Gå tilbake til:
Du er her:

- Kan ikke slippe helt opp ennå

Bergen har ennå ikke full oversikt over utbruddet med det sørafrikanske mutantviruset. Regjeringen har vedtatt at de forsterkede tiltakene videreføres i stor grad, men det gjøres noen justeringer.

For full oversikt alle regler: Se Smittevernregler for Bergen

Dette blir endret i Bergen fra mandag 15. februar og vil gjelde til og med mandag 22. februar:

 • Bibliotekene kan åpne
 • Selv om det er skjenkestopp, kan restauranter og serveringssteder åpne igjen.
 • Enkeltstående butikker kan åpne. Kjøpesentrene og varehus skal fortsatt holde stengt, men med unntak for matvarebutikker ol., helsekost, utsalgssteder for dyrefor, apotek, vinmonopol, serveringssteder, frisør, hudpleier ol. samt helsefaglige virkomheter. 
 • Toppidretten kan trene igjen 
 • Organiserte fritidsaktiviteter for barn og unge under 20 år kan starte igjen
 • Offentlige steder og virksomheter der det foregår organiserte kultur-, idretts- og fritidsaktiviteter, kan holde åpent for barn og unge under 20 år, utendørs aktivitet for voksne og organisert trening for toppidrettsutøvere.
 • Videregående skoler åpner igjen - dog på rødt nivå
 • Skolesvømmingen åpner. Det åpnes også for rehabiliteringstrening og behandling i basseng. 
 • Grunnskoler og barnehager kan gå til gult nivå.
 • Universiteter, høyskoler og fagskoler kan gjøre unntak fra kravet om stengte lokaler for studenter som trenger ferdighetstrening som ikke kan gjennomføres digitalt.
 • Tilbake til nasjonale anbefaling om maks fem personer på besøk. 
   
Roger Valhammer
RISIKO: Dersom disse mer aggressive mutantene får spre seg uoppdaget, så risikerer vi å måtte stenge ned samfunnet i lang tid for å få tilbake kontrollen, sier byrådsleder Valhammer.
Bilde: Ann-Kristin Loodtz

- Trenger fortsatt strenge tiltak

Bergen har vi de siste ukene hatt utbrudd både av britisk mutantvirus og sørafrikansk mutantvirus, og følger strenge smitteverntiltak 7.-14. februar. Fredag 12. februar kom byrådet med sin anbefaling for påfølgende uke: 

- Vi vet, både fra andre land og hos vår nabo i Ulvik, at dersom disse mer aggressive mutantene får spre seg uoppdaget, så risikerer vi å måtte stenge ned samfunnet i lang tid for å få tilbake kontrollen, forklarer byrådsleder Roger Valhammer. 

Bergen har nå god oversikt over utbruddene knyttet til den britiske mutanten, det vurderes som avgrenset og under kontroll. Over det sørafrikanske utbruddet har Bergen bedre oversikt, men det er fortsatt fare for at utbruddet har spredd seg og kan representere såkalt villsmitte i Bergen, forklarer Valhammer:

- Vi har altså ikke så god kontroll at vi kan slippe helt opp enda. Derfor er anbefalingen fra våre fagfolk at vi fortsatt trenger strenge tiltak i Bergen.

Les byrådssaken: Anbefaling om videreføring av nasjonale tiltak i covid-19 forskriften

Bergen og nabokommuner

Regjeringen har vedtatt byrådets anbefaling,  og Bergen  går neste uke går til det trappetrinnet som formelt heter 5C i den nasjonal Covid 19-forskriften. Kvam kommune får samme tiltaksnivå. For detaljer om tilaket og nabokommunene, se pressemelding fra regjeringen. 

Følg daglige tall for antall smittede 

Her blir det vaksinasjonssteder i bydelene 

Har vedtatt egen forskrift for byggebransjen

Disse bør teste seg nå

Abonner på nyhetsbrev om tiltak og fremdrift i vaksineringen

kart over tiltaksnivå
FRA 15. : Slik blir kartet for kommunene rundt Bergen fra 15. februar.
Bilde: Ola Henning Målsnes/Bergen kommune