Gå tilbake til:
Du er her:
Her er gjengen som skal bestemme hvordan det nye minibiblioteket på Landås skal bli. Fra venstre: Håvard Nielsen, Lucas André McLean, Awa Touray, Dalina Samuel, Nora Øvreset Økland Wold, Isa Snorrason Solheim og Lene Olszeth.
BÆREKRAFTIG BIBLIOTEK: Her er gjengen som skal bestemme hvordan det nye minibiblioteket i Årstad bydel skal bli. Fra venstre: Håvard Nielsen, Lucas André McLean, Awa Touray, Dalina Samuel og Nora Øvreset Økland Wold. Sittende på gulvet: Isa Snorrason Solheim.
Bilde: Håvard Prestegården

Her skal barna bygge et nytt bibliotek

Når bibliotekfilialen åpner i oktober, skal 90 prosent av interiøret være gjenbrukt.

Biblioteket på Sletten senter
SKJULT BAK FORHENGET: Her inne skapes det nå et bibliotek det neppe finnes maken til i landet.
Bilde: Håvard Prestegården

Bak en plastduk på Sletten senter foregår det noe spennende. I et 37 kvadratmeter lite rom er et helt nytt bibliotekskonsept under utvikling.

Dette skal bli et minibibliotek, de kaller det “BibLab”, hovedsakelig ment for barn og unge. Og det er en gjeng med skoleelever som skal stå for utformingen.

Bruker brukte møbler

Awa Touray og Dalina Samuel
FØRSTE ØVELSE: – Vi kaller det “kropp i om/rom i kropp”. Det er en hurtigoppgave som handler om hvor stor plass kroppen tar i seg selv, og i forholdet til situasjonen i rommet, sier Inge Fornes om øvelsen der de festet maskeringstape på veggen rundt omrisset av hverandre. Her er Awa Touray og Dalina Samuel.
Bilde: Håvard Prestegården

– Tanken er at brukerne av biblioteket, altså barn og unge i området, skal være med fra begynnelsen. Det er elever fra Fridalen skole som har meldt seg til å være med på dette, sier Per Eide fra Bergen offentlige bibliotek.

Bergen kommune ønsker å fremme gjenbruk. Derfor vil mye av interiøret komme fra kommunens gjenbrukssentral, som henter, reparerer, trekker om og selger møbler internt i kommunen.

– Målet vårt er at 90 prosent av interiøret i det nye biblioteket skal være gjenbrukt, sier Eide.

Arkitekt Inge Fornes er engasjert for å holde samlinger med de unge. Skoleelevene er med og bestemmer hva biblioteket skal inneholde, og samtidig lærer de om gjenbruk og bærekraft.

Foreløpig er alle muligheter åpne. Da gjengen var samlet for første gang denne uken, var det viktigst å bli kjent. Senere skal de sjekke ut materialer, de skal bygge en modell av rommet, og så skal Fornes – med hjelp fra de unge – snekre interiøret.

– Vi skal samles hver uke framover, og så sikter vi oss inn på en åpning i oktober, sier Eide.

Eksperiment

Bystyret har vedtatt at det skal lages et nytt, stort bydelsbibliotek i Sletten-området, men foreløpig mangler det passende lokaler. Derfor har biblioteket benyttet anledningen til å eksperimentere med dette nye formatet.

Selv om filialen blir noe utenom det vanlige, og hovedmålgruppen er barn og unge, skal alle bokelskere kunne bruke den, forsikrer Eide.

– Mye av utvalget her kommer til å være for de yngre, men det skal gå an å bestille bøker som kan hentes her, sier han.

For ordens skyld: Landås bibliotek holder åpent som vanlig, også etter at “BibLab” på Sletten senter åpner i oktober.