Gå tilbake til:
Du er her:

Foto fra Glødelampejubileet i 1929

I 2016 vil Bergen Byarkiv presentere foto fra arkivene som formidler store og små hendelser, personer og objekter. Fotoene gir et glimt av arkivenes mangfold og evne til å dokumentere vår historie.

Den Nationale Scene under Glødelampejubileet i 1929. Fotograf: Ukjent. Arkivet etter Bergen Lysverker, Bergen byarkiv.
Den Nationale Scene under Glødelampejubileet i 1929. Fotograf: Ukjent. Arkivet etter Bergen Lysverker, Bergen byarkiv.
 

Månedens foto er hentet fra arkivet etter Bergen Lysverker og viser Den Nationale Scene i 1929. Bergen Lysverker ble dannet gjennom en fusjon mellom Bergens Elektricitetsverk (etablert i 1900) og Bergen Gasværk (etablert i 1856) i 1938.

Fotoet ble tatt i anledning «Glødelampejubileet» i 1929, da det var 50 år siden Thomas Alva Edison fant opp en funksjonell og lengelevende lyspære. Edisons oppfinnelse fra 1879 revolusjonerte belysning, og skapte et marked for elektrisitet.

I 1929 ble Torget og flere signalbygg i Bergen flombelyst for å markere at glødelampen var 50 år. Glødelampejubileet i Bergen ble arrangert av Bergens Elektricitetsverk, Bergen kommune. I Oslo hadde Teknisk museum en utstilling om Edisons oppfinnelser. Bergen Elektricitetsverk var flink til å dokumentere virksomheten gjennom foto, og fotoet fra «Glødelampejubileet» føyer seg inn i denne dokumentasjonen.

Flere foto fra Glødelampejubileet i 1929.

Les mer