Gå tilbake til:
Du er her:

Hygieneråd for å forebygge smitte

Hold avstand, unngå å ta deg til ansiktet og ha god hånd- og hostehygiene. Her finner du hygieneråd for å forebygge smitte og informasjon om hvordan viruset smitter.

Selv om barnehager, skoler og en-til-en service- og helsevirksomheter nå gjenåpnes er det viktig at du er like nøye med å følge hygienerådene: 

Slik holder du deg frisk

 • Vask hendene grundig og ofte, særlig etter hosting/nysing, etter toalettbesøk, før tilbereding av mat, før måltider, etter kontakt med dyr og ellers ved synlig skitne hender. Det anbefales å vaske hender når man kommer hjem etter å ha vært ute blant folk. Vask med vann og såpe eller hånddesinfeksjon med sprit vil være tilstrekkelig.
 • Unngå å ta deg til munnen, nesen og øynene med uvaskede hender når du er ute blant folk. 
 • Hold avstand til andre utenfor hjemmet, og unngå håndhilsing, kyssing og klemming utenfor hjemmet. 
 • Utsette større sammenkomster som ikke er nødvendige. Begrens antall personer du har nær kontakt med til noen få av gangen.
 • Husk å tørke av mobiltelefonen da den kan være en smittekilde.

  Se FHIs veileder for håndhygiene 

Unngå å smitte andre hvis du er syk

 • Dersom du er syk, vær hjemme fra jobb, studier og liknende. Syke barn bør holdes hjemme.
 • Ha god hostehygiene. Unngå å hoste eller nyse direkte på andre. Bruk papirlommetørkle foran nese og munn når du hoster eller nyser, eller bruk albuekroken når du ikke har papirlommetørkle tilgjengelig.

Slik smitter koronaviruset

Koronavirus smitter som ved forkjølelse og influensa ved at virus overføres fra luftveiene hos en syk person gjennom små dråper. Smitten skjer i hovedsak

 • gjennom luften ved at den syke nyser eller hoster og personer som står i nærheten puster inn viruset, eller viruset kommer i kontakt med nese, øyne eller munn
 • ved direkte kontakt via hendene til den syke
 • ved indirekte kontakt via inventar eller gjenstander som dørhåndtak, tastatur, telefon etc.

Det er fortsatt mye ukjent om sykdommen, men man anser det som lite sannsynlig at smitte fra mat og vann kan forekomme.

Man regner med at sykdommen i liten grad smitter før man får symptomer. Tiden fra smitte til symptomer oppstår er vanligvis 5-6 dager, men kan variere fra 0 til 14 dager.

Kan leve lenge på overflater

Det er ikke sikkert hvor lenge viruset som forårsaker COVID-19 overlever på overflater, men det ser ut til å oppføre seg liknende som andre koronavirus. Forskning antyder at koronavirus kan overleve på overflater fra få timer til  flere dager. Dette vil variere under ulike forhold slik som type overflate, temperatur, sollys og luftfuktighet.

Video: Fem gode huskeregler

Fem gode huskeregler i hverdagen for å unngå smittespredning: