Gå tilbake til:
Du er her:

Bli spisevenn

Tilbudet “Spisevenner“ legger til rette for at ensomme eldre får noen å spise middag sammen med.

Mange hjemmeboende eldre oppgir at de savner noen å spise middag sammen med.

Har du eller noen du kjenner ønske om å få en spisevenn? Kontaktinformasjon i boksen til høyre.

Starten på vennskap?

En spisevenn kan være starten på en varig relasjon. Studenter er ekstra velkomne, men alle kan selvsagt melde seg for å bli spisevenn.

Frivillige lag og organisasjoner innen helse- og sosialfeltet oppmuntres til samarbeid.

– Spisevennene får mulighet til å dele et måltid med en eldre person, samtidig som de får gratis middag. Dette er vinn-vinn for begge parter, forteller Nina Gulestøl, frivillighetskoordinator i Etat for hjemmebaserte tjenester.

I Danmark har både Odense og København har hatt god suksess med spisevenner. I Bergen vil alle som ønsker å bli spisevenn få opplæring.

– Det er viktig for oss at dette er kvalitetssikret, og vi vil derfor invitere frivillige spisevenner til introduksjonskurs før de besøker sin hjemmeboende, forteller frivillighetskoordinatorene Nina Gulestøl og Eva Synnøve Steigen.

Hyggelig atmosfære

Det er i første omgang eldre som abonnerer på mat levert av Bergen kommune, som kan komme i kontakt med spisevenner. Det er Matvarehuset som produserer middagene.

Bergen kommune spanderer middag fra Matvarehuset. Det er også mulig å ha spisevenn dersom du ikke kjøper mat fra Matvarehuset men da kjøper du og din spisevenn inn ekstra mat til spisevenn-besøkene.

Spisevennene kommer på besøk en dag i uken, og lager en hyggelig atmosfære rundt måltidet sammen med den eldre.

Se også:

Spisevenn

Når den hjemmeboende får levert ukens middager, vil den som har spisevenn få levert to like måltider til én av dagene. Den ene av disse er tiltenkt spisevennen.

Maten er produsert etter kok/kjøl-prinsippet, og er pakket i porsjonspakninger. Den kan varmes i mikrobølgeovn, i en kjele eller i stekeovn.

Spisevennen legger sammen med spisevert til rette for et hyggelig måltid sammen. De avtaler selv én middagsavtale i uken.

Spisevenner skal gjennomgå et kurs før de trer inn som frivillige.

Interessert? Ring 40 81 61 20 / 21 eller send e-post: frivillighetskoordinatorhelse-omsorg@bergen.kommune.no