Gå tilbake til:
Du er her:
Bildet viser deltakerne i prosjektet i ferd med å plukke plast.
NYTT PLASTPROSJEKT: Her er deltakerne i full gang med å rydde plast i den lille viken i Øygarden. Turen ble tilrettelagt og finansiert av Bergen og Omland Friluftsråd i samarbeid med Norges Miljøvernforbund.
Bilde: Dag Seter, Bergen og Omland Friluftsråd

Toppsjefer plukket 1,3 tonn plast

Startskudd for #plastsmart, et nytt samarbeid mellom Bergen kommune, næringsliv og akademia.

Bildet viser plukking av plast i Øygarden.
- EN OPPVEKKER: Prosjektdeltaker Haakon Vatle mener plastryddingen var en oppvekker. - Dette er noe alle burde gjøre, sier han.
Bilde: null

Plast på avveie er et enormt miljøproblem både globalt og lokalt her i Bergen. Nå har Bergen næringsråd lansert prosjektet #plastsmart for å finne smarte løsninger. Dette ble markert med vårrengjøring av liten vik på Nesulløyna i Øygarden.

– Det er allerede mange som organiserer plastrydding, og dette er i utgangspunktet ikke noe #plastsmart skal legge til rette for. Men denne uken valgte vi likevel å ta med oss beslutningstakere og deltakere i prosjektet ut i skjærgården, sier prosjektleder Elisabeth Skage.

De plukket plast i to timer, og resultatet ble veid. Fasiten var nærmere 1300 kilo avfall.

– Det er ganske mørkt

– Det er kjekt å være med på dette, men det er også ganske mørkt. Det er jo endeløst. Vi har vært her i to timer nå, og det er så vidt du ser at vi har gjort noe, sier Haakon Vatle, direktør for Stiftelsen Seilskuten Statsraad Lehmkuhl.

Prosjektleder Skage sier formålet med turen var å la deltakerne få oppleve hvordan plasten forandrer landskapet og hvordan den smuldrer mellom fingrene og blir liggende igjen som bittesmå plastbiter som aldri lar seg fjerne.

– Når man opplever dette, får man et sterkt ønske om å bidra til å løse problemet, sier Skage.

Skal få oversikt over eget forbruk

Prosjektet #plastsmart skal romme en rekke delprosjekter. Det første blir å skaffe bedriftene verktøy til å å kartlegge eget plastforbruk, tiltak for å redusere dette og å sikre at innsamlet plast blir riktig behandlet.

Bergen kommune har en egen tiltaksplan mot plast og marin forsøpling, og #plastsmart er en av mange måter kommunen følger opp denne planen på.

– Det viktige med #plastsmart er at kommunen samarbeider med akademia og næringsliv for å forhindre at plast kommer på avveie og skader natur og dyreliv, sier Eva Britt Isager, sjef for Klimaseksjonen i Bergen kommune.

Bergen Næringsråd har laget en video fra plastryddingen, som du kan se på deres Facebook-side.