Gå tilbake til:
Du er her:
FØR: Denne åpne gruepeisen er ikke rentbrennende og kan dermed ikke brukes etter 1. januar 2021.
FØR: Denne åpne gruepeisen er ikke rentbrennende og kan dermed ikke brukes etter 1. januar 2021.

Snart blir det forbudt å fyre i gamle peiser

Har du gammel peis, må du oppgradere den. Du kan få 5.000 kroner i støtte fra Bergen kommune.

Mange har fått med seg at det blir forbudt å bruke ikke-rentbrennende ildsteder i Bergen fra og med 1. januar 2021. Men ikke alle har oppfattet at forbudet også gjelder åpne peiser.

Mange vet heller ikke at gamle peiser kan oppgraderes til å bli rentbrennende, forteller forhandlere Bergen kommune har snakket med.

Søk om vrakpant

Løsningen er å sette inn en rentbrennende peisinnsats. Disse kommer i mange størrelser, slik at alle finner en som kan plasseres i den gamle, åpne gruepeisen.

Gjør du investeringen, kan du også få 5.000 kroner fra Bergen kommunes vrakpant-ordning, selv om du i dette tilfelle ikke leverer inn noe gammelt ildsted til vraking.

Dan Pedersen på Bønes oppdaget dette ved en tilfeldighet da han og samboeren gikk gjennom alt som måtte gjøres i huset de holder på å pusse opp.

– Alternativet ville vært å rive både peisen og pipen. Det hadde kanskje ikke vært så dumt med ekstra plass, men det hadde blitt dyrere, sier Pedersen.

– Trivselsfaktoren

Nå har montører fra forhandleren vært i huset og meislet ut den gamle gruepeisen slik at det er blitt plass til den nye, rentbrennende peisinnsatsen. Dermed er peisen blitt mye mer brannsikker, bedre for luftkvaliteten, mer effektiv og økonomisk.

– Men for oss handler ikke dette om oppvarming og sparte utgifter til ved. Femti prosent er det estetiske, og femti prosent handler om trivselsfaktoren ved å ha peis, sier Pedersen.

KAN TILPASSES: Mureren meisler ut sidene av peisen for å få plass til den nye peisinnsatsen.
KAN TILPASSES: Mureren meisler ut sidene av peisen for å få plass til den nye peisinnsatsen.
 
ETTER: Peisinnsatsen er montert, men det gjenstår fortsatt arbeid på muren rundt.
ETTER: Peisinnsatsen er montert, men det gjenstår fortsatt arbeid på muren rundt. – For oss handler ikke dette om oppvarming og sparte utgifter til ved. Femti prosent er det estetiske, og femti prosent handler om trivselsfaktoren ved å ha peis, sier huseier Dan Pedersen.
 

 

Videre på internett

Vrakpant på eldre ildsteder

Vrakpantordningen skal bidra til bedre luftkvalitet og økt brannsikkerhet.

Du kan få 5.000 kroner per utskiftet ildsted. Du må sende søknad og dokumentasjon på at ildstedet er byttet.

Du kan bytte til rentbrennende ovn eller peisinnsats, varmepumpe, fjernvarme eller solcellepanel.

Det blir forbudt å bruke ikke-rentbrennende ildsteder fra 2021.

Unntaksregler:

  • Der eldre bevaringsverdige ildsteder er nødvendig av hensyn til interiøret i kulturhistorisk, antikvarisk eller verneverdig bygning, og at det er i forskriftsmessig stand, kan bevaringsverdig ildsted likevel tas i bruk.
  • Magasinerende ildsteder, herunder klebersteinsovner og kakkelovner.