Gå tilbake til:
Du er her:
Elever ved Rolland skole
BEST I LANDET: Ingen kunne hamle opp med elevene i 1A på Rolland skole avdeling Storåsen i den landsomfattende gå til skolen-aksjonen Beintøft.
Bilde: Rolland skole

Førsteklassinger vant gå til skolen-aksjon

De yngste elevene på Rolland skole er kåret til landets beste 1. trinn.

Den landsomfattende kampanjen Beintøft har som mål å engasjere grunnskoleelever til å gå, sykle, eller reise kollektivt til skolen. Gjennom 20 dager i høst har elever i hele Norge konkurrert mot hverandre.

Gåturer til og fra skolen er registrert på nettet. Forskjellige ukesoppgaver er blitt meldt inn. På Beintøft-nettsiden har elevene underveis kunnet sammenligne seg med andre skoler i landet.

– Kjempespennende

– Elevene synes dette har vært kjempespennende. De har sittet og jublet underveis når vi har sjekket resultatene. For vi har ligget i toppen hele veien, sier Line Espelid, lærer for 1A på Rolland skole avdeling Storåsen.

Til slutt var det klassen hennes som stakk av med seieren: Beste 1. trinn i landet og en premie på 5000 kroner.

De 28 fem- og seksåringene i klassen gikk til sammen 649 kilometer i løpet av konkurransen. Dermed unngikk de utslipp av 86 kilo CO2 sammenlignet med om de skulle blitt skysset med bil.

– Elevene har vært kjempemotiverte. De er ivrige og pusher hverandre til å gå. Vi har to elever som bor utenfor skolekretsen, og de er blitt kjørt et stykke, men så blitt sluppet av slik at også de har kunnet gå til skolen, forteller Espelid.

– Er skoleveien trygg?

– Ja, de fleste elevene bor i gåavstand, og det er gangvei. Alle som én har trygg skolevei, bortsett fra de som bor langt unna, sier Espelid.

Er blitt mer miljøbevisste

De fleste elevene pleier å gå til og fra skolen – konkurranse eller ei. Likevel synes læreren det er nyttig å delta i Beintøft, som arrangeres av Miljøagentene, barnas egen miljøvernorganisasjon. Gjennom kampanjen har elevene også vært gjennom fire ukesoppdrag med ulike tema: Trafikksikkerhet, matpakkens reise, forsøpling og friluftsliv og natur. Dette har gjort inntrykk på de ferske elevene, sier Espelid:

– Det hjelper oss til å bli mer miljøbevisste. I dag, for eksempel, hadde vi utedag. Da sier noen “se, det ligger en plastpose der”. De er veldig opptatt av å få bort boss fra naturen.

– Er det viktig å delta i kampanjer som Beintøft?

– Ja, det blir en snakkis på skolen. Når andre elever hørte at vi skulle være med på dette, så gikk de til sine lærere og sa at de også ville bli med, sier Espelid.

– Inspirerer foreldrene

Et mål med Beintøft er også at engasjementet skal smitte, forteller arrangøren:

– Selv om mange barn allerede går eller sykler til skolen, ser vi at denne kampanjen bidrar til økt engasjement rundt egen skolevei. Med slike resultater kan barna igjen inspirere foreldre til å velge miljøvennlig reisevei i hverdagen, sier prosjektleder Kaspar Tjeldflaat Steudel i Miljøagentene.

– På en måned har barna gått over 1,2 millioner kilometer, som tilsvarer 31,7 ganger rundt ekvator! Når 55.000 foreldre setter igjen bilen hjemme, viser det at vi alle kan være med på å spare miljøet for mye belastning, sier Steudel.

Den aller beste Beintøft-klassen ble 7B på Bergseng skole i Harstad, som får 30.000 kroner. 1A på Rolland skole har foreløpig ikke bestemt hva de vil bruke sine premiepenger på.

– Det skal gå til miljøfremmende tiltak. Elevene skal være med å bestemme, sier Line Espelid.