Gå tilbake til:
Du er her:

Fakta om klamydia

Les deg opp på smittespredningen, symptomene, konsekvensene og behandlingen av klamydia.

Hva er klamydiainfeksjon?

Den seksuelt overførbare sykdommen klamydia skyldes infeksjon med bakterien chlamydia trachomatis. Denne bakterien

smitter ved direkte slimhinnekontakt og setter igang en betennelsesprosess i urinrøret på menn, i urinrøret og /eller i livmorhalsen på kvinner. Klamydia kan også smitte til hals og anus.

Hvordan smitter klamydia?

Klamydia smitter ved direkte slimhinnnekontakt. Du kan bli smittet ved vaginalt samleie, men du trenger ikke å gjennomføre samleie for å bli smittet, det er nok at kjønnsorganene er i kontakt med hverandre. En har også sett at klamydia kan smitte ved oral og analsex. Klamydia kan ikke smitte ved toalettbesøk. Kondom brukt under hele den seksuelle akten verner mot smitte. Kondomer får du gratis blant annet på Helsestasjon for ungdom og studenter, Poliklinikk for seksuelt overførbare infeksjoner og via internett: www.gratiskondomer.no

Hvordan kan jeg merke at jeg er smittet?

De fleste merker ingenting, og har såkalt ”asymptomatisk” klamydiainfeksjon. Dette gjelder både kvinner og menn. Menn kan også få lette symptomer i form av litt svie eller ”kløe” i urinrøret og/eller litt utflod. Disse symptomene kan være forbigående. Kvinner kan få litt øket utflod, blødning etter samleie og/eller litt svie ved vannlating.

Plagene starter gjerne 2-3 uker etter at man er smittet.

Er klamydiainfeksjon farlig?

Lokal infeksjon i urinrøret eller på livmorhalsen er ikke farlig. Bakterien kan spre seg til livmor og eggleder på kvinner og gi en infeksjon i bekkenet. Etter en slik infeksjon kan en ha vansker med å bli gravid. Menn kan få bitestikkelbetennelse som er svært smertefullt. Det er usikkert om gjennomgått klamydiainfeksjon har innvirkning på menn sin befruktningsevne. Dersom klamydiainfeksjon blir oppdaget og behandlet tidlig, unngår en komplikasjoner.

Hvordan behandles klamydia?

Klamydia er en bakterie som lett lar seg behandle med antibiotika. Vanligvis trenger man en ukes tablettbehandling for å bli frisk. I enkelte tilfelle kan vurderes om det er nok med en dose på to tabletter.Ved komplisert infeksjon kan behandlingen vare i 14 dager.

Hva koster behandling og kontroll?

Behandling av påvist eller mistenkt klamydiainfeksjon er gratis. Kontroll av pasienter som har fått behandling for klamydia skal være gratis. Også smittekontakter skal ha gratis konsultasjon og behandling.

Kilde: Brosjyre utgitt av Helse-Bergen 2010 : "Klamydia- til deg som vil vite mer om genital klamydiainfeksjon" , Rutine for prøvetaking, utgitt av Helse-Bergen 2010