950-årsjulekalenderen engasjement.  

Mange aktører involvert

Omtrent 150 eksterne aktører var involvert i planleggingen og gjennomføringen av jubileumsåret. Det ble gjennomført en rekke egne jubileumsprosjekter i regi av Bergens organisasjoner og institusjoner, for eksempel den selvironiske og poetiske dokumentaren "Bergen - i all beskjedenhet" på Bergen kino, og  DNS sin fartsfylte komedie "Alle tiders Bergen - 950 år kort fortalt". Du kan også lese om Amatørkulturrådets  jubileumsby-fotokonkurranse og jubileumsscene, og om «verdens lengste digitale langbord» under «Hele Bergen feirer».

Last ned rapporten

Last ned rapport og appendiks her:  

Rapporten skal behandles av byrådet 12. mai, og deretter i bystyret. Les saksdokumentene. 

Se jubileumsfilmen: