Gå tilbake til:
Du er her:

Gjenbruksuken: – Dette har folk savnet

Slik var den første Gjenbruksuken i Bergen.

Seks dager, 20 arrangementer og til sammen rundt 30 arrangører. Gjenbruksuken 2019 samlet mange av dem som vil gjøre det enklere, morsommere og mer meningsfullt å forbruke mindre – og dette ville bergenserne være med på:

– Masse folk har vært innom. Vi merker at dette er noe folk setter pris på og kanskje har savnet, sier Synnøve Kvamme.

Hun er fylkessekretær i Naturvernforbundet Hordaland, som sammen med BIR og Bergen kommune har vært hovedarrangører for Gjenbruksuken, som varte fra 25. til 30. november. 

Bilde fra konferanse under Gjenbruksuken.
SIRKULÆRØKONOMI: Uken startet mandag med en heldagskonferanse om sirkulærøkonomi i regi av BIR og Bergen Næringsråd.
Bilde: BIR

– Det har vært veldig kjekt å kunne tilby et alternativ til kjøpegalskapen som vi ser i disse juletider, sier Kvamme.

Håvard Bjordal i Klimaseksjonen i Bergen kommune mener uken har vist at det er et imponerende mangfold i byen vår blant folk som er opptatt av et mer miljøvennlig forbruk. Selv om kommunen, BIR og Naturvernforbundet har hatt regien, er det altså en lang rekke aktører, også utenfor Bergen kommune, som har vært med å forme innholdet i Gjenbruksuken.

– Det er mange som tenker på å bruke ressursene fornuftig. Uken har vært hektisk, men spennende. Takk til alle som stiller opp og bidrar, sier Bjordal.

Loddefjord bibliotek.
NYE, GAMLE KLÆR: Flere av arrangementene handlet om å gi nytt liv til gamle klær. Her fra en workshop om redesign på Loddefjord bibliotek.
Bilde: BIR

Gjenbruksuken var delt inn i temadager. Mandagen handlet om sirkulær økonomi, og så fulgte dager viet plast og innovasjon, design, matredding, klær og til slutt den store Gjenbruksdagen på Torgallmenningen lørdag. Der var to store telt satt opp og fylt med hyggelige aktiviteter for store og små gjennom dagen.

– Her syder det av liv! Det har vært folk her siden før vi åpnet, til og med. Så det er kjempegøy, rett og slett, sier Eva Skjold, kommunikasjonssjef i BIR. 

Hun mener Gjenbruksuken bør bli en tradisjon.

– Dette er første gang vi arrangerer Gjenbruksuken i Bergen, og det har vært en fantastisk uke, sier Skjold.