Gå tilbake til:
Du er her:
FNs internasjonale dag for frivillighet
Absence Crew
Bilde: Stine Lampe

Storslått fest for frivilligheten i Grieghallen på FNs internasjonale dag for frivillighet

Norsk Jernbaneklubb - Veterantoget på Gamle Vossabanen ble tildelt årets Frivillighetspris under en stor markering i anledning FNs internasjonale dag for frivillighet 5. desember.

Nettverk for omsorgsfrivillighet består av Bergen kommune, Kreftforeningen, frivillighetstjenesten på Haukeland universitetssykehus, Haraldsplass Diakonale sykehus og Bergen Røde Kors sykehjem.

FNs internasjonale dag for frivillighet
Rød løper og buekorps
Bilde: Stine Lampe

Rød løper og buekorps

Festen foregikk i Peer Gynt salen i Bergens storstue, Grieghallen, hvor over 500 frivillige ble mottatt på ekte bergensk vis: flotte buekorpsgutter fra Laksevåg bueskytterkorps som trommet publikum inn i salen på rød løper.

FNs internasjonale dag for frivillighet
Gazza`s Razztime Orchestra
Bilde: Margrethe Moss-Iversen Lundegård

Som seg hør og bør, ble kvelden åpnet med en stilig minikonsert fremført av Gazza`s Razztime Orchestra, et ensemble bestående av 13 profesjonelle orkester-musikere som spiller musikk fra tidlig Ragtime og Tin Pan Alley til tidlig Jazz.

Uten frivilligheten stopper Bergen opp

Kveldens konferansier var byråd for eldre, helse og frivillighet; Beate Husa. Bergen skal være en foregangskommune innen frivillighet, og for å nå dette målet er det viktig å legge til rette for en frivillig sektor som selv definerer sine mål. Husa fremhevet betydningen av frivillighetens egenverdi. Deltakelse i frivillig arbeid gir sosial støtte, nettverk, felleskap, mulighet for vekst og utvikling, og meningsfull aktivitet i hverdagen. Samtidig er frivilligheten et viktig supplement der hvor det offentlige kommer til kort, og sammen utfyller vi hverandre. 

Marco ELsafadi
Marco Elsafadi
Bilde: Margrethe Moss-Iversen Lundegård

Ildsjeler i lokalmiljøet

Marco Elsafadi hold et tankevekkende og inspirerende foredrag om betydningen av å være genuint tilstede for et annet menneske. Elsafadi delte personlige historier fra egen oppvekst om hvordan ildsjeler i hans nærmiljø har vært avgjørende for at han er kommet dit han er i dag. Han minnet publikum i salen på at de aldri må undervurdere den betydningen de har i møte med et annet menneske.

Hilsen fra Statsministeren

Statsminster Erna Solberg benyttet anledningen til å sende en egen filmhilsen for å gratulere de frivillige med dagen, og ønsket forsamlingen lykke til med utdeling av Bergen kommunes frivilligpris. 

FNs internasjonale dag for frivillighet
Utdeling av Bergen kommunes frivillighetspris 2019.
Bilde: Margrethe Moss-Iversen Lundegård

Vinner av årets Frivillighetspris 2019

Det var en glad og overrasket gjeng som til stor applaus fra salen kom opp på scenen til byråd for eldre, helse og frivillighet, for å motta Bergen kommunes frivillighetspris for 2019.

Norsk Jernbaneklubb – Veterantoget på Gamle Vossabanen er en frivillig organisasjon som har stått for restaurering, vedlikehold, drift og formidling av kulturminnet Gamle Vossebanen i fra 1981 og frem til i dag. Organisasjonen er tilknyttet den landsomfattende Norsk Jernbaneklubb som feirer sitt 50årsjubileum nå i 2019. Veterantoget på Gamle Vossebanen er en frivillig museumsorganisasjon som i tiden 1981-2019 har nedlagt 310 000 dugnadstimer for å restaurere, vedlikeholde og drifte veterantog med damplokomotiv og vogner på den 18 km lange strekningen Garnes – Midttun i Bergen kommune. Totalt er det 22 km jernbane og mer enn 50 enheter rullende materiell. Det meste av arbeidet er lite synlig for det vanlige publikum; de fleste timene nedlegges ute på banen eller inne i lukkede bygninger. Det "usynlige" arbeidet er helt nødvendig for å kunne formidle Gamle Vossebanen overfor publikum.

Museet Gamle Vossabanen er den eneste av fem norske museumsjernbanene som ennå er ledet og drevet av frivillige og som ikke inngår som en underavdeling av en større, konsolidert enhet. Det er også den eneste hvor frivillige ennå har avgjørende innflytelse over hvordan banen skal drives og utvikles. Denne innflytelsen – og muligheten til kun å konsentrere seg om kjernevirksomheten – gjør at Museet Gamle Vossebanen fremstår som en kompetent, fokusert og veldrevet organisasjon. Innsatsen de frivillige legger ned er i tillegg av stor verdi for bergensere og tilreisende og en viktig påminnelse om hvor verdifull frivilliges engasjement er for kunnskapen og utviklingen av et interesseområde.

FNs internasjonale dag for frivillighet
Norsk Jernbaneklubb – Veterantoget på Gamle Vossabanen
Bilde: Margrethe Moss-Iversen Lundegård

Bergen kommunes frivilligpris er på 50.000 kroner og ble delt ut for første gang i 2016. Prisen kan tildeles en person eller gruppe som har gjort en særskilt frivillig innsats over flere år, uavhengig av om dette er innenfor kultur, idrett, helse eller andre områder i samfunnet.

Spektakulær underholdning

Absence Crew kom løpende direkte fra en forestilling på DNS for å danse videre for de fem hundre frivillige som satt i salen i Grieghallen. Absence holdt et spektakulært danseshow til stor begeistring for de fremmøtte.

FNs internasjonale dag for frivillighet
Bergen guttekor og Edvard Grieg kor
Bilde: Margrethe Moss-Iversen Lundegård

Bergen Guttekor rundet av en fantastisk helaften sammen med korister fra Edvard Griegkoret. Det ble minikonsert med koret, og siden Bergen er en syngende kommune, avsluttet vi en festaften med allsang av Deilig er jorden.

Vi takker for en fantastisk helaften og feiring av de frivillige og takker for et flott oppmøte!