300 tonn medisin på avveie
Medisiner er selvsagt nødvendig, og til stor nytte dersom du er syk. Men om medisinene havner i naturen, kan de gjøre stor skade. Selv våre mest moderne og oppgraderte renseanlegg klarer ikke å rense bort antibiotika, smertelindrende og infeksjonshemmende medisiner.
Rester av medikamenter i sjø og vann
Nå er forskerne bekymret for virkningen legemidlene har på miljøet. På sikt kan utslipp av antibiotika gjøre bakteriestammer mer motstandsdyktige, og i verste fall resistente. Dette gjør at det med tiden kan bli vanskeligere å ta knekken på infeksjoner hos oss mennesker.
Returner ubrukte eller gamle medisiner til apoteket
Du kan forhindre at rester av medisin spres i miljøet. Ta med de gamle medisinene til apoteket, og levèr det i skranken. En enkel, men effektiv måte å bidra til et bedre miljø for både mennesker, fisker og dyr. Innsamlede medisiner brennes på spesielle forbrenningsanlegg, der gassen renses før den slippes ut.
Rydd medisinskapet:
- Fjern det du ikke trenger, medisiner du ikke husker hvem tilhører eller hva brukes mot, og medisiner som har gått ut på dato.
- Sørg for at medisinene du beholder er i originalemballasjen, utenfor barns rekkevidde og oppbevares tørt og i romtemperatur (noen medisiner skal oppbevares i kjøleskap, sjekk pakningsvedlegget/emballasjen).
- Returner medisinene du vil kvitte deg med på apoteket. Fjern etiketter med navn om du ønsker det. Papiremballasje trenger du ikke å levere inn, den kan du heller kildesortere.
Kilder: Legemiddelverket, Apotekforeningen, Legemiddelindustrien (LMI) og Norsk Vann