Gå tilbake til:
Du er her:
farlig avfall dovett
Farlig avfall skal leveres til miljøstasjonen
Bilde: Gunn Eklund Breisnes

Heller du dette ut i vasken?

Ikke gjør det! Maling, beis, lakk og white spirit er farlig avfall. Det skal verken tømmes i do, i vasken, dumpes i naturen, eller blandes med vanlig avfall.

Hvert år bruker nordmenn 94 milliarder kroner* på å pusse opp hus og hytter.  De fleste ønsker nok å være miljøbevisste når de pusser opp, og det finnes etterhvert gode, miljømerkede produkter å få tak i . Men ikke alle er like flinke til å kvitte seg med restene på en forsvarlig måte.

Vannbasert maling er farlig avfall


- Mange tror at for eksempel vannbasert maling kan tømmes rett i vasken eller do uten at det er skadelig for miljøet. Dette stemmer ikke, sier Lars Jørgen Sørfonn , fagansvarlig i Bergen Vann.

Vannbasert maling er riktignok mer miljøvennlig enn annen maling, men inneholder også miljøfarlige stoffer som ikke må komme ut i avløpssystemet. 

– Vannbasert maling, oljemaling, beis, tynnere og white spirit inneholder helsefarlige kjemikalier og miljøgifter som renseanlegget ikke klarer å kvitte seg med. Slikt avfall hoper seg da opp i næringskjeden, og rammer til slutt oss mennesker, forklarer han.

Gratis levering av farlig avfall


Rester av beis, maling og tynnere skal alltid leveres inn ved godkjent mottak. Husholdningskunder kan gratis levere farlig avfall til BIRs gjenvinningsstasjoner og mobil innsamling. Næringskunder må henvende seg til BIRs stasjon for farlig avfall på Espehaugen. Se oversikt på BIRs hjemmesider.

*Kilde: Prognosesenteret