Gå tilbake til:
Du er her:

Regler for karantene, isolasjon og karantenehotell

Karantene blir du satt i når du er frisk, men har vært utsatt for smitterisiko. Isolasjon brukes når du er syk og har bekreftet eller mistenkt koronasmitte.

OPPDATERT 18. JUNI:

Takk for at du følger reglene. Det er ikke mulig å søke fritak fra isolasjons- og karantenebestemmelsene.
 

KARANTENEREGLER:

Generelle regler vs. "beskyttet" og "fullvaksinert"

Reglene varierer avhengig av din vaksinestatus, og hvorvidt du har vært syk med covid-19.

 • Du er regnet som fullvaksinert når du har tatt to vaksinedoser, eller har tatt en vaksinedose før eller etter du har vært syk med covid-19.
 • Du er regnet som beskyttet om du er fullvaksinert, har tatt første vaksinedose for 3-15 uker siden eller har vært syk med bekreftet covid-19 siste halvår.
   

Reisekarantene

Alle som kommer til Norge fra utlandet, med unntak av land i Europa med lav smitteforekomst (grønn og gul status) skal ti dager i innreisekarantene. Se landets fargestatus på kartet til FHI

Fra og med 5. juli opphever Utenriksdepartementet reiserådet for EØS/Schengen og Storbritannia. Allerede fra mandag 21. juni harmoniserer Norge landfargene med EU.

Torsdag 24. juni blir Norge en del av EUs løsning for koronasertifikater. Personer som er fullvaksinert eller har gjennomgått koronasykdom siste seks måneder og har et gyldig koronasertifikat kan dermed komme inn i Norge og slipper karantene, testkrav og innreiseregistrering

Unntak og kortere karantenetid:
Fullvaksinerte og personer som har vært syk med covid-19 i løpet av de siste 6 månedene, trenger ikke være i reisekarantene, forutsatt at de ved innreise kan dokumentere sin korona- og
vaksinestatus.

Beskyttede og personer under 18 år kan teste seg ut av reisekarantene etter tre døgn.

Andre kan forkorte karantenetiden ved å teste negativt på koronatest tatt tidligst sju døgn etter ankomst til Norge. Du må også være symptomfri for at karantenen skal kunne forkortes.

Det er politiet som har ansvaret for å bestemme hvem som skal i karantene på flyplassen og på grensekontrollen. Merk at innenlandsreiser ikke utløser karanteneplikt. 

Mer om innreise til Norge og koronasertifikat under Smittevernregler
Mer om råd og regler til vaksinerte på Helsenorge.no
 

Smittekarantene

Alle som har vært nærkontakt til en som er påvist smittet med covid-19, må ti dager i karantene. De bør også teste seg.

Unntak: Beskyttede personer trenger ikke være i smittekarantene, men må teste seg mellom 3-7 dager etter nærkontakt med smitte. Andre kan teste deg ut av smittekarantene etter sju døgn.


Karantenehotell

Hovedregelen er at alle som ankommer Norge og har karanteplikt, gjennomfører reisekarantenen på karantenehotell der de ankommer Norge. 

Beskyttede personer, personer  som kommer fra EØS/Schengen og mindreårige kan gjennomføre karantene hjemme. Andre og reisende fra Storbritannia kan teste seg ut av karantehotell etter tre døgn. 

Utover det kan du kun få unntak fra karantenehotell hvis det foreligger sterke velferdshensyn eller arbeidsgiver har ordnet forhåndsgodkjent oppholdssted. For å få unntak fra karantenehotell, må du dokumentere sterke velferdsgrunner. UDI behandler disse søknadene og kan besvare spørsmål knyttet til ordningen. Her søker du. 

Det er politiet som henviser til karantenehotell ved innreise, det går ikke an å bestille plass på karantenehotellet. Personer som allerede oppholder seg i Norge, må eventuelt bestille egen hotellovernatting på egen eller arbeidsgivers regning. Hovedkarantenehotell for Bergen kommune er Scandic Kokstad. Egenandel for hotell: 500,- kroner per døgn for privatpersoner, 500,- per døgn for arbeidsgivere. (Barn under ti år på rom til foresatte er gratis, egenandel for barn 10-18 år er 250,-.)

Mer om regler for innreise på regjeringen.no
Covid-19-forskriften om karanteneregler og karanteneplikt i §5-9.
 

I karantene hjemme kan du:

 • Ta deg en luftetur, men hold god avstand til andre.
 • Gjøre helt nødvendige ærender i matbutikk eller apotek, men bør helst få andre til å handle for deg. Hold god avstand til andre. 
 • Omgås de minste barna du bor sammen med som normalt, men prøv å holde avstand til eldre barn og andre voksne. De er i ventekarantene til du har en negativ test. 
 • Ikke oppsøk steder der du lett kommer i kontakt med andre, som skole, jobb og offentlig transport.
 • Vask hendene grundig og ofte med såpe og vann, eller bruk spritholdig hånddesinfeksjon.
 • Foresatte i karantene kan ikke møte i barnehagen eller på SFO sammen med barna.
 • Voksne i samme husstand som er i karantene samtidig, bør så langt som mulig holde avstand til hverandre.
   

Karantene etter test?

Hovedregelen er at du må holde deg hjemme til du får prøvesvar, slik at du unngår å smitte andre. Merk at personer som deler bolig med en person som er i smittekarantene, skal være i ventekarantene frem til nærkontakten har fått negativt svar på test. Mer om testing i Bergen og testsvar

 

VED SYMPTOMER PÅ SMITTE:

Når du har grunn til å mistenke smitte

Hvis du får symptomer på covid-19 mens du sitter i karantene, skal du isolere deg som om du har påvist smitte og ta en test. De andre i husstanden må da holde seg hjemme som om de sitter i karantene. Ved positiv test skal du fortsette i hjemmeisolering og de andre i husstanden blir pålagt karantene. Voksne i samme husstand som er i karantene samtidig, bør så langt som mulig holde avstand til hverandre.

Merk at du IKKE skal ta offentlig transport til teststedet hvis du har symptomer.  Trenger du hjelp til å komme deg til og fra teststedet , husk å si fra at du trenger hjelp til transport når du avtaler testen.
 

Når du er syk uten mistanke om covid-19-smitte

Er du "vanlig" forkjølet eller syk med luftveissymptomer, må du holde deg hjemme til du føler deg frisk og er feberfri, selv om du har tatt koronatest og svaret er negativt. Merk at om du har blitt symptomfri mens du venter på testsvar, må du likevel holde deg hjemme til du får svar på testen. Du kan omgås normalt med dem du bor med, de trenger ikke være i karantene.

 

REGLER FOR ISOLASJON:


Hjemmeisolering gjelder for dem som har fått påvist covid-19, men som ikke er så syke at de trenger innleggelse på sykehus. Alle som har fått luftveissymptomer eller andre symptomer på covid-19 når de sitter i karantene, må også isolere seg frem til de har testet seg og fått svar på testen.

I hjemmeisolering må du:

 • ikke gå ut
 • sørge for hyppig renhold
 • holde avstand til de du bor med. De andre i husstanden må være i karantene.
 • Om mulig skal du bruke eget rom og bad, og egne baderomsartikler.

Hovedregelen er at man kan avisoleres når det er gått ti døgn etter symptomdebut, såfremt man har vært feberfri det siste døgnet uten bruk av febernedsettende midler. De du deler husstand med, må være i karantene til du går ut av isolasjon, og minimum ti døgn fra det tidspunktet du får påvist smitte. 

Om opphevelse av isolasjon hos FHI
Generelt om karantene og isolasjon hos FHI
Råd om oppfølging av nærkontakter, karantene og hjemmeisolering


Opphold på koronahotell ved isolasjon

Kommunen kan tildele opphold på koronahotellet for pasienter som ikke har muligheten til å isolere seg i eget hjem. Etat for vurdering og rehabilitering vurderer hvem som tilfredsstiller kravene for å få opphold. Personer som trenger opphold på koronahotellet kan opplyse om behovet til dem som gir positivt prøvesvar, hjemmesykepleien eller Etat for vurdering og rehabilitering. 
 

Trenger du legehjelp?

Hvis du utvikler alvorlige symptomer på sykdom, kontakt fastlegen din, legevakten på telefon 116 117, eller ved kritiske symptomer 113. Har du spørsmål, ring koronatelefonen på 55 56 77 00.

Mer om testing, legehjelp og symptomer på covid-19
 

Hvem har rett på sykemelding?

Arbeidstakere som er syke grunnet korona, har rett på sykepenger. Hvis du er pålagt karantene eller isolasjon i hjemmet av helsepersonell, kan du ha rett på sykepenger, men det gjelder ikke dersom du har brutt nasjonale reiseråd. Ring fastlegen din ved behov for sykemelding. Har du ikke fastlege, kan du kontakte legevakten på 116 117.
 

Har du spørsmål?

Du kan både ringe oss, chatte og sende en direkte henvendelse vi skjema. Se kontakt for spørsmål her. 
 

Abonner på nyhetsbrev

For nytt om vaksinering, endringer i smittevernregler og smittetall i Bergen, abonner på nyhetsbrev her