Gå tilbake til:
Du er her:
Bilde av telefon med smittestopp-appen
LAST DEN NED: Smittestopp-appen kan gi verdifull hjelp i smittesporingen i Bergen.
Bilde: Andrew Buller

Derfor bør du bruke Smittestopp-appen nå

Hjelp oss med å bremse smittespredningen i Bergen. Med Smittestopp-appen blir nærkontakter varslet anonymt.

OM SMITTESTOPP PÅ FLERE SPRÅK

Appen kan du laste ned her

Bergen er på god vei med å vaksinere befolkningen. Frem til det, er det viktig å bremse smittespredning for å forebygge alvorlig sykdom og senskader hos dem som ikke er ferdig vaksinert. 

Kommuneoverlege Trond Egil Hansen ber alle bergensere laste ned Smittestopp-appen, som effektivt varsler nærkontakter.  

Må man i karantene hvis man blir varslet? 

Du blir du bedt om å teste deg. Du blir ikke bedt om å gå i karantene, med mindre du får symptomer. Viser det seg at du er smittet, må du selvsagt følge alminnelige smittevernregler.  

Frykter du for personvernet?  

Smittestopp-appen fikk riktignok kritikk for personvern i starten, men de senere versjonene har fått tommel opp for godt personvern. Trolig har du andre apper på telefonen som lagrer langt flere personopplysninger enn Smittestopp. 

Hvem blir varslet?  

Dersom du melder fra i appen at du er blitt smittet, varsler appen alle som har Smittestopp aktivert på telefonene sine og vært nærmere deg enn to meter i mer enn 15 minutter. Det er bluetooth-funksjonen på telefonen din som registrerer om den er i nærheten av andre med Smittestopp aktivert. 

Best når mange bruker appen 

Appen er svært effektiv dersom mange nok bruker den. Folkehelseinstituttet (FHI) har i en undersøkelse slått fast at 93 prosent av nærkontaktene blir funnet dersom den smittede og personene rundt har appen. Jo flere som har Smittestopp, dess flere blir fanget opp.   

Mange av de smittede har mange nærkontakter, og det kan være vanskelig for smittesporerne å få oversikt. Smittestopp-appen kan bidra til en effektiv og anonym varsling til nærkontakter.   

LES OGSÅ: Ber innbyggere bistå med smittesporingen

Dette skjer når du bruker Smittestopp:  

Dersom noen er smittet, logger de inn i meldingsfunksjonen i Smittestopp via ID-porten og melder fra om smitte.  

Da går det varsel ut til alle med Smittestopp aktivert på telefonen sin, som har vært i nærheten av den smittede. 

Hvis du ikke har symptomer, er det ikke nødvendig å gå i karantene. Men du vil bli bedt om å teste deg. Hvis testen viser at du er smittet, må du følge vanlige smittevernregler og gå i isolasjon.  

Er du smittet selv, kan du varsle i appen slik at dine nærkontakter blir varslet.   

– I øyeblikket er smittesporingsarbeidet sterkt belastet og i fare for å bryte sammen. Hvis Bergens innbyggere laster ned Smittestopp-appen og slår den på, vil det være et viktig supplement til smittesporingen, sier kommuneoverlege Trond Egil Hansen.