Gå tilbake til:
Du er her:
Sparer penger med ny, avansert vedovn bilde
ØKONOMISK OVN: Reidun Huus Kleppe og Jan Erling Kleppe med vedovnen som er en solid oppgradering fra elementpeisen de hadde tidligere. Ovnen ble delvis betalt med penger fra Bergen kommune.
Bilde: Håvard Prestegården

Sparer penger med ny, avansert vedovn

Kommunen gir deg 5.000 kroner om du kjøper en økonomisk og miljøvennlig varmekilde, og det er lurt å være kjapp.

– Denne ovnen trenger mye mindre ved. Det er helt opplagt, sier Jan Erling Kleppe.

– Den varmer mye bedre, sier Reidun Huus Kleppe.

Paret er blant de mange bergenserne som allerede har benyttet seg av tilbudet fra Bergen kommune: Skift ut gamle, ikke-rentbrennende ildsteder med en moderne variant, og du får 5.000 kroner utbetalt.

Styrer ovnen med mobiltelefonen

Jan Erling og Reidun byttet ut elementpeisen fra 90-tallet for et år siden, akkurat da bystyret utvidet vrakpantordningen med 50 millioner kroner. I huset på Flaktveit står nå en ny ovn, som vel må være blant de mer teknisk avanserte på markedet.

– Jeg kan styre ovnen med denne appen, sier Jan Erling og vipper opp mobiltelefonen.

Med appen kan de sjekke temperatur og kontrollere trekken i ovnen for å sikre optimal fyring. Eller de kan sette på automatisk kontroll.

– Men veden må vi bære selv, sier Jan Erling.

Forbudt fra 2021

Fra 1. januar 2021 blir det forbudt å bruke ikke-rentbrennende ildsteder i Bergen kommune. Ikke-rentbrennende ildsteder er for eksempel ved- og koksovner installert før 1998, åpne peiser og ildsteder som fyres med fossil olje.

– En er ikke nødt til å fjerne dem, men de blir forbudt å bruke. Hvis du ikke fjerner ildstedet, må det plomberes, sier Elisabeth Mikalsen, feiermester i Bergen brannvesen.

– Hvis jeg har flyttet inn i en bolig der det sto en ovn fra før, hvordan vet jeg om den er for gammel?

– Alle nye ovner skal være merket med et godkjenningsnummer. Det står enten bak på ovnen eller under. En kan google nummeret og få svar. Men en kan også spørre oss, så kan vi sjekke hva slags ildsted som er registrert på adressen, sier Mikalsen.

Hun oppfordrer folk til å ta kontakt på e-post til bergen.brannvesen@bergen.kommune.no.

Smart å søke nå

Du velger selv hvilken miljøvennlig oppvarmingskilde du vil bytte til. Dette kan for eksempel være rentbrennende vedovner og peisinnsatser, varmepumpe, fjernvarmeanlegg eller solcellepanel.

Bystyret har satt av 50 millioner kroner til vrakpantordningen. Det er altså penger til å bytte ut 10.000 ildsteder før kontoen er tom.

– Det finnes fortsatt godt over 30.000 kokskaminer, åpne peiser og gamle vedovner i Bergen som ikke kan brukes etter 2021, sier Mikalsen.

Det er derfor lurt å søke om vrakpant nå, hvis du uansett har et ildsted som må byttes

Bedre luftkvalitet, brannsikkerhet, inneklima og økonomi

Rentbrennende ildsteder forurenser mye mindre enn de gamle ovnene. Bedre luftkvalitet er hovedbegrunnelsen for forbudet som kommer i 2021. Rentbrennende ildsteder er også mye mer brannsikre. I tillegg blir inneklimaet i boligen bedre, og som Reidun og Jan Erling har oppdaget: Du sparer mye tid, ved og penger.

– Med den gamle peisen måtte vi pøse innpå med ved. Med denne holder det å legge i én gang, så blir det godt og varmt, sier Jan Erling.

– Glasset blir nesten ikke sotete, og det er lett å rengjøre, sier Reidun.

– Vi fyrer ikke så mye. Men når det er kaldt, så gir jo vedfyring en litt spesielt god varme.

For å få utbetalt vrakpanten, må en fylle ut et skjema og sende inn nødvendig dokumentasjon. Alt du trenger å vite om dette finner du via denne lenken. For Reidun og Jan Erlings del var denne prosessen problemfri.

– Han som solgte og monterte ovnen gjorde det meste. Han ordnet dokumentasjonen, så det var forholdsvis enkelt, sier Jan Erling.

– Dere er strålende fornøyde?

– Ja, vi er happy med at en i det hele tatt kan få 5.000 kroner. En kan vel kjøpe ovner til ned mot 7.000-8.000 kroner, så da dekker vrakpanten det meste, sier Jan Erling.

– Det er et godt tiltak, konkluderer Reidun.

Sparer penger med ny, avansert vedovn bilde
FULL KONTROLL: Ovnens mobilapp viser temperatur og trykk og kan blant annet brukes til å styre trekken i pipen.
Håvard Prestegården
Sparer penger med ny, avansert vedovn bilde
MINDRE VED: De som bytter til ny, rentbrennende vedovn merker fort at de trenger mye mindre ved enn tidligere.
Håvard Prestegården

 

Videre på internett

 

 

Vrakpant på eldre ildsteder

Vrakpantordningen skal bidra til bedre luftkvalitet og økt brannsikkerhet.

Du kan få 5.000 kroner per utskiftet ildsted. Du må sende søknad og dokumentasjon på at ildstedet er byttet.

Du kan bytte til rentbrennende ovn eller peisinnsats, varmepumpe, fjernvarme eller solcellepanel.

Det blir forbudt å bruke ikke-rentbrennende ildsteder fra 2021.

Unntak: 1) Ovner fra før 1940, som er i forskriftsmessig stand. 2) Ildsteder i hytter på byfjellene. Det kan også komme andre, mindre justeringer når det gjelder unntak frem mot ikrafttredelsen i 2021.

 

 

Flere artikler