Gå tilbake til:
Du er her:
Skuespiller i gammeldags antrekk foran Mathallen
Tjenestepikene ble gjerne sendt til torget for å kjøpe fisk, her i Margareth Hosøys skikkelse.
Bilde: Birgit Kårbø

Historisk sus over Mathallens 10-årsjubileum

Fisketorgets plass i Bergen gjennom historien var gjennomgangstema da Mathallens første ti år ble markert i typisk bergensvær torsdag 12. mai.

Eldre ektepar
Gerd og Gottfred Ulvestad koste seg med allsang på "Eg og Laien".
Bilde: Birgit Kårbø

– Eg kan alle disse sangene. Eg e' en ekte kjuagutt, ser du, smiler Gottfred Ulvestad.

Han og konen Gerd synger ivrig med på “Eg og Laien”, som Bryggen Salong Orkester (Tarjej Vatne og Leslie Egerer) fremfører fra scenen. De to er ikke så ofte i Mathallen, men de har vært mye på Fisketorget i sitt liv. 

– Jeg husker godt den tiden da ingen hadde noe slags tak over bodene sine. Jeg hadde til og med en egen liten bod, da jeg var gutt. Det hendte vel at vi kjøpte fisk på torget, men vi pleide heller å ta med fiskestangen ned og fiske den selv, forteller Gottfred. 

Tre skuespillere fra gruppen Smitt og Smau som historiske personer på Fisketorget
Kong Frederik VI av Danmark (Berit Eggen Solsted) syntes bergenserne var litt for høylydte.
Bilde: Birgit Kårbø

Fisketorget i en historisk sammenheng

Det er ikke bare kjuaguttene som har preget Fisketorget og Bergens utvikling gjennom tidene. Bymuseet sin teatergruppe “Smitt og smau” presenterte oss for historiske personligheter, som på hver sine måter har vært med på å forme både Fisketoget og Bergen by. Vi fikk møte danske kong Frederik VI, vår egen Ludvig Holberg, nordlendinger som kom med tørrfisk, og striler som solgte fersk lyr til frekke tjenestepiker. 

Jo Gjerstad på scenen på Fisketorget.
Forfatter og lokalhistoriker Jo Gjerstad mener at Mathallen har vært et fremskritt for Fisketorget i Bergen.
Bilde: Birgit Kårbø

Gjenstand for debatt

Den historiske konteksten var også tema for forfatter Jo Gjerstad sitt innlegg. Han pekte blant annet på hvordan Fisketorget alltid har vært gjenstand for debatt, og et hett tema i Bergen. Også da Mathallen ble bygget for ti år siden. 

– Men at Mathallen er et fremskritt for Fisketorget i vår moderne tid er det ingen tvil om, mener Gjerstad.

Fra tørrfisk til sushi

Fiskedisk i mathallen, med tørrfisk hengende over og fersk disk i diskene
Fisketorget anno 2022 byr på alt fra tørrfisk til sushi.
Bilde: Birgit Kårbø

Rolf Domstein representerte leverandørene til Mathallen. Han fremhevet betydningen av ferske varer fra hjørnesteinsbedrifter i vår region, som er spesialister på sine produkter.

– Bruk Mathallen!

Leder for Fisketorget og Mathallen Marit Fagertveit-Aakre ved Fisketorget
Fagkonsulent for Fisketorget Marit Fagertveit-Aakre oppfordrer bergenserne til å bruke Mathallen i enda større grad enn i dag.
Bilde: Birgit Kårbø

Fagkonsulent for Fisketorget, Margit Fagertveit-Aakre, oppfordrer bergenserne til å bruke Mathallen i enda større grad.

– Mange bergensere tenker at Mathallen og Fisketorget kun er for turistene, men slik er det jo ikke. Her får du kortreist kvalitet, og alt fra tørrfisk til sushi, sier Fagertveit-Aakre, som er godt fornøyd med arrangementet, tross dårlig vær. 

– Vi håper at vi skal få til mer aktiviteter her, blant annet for barnefamilier. Vi vil at bergenserne skal oppleve at Mathallen og Fisketorget også er for dem, sier hun

To damer spiser kake inne i Mathallen
– Kaken var nydelig, sa Eli Førland og Else Karin Isaksen, som delte paraply under arrangementet.
Bilde: Birgit Kårbø

Fast kunde på Mathallen

Blant de fremmøtte, som også fikk servert hvit dame fra Hjelles bakeri, var de helt nye venninnene Else Karin Isaksen og Eli Frøland. Isaksen forteller at hun er fast kunde på Mathallen.

– Jeg har vært fast kunde hos Fjellskål i mange år, også før Mathallen kom. Så jeg er her ofte sier hun, før de to vandrer videre inn i deilig matduft fra restauranten.