Gå tilbake til:
Du er her:

Mulighet for flere og lengre besøk på sykehjem

Det er lite koronasmitte i Bergen for tiden, og vi er glad for at vi kan åpne opp for gradvis mer besøk på sykehjemmene.

Besøk utenfor Øvsttunheimen
STRÅLTE: I Bergen har sykehjemmene tillatt utendørs besøk når det har vært fint vær. Her er det Martha Tysnes (94) på Øvsttunheimen som gleder seg over å ha besøk.
Bilde: ENDRE HOVLAND

Vi vet samtidig at situasjonen kan endre seg raskt, og at smitte på sykehjemmene kan få alvorlige konsekvenser. Det er derfor viktig at vi fortsatt tar forholdsregler. 

Besøksrutinene våre er utarbeidet på bakgrunn av FHIs anbefalinger. Vi har lagt vekt på forsiktighet ved oppstart av besøk for å få erfaringer med hva som fungerer, og for å sikre en gradvis og trygg gjenåpning. Med lav smitte i samfunnet ser vi nå mulighet for å myke opp noe.

Retningslinjer

Smittevernrådene er gode forebyggende verktøy. Likevel vil gjenåpning av sykehjemmene medføre viss økt risiko for smitte. Den enkelte beboer har rett til å få medvirke i egne valg rundt besøk og aktiviteter, samtidig som fellesskapet man lever i et sykehjem gjør at enkeltpersoners valg kan påvirke flere. Dette gjør at det er behov for restriksjoner. 

  • Alle besøk på sykehjem må være avtalt i forkant. Dette for at vi kan sikre at ingen som har symptomer på korona eller har vært eksponert for sykdom kommer på besøk, og for å sikre at smittevernrådene er kjent. I tillegg registrerer vi kontaktinformasjon og besøkstidspunkt for alle besøkende. Loggen blir slettet etter 14 dager. Besøkende kan ikke komme på besøk om de kan være syk eller har vært eksponert for sykdom. Dette gjelder også ved milde forkjølelsessymptomer som sår hals, hodepine, hoste feber osv.
  • Korona smitter først og fremst ved nærkontakt, og risikoen øker med varighet og nærhet – spesielt ansikt til ansikt (som ved klemming). Besøkende må derfor holde seg på god avstand, minst en meter under hele besøket.
  • God hånd- og hostehygiene er viktig. Alle besøkende må utføre håndhygiene når de kommer til og drar fra sykehjemmet. Håndsprit er tilgjengelig på sykehjemmet. Ved enkelthost eller nys, må en bruke papirlommetørkle og vaske eller desinfisere hendene etterpå.
  • Besøkende og beboer kan spise medbragt mat og drikke så lenge alle utfører håndhygiene før og etter maten inntas. Det er ikke anledning til å benytte kjøkkenet på avdelingene.
  • Beboerne kan ta imot gaver, men besøkende må sørge for at de alltid har rene hender når de håndterer gavene.
  • Det vil ikke være mulig for besøkende å oppholde seg i fellesarealet, og besøk må skje på avtalt sted.

Dersom besøkende etter et besøk får symptomer på covid-19 med påfølgende prøvetaking, må de opplyse om at de har vært på besøk i sykehjemmet, som del av en eventuell smitteoppsporing.

Ulike typer besøk

For å sikre at alle som ønsket det skulle få mulighet i trygge former, har vi startet opp med mulighet for ukentlige besøk. Sykehjemmene vil tilstrebe å gradvis kunne tilby besøk oftere, lengre og på flere måter enn før. Samtidig er FHIs anbefalinger ressurskrevende for sykehjemmene, og en må ta hensyn til forsvarlighet.

Det kan være ulike muligheter for besøk på det enkelte sykehjem, og besøkende må derfor kontakte det enkelte sykehjem for mer informasjon om gjeldene retningslinjer.