Gå tilbake til:
Du er her:
Turtips
PRØV NYE STIER: Dette er en fin tid for å utforske turområder der det som regel er færre folk.
Bilde: Ann-Kristin Loodtz

Sjekk turvettreglene for Bergen

Vi oppfordrer deg til å følge fem enkle turvettregler for å unngå faren for koronasmitte.

Når alle følger de fem turvettreglene, vil det bidra til å redusere smitterisikoen. 

BYRÅDSLEDER:  - Gå gjerne tur, men vis hensyn

 

VIDEO: Sjekk turvettreglene for Bergen (Undertekster på norsk, engelsk, polsk, litauisk, arabisk og somali):

De fem turvettreglene:

1. Hold avstand

Det å passere noen utendørs medfører ikke like stor smitterisiko som å være samlet innendørs. Likevel er det viktig å holde minst en meters avstand, helst to, også når du er på tur. Du kan ikke vite hvem som er smittebærer, eller om folk du møter er i karantene, eller har en kronisk sykdom.

Skal du ut for å trene, skal du holde ekstra avstand. Faren for å smitte andre øker når du svetter og puster tungt. Løpeturer og hardtrening bør gjøres på steder der du enkelt kan holde deg på god avstand til andre. 

Husk også at vi ikke skal være i store grupper. Fra 7. mai er anbefalt størrelse på grupper i private sammenhenger økt fra fem til maksimalt 20 personer, forutsatt at man kan holde minst én meter avstand.

IDRETTSANLEGG OG LEKEPLASSER: Husk at smittevernrestriksjoner også gjelder her

2. Husk hånd- og hostehygiene

De samme reglene gjelder ute på tur som ellers: Unngå å hoste eller nyse direkte på andre, prøv å hoste/nyse i et papirtørkle, eller i albuekroken om du ikke har papirtørkle, og vask hendene. 

Når du er på tur eller trening, tar du deg gjerne i ansiktet. Derfor er det lurt å vaske hendene før du går ut. Underveis på turen kan du ha blitt utsatt for smittefare. Det er grunnen til at du skal vaske hendene når du kommer hjem. Husk også håndhygiene før du spiser nisten din. Håndsprit er et godt alternativ når vann og såpe ikke er tilgjengelig.

3. Gå på høyre side

Når alle holder seg på høyre side av turveien, blir det enklere å passere hverandre. Er du med i et lite turfølge? Ikke bruk bredden av veien, og husk å holde avstand til hverandre. Gå på rekke slik at folk kommer forbi.

Det er kjekt å treffe kjente på tur. Men ikke stopp midt i stien for å slå av en prat. Ta et par steg til siden. Fortsett samtalen utenfor stien – med god avstand til samtalepartneren.

  • En presisering: Rådet om å gå på høyre side gjelder turveier, stier og ellers ute i naturen. Dette er altså ikke en oppfordring om å bryte trafikkreglene. Går du langs en vei som er åpen for alminnelig ferdsel, og det ikke finnes fortau, skal du som hovedregel gå ytterst til venstre, slik § 19 i trafikkreglene beskriver.

4. Gå på tur når færre folk er ute

Det er ikke gunstig om alle er ute på tur samtidig. Hva med å legge turen utenom det verste rushet i helgene mellom klokken 11 og 15? Å ta turen enten om morgenen eller på kveldstid, kan være en god idé.

Ønsker du å løpe eller jogge, bør du gjøre dette utenom de mest populære turveiene og gjerne om morgenen eller kvelden.

PÅ TUR MED HUND?: Sjekk regler for båndtvang i Bergen

5. Prøv alternative turveier

Hvis vi skal lykkes med å holde avstand mellom folk, er det viktig å finne stier litt utenfor allfarvei. Slik kan vi bedre spre folk. 

Gå gjerne på tur i nærområdet ditt. Det beste er å begynne turen hjemme. Da slipper du både å bruke kollektivtransport og å måtte starte turen fra en parkeringsplass der det allerede er masse folk.

NYTT TURKART OM BERGENSARKITEKTUR: Hva med en byvandring for å se byens flotteste bygninger?

Et eksempel: Bor du på Valle i Fana og skal på Smøråsen, kan du gjerne gå dit, i stedet for å kjøre til parkeringen på Nøttveit. Slike muligheter finnes også mange andre steder. Tenk ut noen gode, alternative ruter fra der du bor.

Prøv gjerne nye turområder som generelt er mindre travle enn de sentrale Byfjellene. Om du er nødt til å bruke bil for å komme deg på tur, er for eksempel Fanafjellet, Gullfjellet og Hjortlandsdalen gode alternativer. Dette er turområder med gode parkeringsmuligheter.

Ser parkeringsplassen full ut: Da bør du snu og vurdere et annet turområde.

Noen turforslag: