Gå tilbake til:
Du er her:
Illustrasjon av temaene på de ulike dagene under Gjenbruksuken: Sirkulære Bergen, Innovasjon og plast, design, matredding, klær og gjenbruksdagen
TEMADAGER: Gjenbruksuken er delt inn i ulike temaer. Felles for alle arrangementene er at de peker vei mot mer bærekraftig forbruk og sirkulær økonomi.
Bilde: BIR

Bli med på Gjenbruksuken 25. til 30. november

De fleste bergensere ønsker å kutte i forbruket sitt. Mange har skjønt at framtidens forbruk er bærekraftig og sirkulært. Men hvordan skal vi få det til?

Under Gjenbruksuken 25.-30. november vil du forhåpentlig få både svar og inspirasjon. Hver dag har fått sitt tema, og de aller fleste arrangementene er gratis og åpne for alle.

– Problemene med dagens forbruk er store, og klima- og miljøutfordringene kan være vanskelige å forholde seg til. Under Gjenbruksuken skal vi ta opp de store spørsmålene, men også de nære og konkrete, de som handler om hvordan en kan forbruke mindre i hverdagen, sier Håvard Bjordal, miljøsjef i Klimaseksjonen i Bergen kommune.

Gjenbruksuken er et samarbeid mellom Bergen kommune, BIR og Naturvernforbundet, og mange ulike engasjerte aktører bidrar med sine arrangementer gjennom uken.

BIR og Bergen Næringsråd åpner det hele 25. november med “Alt har en verdi” – en heldagskonferanse om sirkulær økonomi.

Videre følger en rekke aktiviteter, og alle er velkomne til å delta. Klesbyttefest, reparasjonsverksteder, redesign med Morten Wanvik fra Symesterskapet på NRK, plast-teater, innovasjonscamp og møter om matsvinn og zero waste er blant høydepunktene. Gjenbruksuken avsluttes med den store Gjenbruksdagen på Torgallmenningen 30. november.

– Vi ønsker å vise at det å forbruke mindre ikke trenger å være kjipt, men tvert imot kan være gøy, kreativt og meningsfullt, sier Eva Skjold, kommunikasjonssjef i BIR.

Vi ønsker å forbruke mindre

Bergensere flest ønsker å kutte i forbruket. I Bergen kommunes klimaundersøkelse oppgir et stort flertall at de vil redusere både matsvinn, plastforbruk, forbruket generelt – og at de ønsker å reparere fremfor å kjøpe nytt.

– Forbruksnivået i Norge er altfor høyt. For å leve i tråd med naturens tålegrenser må det lønne seg å reparere, gjenbruke og gjenvinne. Jeg håper bergensere får gjenbruksinspirasjon og reparasjonsglede gjennom dette initiativet, sier Thor Haakon Bakke, byråd for klima, miljø og byutvikling.

Naturvernforbundet påpeker at det ikke er tilfeldig at Gjenbruksuken går av stabelen på denne tiden av året. På fredagen er temaet klær, der det blant blir byttefester for klær, fritids- og sportsutstyr. Dette er også dagen for “Black friday” - årets store kjøpefest.

– I førjulstiden møter vi oss selv i døren. Vi vet at de fleste ikke ønsker at materielle ting skal dominere julen, likevel er vi i Norge på verdenstoppen når det gjelder både tid og penger som brukes på julehandel. Vi tror tiden er overmoden for en gjenbruksuke i førjulstiden, og tror mange vil sette pris på dette initiativet, sier Synnøve Kvamme i Naturvernforbundet.