Gå tilbake til:
Du er her:
Gerd Foss
Bilde: Nina Blågestad

Viktigere enn å tørke støv

Gerd Foss er en av dem som alltid melder seg og ber om å være med når Frivilligsentralen arrangerer noe. Av og til blir det så mye at de rundt henne utbryter "at du orker".

Da svarer hun alltid at det gir henne så uendelig mye mer tilbake enn det hun selv gir. Det er ikke snakk om et ork. Selv om hun med et glimt i øyet må innrømme at det ikke blir tørket støv hjemme hos henne hver eneste uke – det er så mye annet å ta seg til.

Frivillig i over 40 år

Gerd Foss er en ildsjel som har arbeidet frivillig i Fana og Ytrebygda i over 40 år. Skulle man ha satt en pris på det arbeidet hun har lagt ned for idretten, kulturlivet og enkeltmenneskene i Fana og Ytrebygda i løpet av livet, ville det nok veltet ethvert budsjett. Sånn er det med frivillig arbeid, det er rett og slett slikt arbeid som driver samfunnet rundt. Mennesker som engasjerer seg, tar ansvar for nærmiljøet, og bygger fellesskap. Både unge, voksne og eldre får tilbud og muligheter de ikke ellers ville fått.

LES OGSÅ: Gjør en forskjell - bli en frivillig!

Sykkelidretten

Gerd har arbeidet frivillig hele sitt voksne liv. Det startet med verv i Søreide skolemusikk sin mødregruppe i 1970, men det var sykkelidretten som etter hvert skulle bli det store. I 30 år var hun aktiv i Fana idrettslag sin sykkelgruppe. Her hjalp hun til med logistikk og arrangering av sykkelritt, og bidro med kakebaking, strikking til basarer og kakelotteri for å samle inn penger til å sende de unge syklistene rundt på stevner.

Etter hvert ble hun både medlem av Fana hovedstyre og leder for Hordaland sykkelkrets. Det hender fremdeles at sykkelgruppen ringer henne når de skal arrangere ritt og mangler en hånd.

Bingo er ikke bare bingo

Nå mener hun derimot at det er andre som må ta over arbeidet med sykkelidretten. Selv har Gerd gått over til bingo. De siste 10 årene har hun vært aktiv ved Ytrebygda frivilligsentral, der hun har ansvaret for den ukentlige bingo-aktiviteten. Bingo er nemlig ikke bare bingo. Det er et sted for de eldre i bydelen å samles, et sted å treffe hverandre. Etter bingo og premieutdeling, serveres det middag med kake og kaffe etterpå. For mange er det en litt for sjelden mulighet til å komme seg en tur ut av huset. Gerd kjører rundt og henter dem som ikke klarer å komme seg ut ved egen hjelp, og kjører dem hjem igjen etterpå.

Tid er noe man tar

Gerd er en av dem som frivilligsentralen kan stole på, som alltid stiller opp når de spør, dersom hun har anledning. Enten det gjelder påskeaften, julebord eller 17. mai-ansvarlig, medhjelper på Grøtkafe eller kulturbussen linje 2000. Hun er en av dem frivilligsentralen har lyst til å fremheve når de får anledning – også fordi Gerd aldri ville finne på å fremheve seg selv. Hun bare arbeider utrettelig i kulissene, der hun trives best.

Det er ingen selvfølge at hun har tid, det vet de på frivilligsentralen også. Med fire voksne barn, og 11 barnebarn mellom 22 år og 3 måneder som man også skal følge på veien til voksen, blir det nok å fylle dagene med.

Men Gerd tar seg tid, stiller opp, lytter og snakker med de som trenger det. Alltid med et stort fokus på medmenneskelighet og humor - uten humor i hverdagen går det ikke. Det går aldri et arrangement uten at hun har fått frem smilet og latteren hos aktørene. Det er nemlig mye viktigere enn å tørke støv.

På bingo
BINGOANSVARLIG: Gerd Foss (t.h.) er en ildsjel som har arbeidet frivillig i Fana og Ytrebygda i over 40 år. Her leder hun torsdagsbingoen i Aurdalslia.
Katarina Lunde

 

Flere artikler