Gå tilbake til:
Du er her:
Reperasjonskafé
KAFÉ: Frivillig Else Hovland fikser på en kjole, mens Annbjørg Årland (t.v) og Turid Opdahl er gjester på reparasjonskafeen. - Jeg har truffet igjen mange gamle kollegaer etter at jeg begynte å gå her, sier Opdahl.
Bilde: Nina Blågestad

Frivillige fikser det meste i Olsvik

De har hatt suksess med strikkekafé og slektsgransking, men fikk en ny idé. Nå kan du også få fikset klær i Olsvik grendahus - helt gratis.

- Vi har drevet strikkekafé i flere år, og fikk en ny idé. Vi mente det måtte være et marked for en reparasjonskafé, der folk kan få hjelp til å fikse småting, sier to frivillige ildsjeler i Olsvik, Norunn Rise og Else Hovland.

Det nye tilbudet er i oppstartsfasen, men allerede kommer det både ynge og eldre som ønsker å fikse på klær. En småbarnsmor ville gjøre ullbodyer om til gensere, en finkjole skulle sys litt opp, og et stort teppe ble delt i to. Her kan du både sy selv, få hjelp av rutinerte eller få ting fikset for deg – helt gratis.

- Vi tror dette er en kjempegod idé, særlig for småbarnsforeldre. Det er jo ikke alle som har symaskin hjemme. Det er også veldig bra med tanke på gjenbruk, sier Rise.

Kjekt å gjøre ting sammen

Begge to har vært engasjert i frivillig arbeid i en årrekke.

- Etter noen år som pensjonist, fant jeg ut at det var på tide å gjøre noe for andre, sier Rise.

- Vi er blitt et godt team. Jeg tenker ikke over at vi gjør en spesiell innsats. Det er kjekt med nye bekjentskaper, og å gjøre noe nyttig, sier Hovland.

Begge mener tilbud som stikkekafeen og reparasjonskafeen betyr mye for nærmiljøet.

- Det er kjekt å gjøre ting sammen. Også kjedelige ting er gøyere å gjøre når man et sammen med andre, sier de.

Populær slektsgransking

I et annet rom i bygget sitter ivrige tilhørere for å lære om slektsgransking. Lærer Ragna Neteland har hatt kurs i en årrekke, og de er stadig like populære.

- På dette kurset har vi 14 plasser, og like mange står på venteliste, sier Neteland, som synes det er en kjekk hobby å holde kurs.

- Jeg har vært involvert i frivillig arbeid så lenge jeg kan huske. Jeg synes det er kjekt å bli kjent med folk. Dessuten er det fint å bidra, sier hun.

- Flere solskinnshistorier

Laksevåg frivilligsentral har en rekke aktiviteter i flere deler av bydelen. Leder Astrid Myran Aarvik sier det er stor interesse for å lære ting eller gjøre ting sammen. Hun tilrettelegger for aktiviteter og kobler sammen folk og organisasjoner.

- Vår oppgave er å skape kulturelle og sosiale møteplasser. Vi har flere solskinnshistorier om folk som har fått mer ut av livet sitt og kommet med i et miljø de ikke hadde fra før. Det knyttes nye vennskap, sier Aarvik, som har ledet frivilligsentralen siden 2012.

De frivillige kommer til henne med ideer de ønsker å prøve, som reparasjonskafeen. Engasjementet er stort, og det er ikke vanskelig å få folk til å stille opp, sier hun.

- Jeg vil si at noen av de beste representantene for frivilligheten du kan finne i Bergen, finner du her, sier Aarvik.

Se alle aktivitetene ved Laksevåg frivilligsentral

Strikker til premature
STRIKKEGAVE: Norunn Rise og Else Hovland driver både strikkekafé og reprasjonskafé i Olsvik grendahus. Strikkekaféen har resultert i en stor mengde tepper og klær til prematuravdelingen på Haukeland. - Hvor mye aner vi ikke, men det er nok mer enn hundre tepper i året, sier Rise.
Nina Blågestad
Kurs i slektsgransking
POPULÆRT: Kursene i slektsgransking er så populære at det er lang venteliste.
Nina Blågestad
Kurs i slektsgransking
KURSHOLDER: Ragna Neteland er kursholder for slektskurset. Hun liker å bidra med det kun kan for andre. Kurset avsluttes med et besøk på Statsarkivet.
Nina Blågestad