Gå tilbake til:
Du er her:

Forebygge smitte av koronavirus og hvor du får hjelp

Fem gode huskeregler i hverdagen, hva du gjør om du blir syk, karanteneregler, testing og hvor du får hjelp.

Information in English 

Fem gode huskeregler i hverdagen

Håndvask
SÅPE OG VANN: Vask deg grundig og ofte. Begrens håndhilsing, og unngå å ta deg til munnen, nesen og øynene med uvaskede hender når du er ute blant folk.
Bilde: Pixabay

Det er innført en rekke restriksjoner for å hindre og forsinke smittespredning. For den enkelte innbygger handler det om fem enkle huskeregler i hverdagen:

  • Vask hendene grundig og ofte med såpe og vann
  • Hold over en meters avstand til andre
  • Ha god hoste- og nysehygiene
  • Respekter gjeldende regler for karantene og isolasjon
  • Vær mer hjemme

Skjerpede anbefalinger om å holde avstand 

Flere råd om å forebygge smitte

Stengte og reduserte tilbud i Bergen kommune

Er du syk og trenger legehjelp?

De aller fleste blir ikke alvorlig syke av koronasykdom, men noen få vil få alvorligere sykdom med blant annet lungebetennelse.

Dersom du føler deg syk med lette luftveissymtomer som sår hals, tett nese eller øreverk, bør du holde deg hjemme inntil en dag etter at du føler deg helt frisk. Andre i husstanden trenger ikke å være i karantene i en slik situasjon, men anbefales så lite kontakt med andre som mulig.  Du trenger ikke kontakte lege eller ringe noen andre enn arbeidsgiver for å varsle om tilstanden din.

Får du nyoppståtte symptomer (ett eller flere) som hoste, tungpustethet og feber, bør du kontakte fastlegen din. Dette gjelder også ved besøk på Bergen legevakt der du må ringe 116 117 før du kommer. Legevakten har utvidet sin telefonkapasitet, og det er lettere å nå frem på telefon for deg som er syk og trenger helsehjelp. Husk også at du ikke må bruke offentlig transport når du oppsøker lege på grunn av luftveissykdom. Ved kritisk sykdom må du ringe 113.

Risikogrupper

Personer som er i risikogruppene, anbefales å ringe fastlegen sin selv ved milde symptomer for å vurdere oppfølging og testing. Dersom du bare føler deg litt forkjølet, kan du fint se det an i noen dager uten å kontakte legen.

Folkehelseinstituttet gir forsterkede råd til risikogruppene for å beskytte seg mot smitte: Les mer i råd til risikogrupper

Testing er avtalt på forhånd

Merk at kommunen alltid vil avtale test på forhånd. Vær varsom hvis fremmede dukker opp og tilbyr tjenester du ikke har bedt om. Bergen legevakt tester bare personer som tilfredsstiller kravene for å bli testet for koronavirusDe som er i hjemmekarantene bes ta kontakt for testing dersom de får symptomer på akutt luftveisinfeksjon.

Mer om sykdom og testing

Har du spørsmål?

Det kan være lurt å sjekke nettsiden vår om koronavirus og tiltak først, eller se nettsiden til Folkehelseinstituttet

Ellers kan du ringe Innbyggerservice 55 56 55 56 (mandag–fredag 07.45–15.30) eller kommunens informasjonstelefon om koronavirus som er betjent av helsepersonell 55 56 77 00 (mandag–fredag 08.00–21.00, lørdag–søndag 09.00–17.00). Du kan også ringe Folkehelseinstituttets informasjonstelefon som er 815 55 015.

For avtale om testing må du ringe legevakten eller legen din. 

Vis solidaritet!

Takk for at du viser solidaritet i en særlig vanskelig tid for sårbare grupper i byen vår!

Kundesenter
HER KAN DU RINGE: Både Innbyggerservice og kommunens informasjonstelefon kan svare på spørsmål. Informasjonstelefonen er bemannet med helsepersonell.
Bilde: Ann-Kristin Loodtz