Gå tilbake til:
Du er her:
Fly på Flesland
REISERÅD OG KARANTENEPLIKT KAN ENDRES PÅ KORT VARSEL: Vær klar over at smittesituasjonen og reiserådet kan endre seg raskt. Å reise utenlands medfører betydelig usikkerhet. Alle bør tenke seg godt om før de reiser.
Bilde: Andrew M.S. Buller

Koronaråd for sommeren

Fra 1. august blir det karanteneplikt for reisende fra Belgia. Les råd for reise, ferie og sommerliv, gjeldende smittevernregler og hva du gjør hvis du blir syk. Det er gratis å teste seg.

ENGLISH: Information to travellers arriving Bergen

OPPDATERT 4. AUGUST: 

Bergen kommune følger regjeringens plan for gradvis gjenåpning og justering av smitteverntiltak. (De nasjonale bestemmelsene er definert i Covid-19-forskriften.)


Tre råd for å unngå smitte

Uansett hvor du ferdes utendørs, på bussen, på reise, i butikker eller på serveringssteder, er det tre gode huskeregler som fortsatt gjelder i hverdagen:

Rene hender
RENE HENDER: Vask hendene grundig og ofte med såpe og vann, bruk eventuelt håndsprit, unngå å ta på samme ting som andre, og ikke ta deg til ansiktet. Dette er grunnleggende for ditt bidrag til å forebygge smittespredning.
Bilde: Ann-Kristin Loodtz
  1. Hold deg hjemme om du er syk, og respekter gjeldende regler for karantene og isolasjon. Bestill smittetest om du mistenker koronavirus.
  2. Ha rene hender, unngå å ta deg til ansiktet. 
  3. Hold minst en meters avstand til andre enn dem du lever med til vanlig.

Kommunens smittevernoverlege forklarer hvorfor.
 

Reiseråd for sommeren

Fra 15. juli kan man reise til og fra områder i Schengen og EØS som har tilstrekkelig lav smitteforekomst, uten pålegg om innreisekarantene. Utover dette fraråder norske myndigheter reise til utlandet, og du må i karantene 10 dager ved hjemkomst. 

Å reise utenlands medfører betydelig usikkerhet. Alle bør tenke seg godt om før de reiser. Reisende må være klar over at risiko for at smittesituasjonen i det aktuelle området kan endre seg raskt. Anbefalinger om reise blir oppdatert hver 14. dag. Fra 1. august innføres karanteneplikt for reisende fra Belgia, som har gått fra grønt til rød status. Fra 25. juli gikk Spania fra grønn til rød status, mens Ungarn gikk fra rødt til grønt. I Sverige åpnes det opp for fire nye regioner hvor reisende slipper karantene ved innreise til Norge. Følg med på kartet til Folkehelsehelseinstituttets og UD sin reiseinformasjon.

Innenlandsreiser er tillatt, så sant du reiser på en måte der du unngår å spre smitte. Fra 1. juni er jobbreiser innenfor Norden unntatt karanteneplikt. Fra 1. juli er det åpnet for innreise for utlendinger med arbeidstillatelse og utenlandske studenter som skal studere i Norge. 

Oppdaterte smittetall for Bergen


Karanteneplikt

Kommer du fra land eller områder som har for høy smittespredning, skal du i karantene i 10 døgn fra den dagen du kommer til Norge. Du har lov til å reise rett til oppholdsstedet med planlagt transportmiddel. Unngå nær kontakt med andre til du er hjemme. Karantenen skal gjennomføres sammenhengende på ett sted. Karantenplikten gjelder for disse landene
 

Reiseråd for risikogrupper

Ved lite smitte i samfunnet, kan personer med lett forhøyet risiko reise som andre, men de bør være ekstra oppmerksom på de generelle smitteverntiltakene. Personer med klart forhøyet risiko må gjøre en individuell vurdering om de bør reise og hvem de bør reise med. Vurder reisens varighet, hvor tett man vil være med reisefølge man normalt ikke er sammen med, tilgang på helsehjelp og hvor lett det er å reise hjem ved sykdom. Hvis smitten i samfunnet øker, frarådes personer med høy risiko å reise. De med lett forhøyet risiko bør også vurdere om de skal dra på ferie- og fritidsreiser.  Les mer om reise og ferie på FHI.no.
 

Smittevern på reise

Husk at det er ekstra viktig at du følger smittevernrådene når du er på ferie siden du da er i kontakt med flere miljøer enn ellers. Og reglene for karantene og isolasjon gjelder fortsatt når du er på ferie. 
 

Til deg som får besøk fra utlandet

Som vertskap for gjester fra utlandet har du ansvar for å tilrettelegge for gode rutiner for å hindre smittespredning. Les hvordan på helsenorge.no.


Helsepersonell i Bergen kommune må ta to koronatester etter reise utenfor Norden

Fra 24. juli må alt helsepersonell i Bergen kommune som har vært på ferie utenfor Norden, ta to koronatester før de tar til med pasientnært arbeid. Les mer her
 

Om sykdom, testing og hvor du får hjelp

Alle med luftveissymptomer bør nå testes for koronavirus. Symptomer kan være feber, hoste, tungpustethet, tap av smaks- eller luktesans, sår hals og eller generell sykdomsfølelse. Bestill test og sjekk symptomer her.

Er du syk med luftveissymptomer, bør du holde deg hjemme inntil en dag etter at du føler deg helt frisk. Får du nyoppståtte symptomer som hoste, tungpustethet og feber og trenger helsehjelp, kontakt fastlegen din eller legevakten på telefon 116 117. Her finner du Bergen legevakt.

Hvis du har fått påvist covid-19 og ikke har mulighet til å isolere deg i eget hjem, kan du kontakte vurderingskontoret som kan gi deg opphold på koronahotellet i karantenetiden.  
 

Turist i Bergen og syk?

Er du på besøk i Bergen og blir syk med luftveissymptomer? Ring koronatelefonen for å avtale test (tlf. 55 56 77 00). Testen er gratis. Er du så syk at du trenger helsehjelp, ring legevakten (tlf. 116 117). Bergen legevakt ligger ved Danmarks plass i gåavstand fra sentrum. Ved behov for isolasjon, kan du søke om opphold i kommunens koronahotell. Hvis du har private transportmuligheter, kan du også kjøre hjem for å gjennomføre karantene eller isolasjon i egen bolig.

Mer om sykdom, testing og smitte
Slik sporer vi koronasmitte
 

Strandliv og ute i det fri

Studenter i parken
SAMMEN I SMÅ GRUPPER: Møt hverandre ute og unngå steder med trengsel. Vær med nærmeste venner og familie, vis hensyn og plasser dere med god avstand til andre når dere slår dere ned i det fri.
Bilde: Ann-Kristin Loodtz

Husk håndsprit om du ikke har tilgang til håndvask. Tørkepapir og våtservietter er lurt å ha med. Vis hensyn og hold over en meters avstand til andre når du slår deg ned i det fri. Ved bading i fersk- eller saltvann er det ingen risiko for å bli smittet med covid-19 gjennom badevannet. Men husk avstand til andre. 
 

Begrensninger for kollektivtransport

Hold avstand, respekter skilting, og ikke reis kollektivt om du er syk. Regelen om en meters avstand kan fravikes på kortere reiser, men unngå kontakt ansikt til ansikt. Unngå reiser i rushtiden så langt som mulig. Sykle, gå eller bruk andre transportmidler når du kan. Mer i nasjonal veileder for smittevern i kollektivtransport. 
 

Offentlige toaletter og toaletter på badeplasser

De offentlige toalettene i Skur 8 på Dreggekaien og Skur 11 på Bryggen (nær Torget) desinfiseres på kontaktflater og berøringspunkt flere ganger daglig. Her finner du kart over toaletter i sentrum.

Toalettene på badeplassene i Bergen er åpne og det blir satt ut håndsprit og papir. Men BOF oppfordrer badende til å ta med håndsprit og ekstra papir selv, for sikkerhets skyld. 


Samvær med andre

Du og dine nærmeste kan omgås normalt. Du bestemmer selv hvem det er, men det bør ikke være for mange. Hold økt avstand til andre. Unngå fysisk kontakt, og treff gjerne folk utendørs. I private lag bør vi ikke være mer enn 20 personer samlet. Barn og unge kan være sammen og leke sammen, men begrens antall nærkontakter. Aktiviteter for unge under 20 år kan gjennomføres uten en meters avstand, men da inndelt i faste, mindre grupper. Flere råd for samvær barn og unge
 

På trening og andre aktiviteter

Vær nøye med håndvask og tørk av felles utstyr før og etter bruk, hold avstand. Vis smittevernhensyn på idrettsbaner og lekeplasser


Båt- og cruise-trafikk

Fra 3. august strammer regjeringen midlertidig inn cruisetrafikken for å stoppe koronasmitte. Innstrammingen forhindrer at skip med flere enn til sammen 100 personer om bord blir godkjent og får landgang i norske havner. Innstrammingen gjelder kun cruisetrafikk, ikke båter i ruter (ferger) mellom Norge og kontinentet og langs norskekysten.

Kystcruise innenfor Norges territorialgrense må dokumentere plan for smittevern. Når det gjelder annen båttrafikk, har Bergen havn bekreftet at båtene selv kan regulere fortøyning og kapasitet.

Begrensninger for arrangementer

Det er ikke tillatt å gjennomføre arrangementer på offentlig sted med mer enn 200 personer til stede. Les regler for arrangementer i Covid 19-forskriften og i Helsedirektoratet sin koronaveileder


Krav til smittevern ved serveringssteder

Verftet
KRAV TIL UTESERVERING: Regelen om en meters avstand, god håndhygiene og bli hjemme om du er syk, gjelder også ved serveringsstedene.
Bilde: Nina Blågestad

Restauranter, barer og utesteder skal legge til rette for minst en meters avstand til personer i annen husstand, samt utarbeide rutiner for god hygiene og godt renhold. Forbudet mot buffet er opphevet. Alkoholservering skal skje som bordservering. Les regler for serveringssteder i Covid 19-forskriften

Mer om krav, tips og råd til serveringssteder finner du her

Av hensyn til smittevern settes det dessverre ikke ut vannposter i sentrum i år.


Besøk på sykehjem

Sykehjemmene kan nå legge til rette for ukentlige innendørsbesøk på inntil 1 time. Besøkene må avtales på forhånd. Les mer om besøk på sykehjem


Har du flere spørsmål eller trenger noen å snakke med?

Her tar du kontakt. Og koronatelefonen vår 55 56 77 00 er åpen mandag til fredag hele sommeren.

Bilde fra testmiljø
FLERE BLIR TESTET: Nå kan du bestille koronatest selv. Bruk vår bookingløsning på nett.
Bilde: Brita Øygard

Takk for at du følger rådene for smittevern! Så kan vi trygt gjenåpne samfunnet sammen.