Gå tilbake til:
Du er her:
Bilde av ung kvinne med snottepapir
SYMPTOMER: Er du bare forkjølet, har influensa eller er det koronasmitte? Se tipsene lenger nede.
Bilde: Scanstock

Korona, influensa eller forkjølelse? Slik vet du forskjell

Både covid-19, influensa og forkjølelse er akutte luftveisinfeksjoner forårsaket av virus. Mye er likt, men noen forskjeller gjør det mulig å skille dem fra hverandre.

Covid-19

Covid-19 er en akutt luftveissykdom forårsaket av koronaviruset SARS-CoV-2. Ikke alle som blir smittet av viruset får symptomer.  De typiske symptomene kommer 5 til 6 dager etter smitte (variasjon fra 2 til 14 dager)

Vanlige symptomer er irritasjon i halsen og tørrhoste. Noen får feber og etter hvert tung pust.  Andre symptomer: Svekket lukte- og smakssans, hodepine, slapphet, sår hals eller rennende og tett nese. Nysing forekommer sjelden. Noen blir kvalm og uvel, og det er rapportert tilfeller med løs mage og magesmerter.  

Influensa

Influensa er en akutt luftveissykdom forårsaket av ulike type influensa-virus.  
Vanlige symptomer er irritasjon eller sårhet i halsen og litt hoste. Etter kort tid kommer i tillegg feber og muskelverk, og man blir generelt medtatt. Hodepine og slapphet er vanlig. Oftest er det lite plager med nesetetthet, og nysing er uvanlig. Man blir vanligvis heller ikke tung i pusten.  

Forkjølelse

Forkjølelse er en akutt luftveisinfeksjon, oftest forårsaket av såkalte rhinovirus.

Typiske symptomer er sår hals, snørr og tett nese, og mange nyser. Små barn kan ofte få kortvarig feber, men hos voksne er feber uvanlig, og man blir ikke tung i pusten i hvile.  

Hodepine, slapphet og nedsatt lukte- og smakssans på grunn av tett nese kan forekomme. Muskelverk er svært sjelden.  

Råd ved akutte luftveisplager

Rundt 80 prosent av alle med covid-19 får et mildt forløp med hoste, eventuelt sårhet i halsen og kanskje lett feber. Da kan det være vanskelig å skille sykdommen fra en lett forkjølelse eller influensa. Derfor er hovedregelen nå, at dersom du får du symptomer på luftveisinfeksjon, bør du teste deg for korona.  

Ved økende symptomer, spesielt med tung eller raskere pust, stigende feber og at du blir medtatt, bør du vurdere å kontakte fastlege eller legevakt for videre rådgivning og vurdering.  

Husk smittevern

Fokus på god hygiene er en effektiv måte å forebygge sykdom på, og redusere risikoen for å smitte andre om du allerede har blitt syk.  

  • Hold deg hjemme om du føler deg syk.
  • Vask hendene ofte og hold avstand.
  • Dekk munnen når du hoster og kast papirlommetørkler straks du har snytt deg.
  • Vær nøye med å rengjøre overflater som hyppig berørt av flere, for eksempel dørhåndtak, vasker og barns leker.

Kilder: Helsenorge, Folkehelseinstituttet og Norsk helseinformasjon