Gå tilbake til:
Du er her:
Beate Husa sammen med ansatte i koronapatruljen
KAN TESTE MANGE: Kommunen har allerede opprettet mange tilbud til innbyggere som ønsker å teste seg. Her besøker helsebyråd Beate Husa (til høyre) koronapatruljen som drar ut til steder der mange innbyggere ferdes.
Bilde: ENDRE HOVLAND

Skal øke testkapasiteten med nye drop-in-tilbud

Byrådet har i dag presentert sin plan for hvordan kommunen skal korona-teste fem prosent av innbyggerne hver uke.

Kommunen har nå tilbud om testing på Bergen legevakt, luftveisklinikker, på lufthavnen på Flesland og koronapatruljen. Totalt gir dette en kapasitet på tusen tester om dagen. Kommunen har også gjort klar en teststasjon ved Laksevåghallen som kan tas i bruk. I tillegg planlegges det nå teststasjoner på Bergen havn samt på ytterligere en lokasjon.

Flere drop in-tilbud

- Vi har vært forberedt på å skulle teste fem prosent av befolkningen i uken. Tiltakene vi nå planlegger gjør det lettere for alle som mistenker at de er smittet med covid-19 å få testet seg. De nye tilbudene vil være drop-in-tilbud der innbyggere og tilreisende kan komme uten å ha bestilt time på forhånd, sier byrådsleder Roger Valhammer.

- Vi har gode erfaringer med drop-in-tilbud fra Flesland og koronapatruljen. Dette gir en effektiv utnyttelse av helsetjenestenes ressurser, sier helsebyråd Beate Husa.

Per dags dato bes kommunene om å ha en kapasitet til å teste 1,5 prosent av innbyggerne i kommunen. Bergen kommune ligger over dette med en kapasitet på 2,1 prosent.

- Alle som ønsker å teste seg får muligheten til det i dag. Legevakten og Smittevernkontoret har den siste tiden utvidet kapasiteten for å redusere ventetid på telefon og tidspunkt for test, men inntil nye tilbud er på plass vil det iblant kunne være noe kø for de som ønsker å teste seg, sier Husa.

Laksevåg først ut

- Dette handler om å være klar i tilfelle behovet for testing øker. Det første nye tilbudet vi etablerer, blir drop-in-teststasjonen på Laksevåg der vi skal ha bemanningen på plass fra onsdag 19. august. De øvrige tilbudene vil bli etablert etter hvert som det er behov for å teste flere innbyggere, og vi har startet en dialog med Bergen havn om å etablere en teststasjon i forbindelse med utenlandsankomsten. Denne vil også betjene innbyggere som ønsker å teste seg. Vi har både utstyr tilgjengelig og rekrutterer fortløpende personell slik at vi kan øke kapasiteten i løpet av kort tid, sier Husa.

Inntil de nye tilbudene åpner, må innbyggere som ønsker å teste seg ta kontakt med koronatelefonen eller bestille test på kommunens nettside.  

9,8 millioner

For å finansiere økt av testkapasitet, har byrådet utvidet budsjettrammen til Byrådsavdeling for eldre, helse og frivillighet med 9,8 millioner kroner. Les byrådssaken fra 18. august her

14. september: Utvider tilbudet om testing