Gå tilbake til:
Du er her:

Sjøkapteinen som overlevde «Titanic»

I april 2012 er det hundre år siden det britiske passasjerskipet RMS «Titanic» forliste på sin jomfrutur fra Southampton til New York.

Fra arkivet etter Morgenavisen. Bergen Byarkiv
Fra arkivet etter Morgenavisen. Bergen Byarkiv
 

Natten til 15. april 1912 traff det et isfjell og sank. Forliset var en av de største og mest kjente maritime katastrofer i fredstid. Mellom 1350 og 1512 personer mistet livet og ca. 700 personer overlevde. (Antallet passasjerer, overlevende og døde varierer i forskjellige kilder).

31 norske statsborgere var registrert som passasjerer på «Titanic». 20 omkom og 11 overlevde. Blant de overlevende var 2 bergensere. Albert Kaurin Andersen f. 1878 og Albert Johan Moss f.1882.

Sjøkaptein Albert Moss hadde et dramatisk liv. Før han gikk om bord i «Titanic» hadde han forlist med lasteskipet «Hebe» og var på til USA for å mønstre som styrmann på DS «Norheim». I 1918 ble han torpedert av en tysk ubåt utenfor kysten av Marokko, og under andre verdenskrig var han med under landgangen i Normandie som kaptein på et ammunisjonsskip.

40 år etter ulykken med «Titanic» ble han intervjuet i Morgenavisen, hvor han gav en dramatisk men nøktern beskrivelse av hvordan han opplevde timene etter forliset.