Gå tilbake til:
Du er her:
ikke i do
Medisiner skal ikke i do!

Medisin er farlig avfall

Hvert eneste år kaster vi rundt 600 tonn medisiner. Halvparten av dette går i toalettet, i vasken eller i bosset. Visste du at dette påvirker miljøet rundt oss på en svært uheldig måte?

300 tonn medisin på avveie

Medisiner er selvsagt nødvendig, og til stor nytte dersom du er syk. Men om medisinene havner i naturen, kan de gjøre stor skade. Selv våre mest moderne og oppgraderte renseanlegg klarer ikke å rense bort antibiotika, smertelindrende og infeksjonshemmende medisiner.

Rester av medikamenter i sjø og vann

Nå er forskerne bekymret for virkningen legemidlene har på miljøet. På sikt kan utslipp av antibiotika gjøre bakteriestammer mer motstandsdyktige, og i verste fall resistente. Dette gjør at det med tiden kan bli vanskeligere å ta knekken på infeksjoner hos oss mennesker.

Returner ubrukte eller gamle medisiner til apoteket

Du kan forhindre at rester av medisin spres i miljøet. Ta med de gamle medisinene til apoteket, og levèr det i skranken. En enkel, men effektiv måte å bidra til et bedre miljø for både mennesker, fisker og dyr. Innsamlede medisiner brennes på spesielle forbrenningsanlegg, der gassen renses før den slippes ut.

Rydd medisinskapet:

  • Fjern det du ikke trenger, medisiner du ikke husker hvem tilhører eller hva brukes mot, og medisiner som har gått ut på dato.
  • Sørg for at medisinene du beholder er i originalemballasjen, utenfor barns rekkevidde og oppbevares tørt og i romtemperatur (noen medisiner skal oppbevares i kjøleskap, sjekk pakningsvedlegget/emballasjen).
  • Returner medisinene du vil kvitte deg med på apoteket. Fjern etiketter med navn om du ønsker det. Papiremballasje trenger du ikke å levere inn, den kan du heller kildesortere.

Kilder: Legemiddelverket, Apotekforeningen, Legemiddelindustrien (LMI) og Norsk Vann