Gå tilbake til:
Du er her:

Derfor må vi følge smitterådene

Hvorfor er det så viktig at vi blir hjemme når vi er syk, vasker hendene ofte og holder minst en meters avstand til andre? Kommunens smittevernoverlege Karina Koller Løland svarer.

Karina Koller Løland
DERFOR MÅ DU HOLDE AVSTAND: Ved hosting, nysing, snakking, synging og roping dannes flyvende dråper (aerosoler). Ved avstand på over 1 meter vil dråpene ha vansker med å treffe deg i ansiktet, forklarer smittevernoverlegen.
Bilde: Anne kringstad

Hvorfor må jeg være hjemme hvis jeg er syk?

 - Koronavirus er ferskvare, de overlever vanligvis kun i noen uker hos en smittet person, og må overføres til stadig nye mennesker for å kunne eksistere. Stoppes overføringen, så stoppes viruset. Syke personer må derfor bli hjemme slik at viruset kan dø ut. Om du er smittet, kan det gå mange dager før du får symptomer, og ikke alle får tydelige symptomer. Du er mest smittsom i starten av sykdommen og særlig i 1-2 dager før du får tegn på sykdom. Det er derfor det er så viktig at du holder deg hjemme om du blir satt i karantene - for å unngå å smitte andre. Det er også derfor alle som har hatt nærkontakt med en syk person mindre enn 48 timer før personen fikk de første symptomene på smitte, blir satt i karantene. Dette er det viktigste smitteverntiltaket, påpeker smittevernoverlege Karina Koller Løland.

Hvorfor må jeg vaske hendene så ofte og unngå å ta meg til ansiktet?

- Dråpene kan også smitte via overflater. Dette skjer ved at du berører en slik forurenset kontaktflate og deretter tar deg til munn, nese eller øyne. En typisk situasjon kan være at du glemmer å vaske hendene før et måltid. Dette kalles indirekte kontaktsmitte. Smitte på denne måten er betydelig mindre sannsynlig fordi det skal en viss mengde virus til og virusmengden bør være så fersk som mulig. I tillegg må virusmengden komme i kontakt med dine slimhinner for å smitte deg. Det er viktig å vite at viruset ikke kan smitte deg om du bare har det på huden din eller hendene dine og du vasker det av deg. Så det er ikke farlig å ta på virus, kun om viruset får mulighet til å komme inn i kroppen din via munn, nese eller øyne, forklarer Løland.

Hvorfor må jeg holde minst en meters avstand til andre enn dem jeg lever  med til vanlig?

- Koronaviruset spres via dråpesmitte i partikler som holder seg svevende i luften i kort tid. Ved hosting, nysing, snakking, synging og roping dannes slike flyvende dråper (aerosoler). Ved avstand på over 1 meter vil dråpene ha vansker med å treffe deg i ansiktet. Dersom munn, nese og øyne i tillegg skjermes, blir det enda mindre risiko for dråpesmitte. Vær klar over at munnbind ikke først og fremst beskytter deg som bærer det, men beskytter omgivelsene fra å bli smittet av deg. Om du bruker munnbind, må du unngå å ta på det og ikke bruke det mer enn 4 timer sammenhengende. Selv uten munnbind er dråpesmittefaren relativt lav ved kun et øyeblikks nærhet til en smittet. Det er derfor ikke stor risiko for smitte om du i kort tid har vært nærmere enn 1 meter fra en annen. Det er allikevel en klar anbefaling at det til enhver tid skal være fysisk mulig å holde 1 meters avstand til andre som ikke er i samme husstand, understreker smittevernoverlegen. 
Les mer på nettsidene til Folkehelseinstituttet(FHI)