Gå tilbake til:
Du er her:

Testing, symptomer og legehjelp ved koronavirus

Alle som mistenker at de er smittet av covid-19, kan få testet seg. Du kan avtale testing selv og trenger bare å ringe lege hvis du har behov for helsehjelp.

English/flere språk: COVID-19 – illness, testing and medical assistance for coronavirus
 

Du bør teste deg om du:

 • har nyoppstått luftveisinfeksjon eller andre symptomer på covid-19
 • har hatt nærkontakt med en som er smittet (det vil si nærmere enn to meter i mer enn 15 minutter)
 • har vært på reise i et land eller region med mye smitte de siste ti dagene
 • har vært på fest der smittevernreglene ikke er fulgt (vent 3-5 dager eller test deg med en gang om du får symptomer)
 • skal reise til et annet sted i Norge til jul (72 timer før du reiser)
 • av  andre grunner mistenker koronasmitte

Har du vært i Danmark? Alle som har vært i Danmark de siste to ukene, bes teste seg for koronavirus og holde seg i karantene i 10 døgn etter ankomst, uansett testresultat. Dette er svært viktig for å unngå spredning av den nye virusstammen fra mink i Danmark som vi frykter kan redusere effekten av en fremtidig vaksine.

Mer om karanteneregler ser du her.
 

Her får du test

Du kan avtale test uten henvisning fra fastlege. Det er gratis å ta test ved kommunens testtilbud. 

 • BERGEN LEGEVAKT
  Bestill time via dette skjemaet eller ring koronatelefonen 55 56 77 00 (se åpningstider) for å avtale test. Det er viktig at du kommer til avtalt time slik at flest mulig får mulighet til å teste seg. Ønsker du å avbestille tildelt tid, ring koronatelefonen og velg tastevalg 2.  Dersom du har fått tildelt time på legevakten, men har testet deg på drop-in-tilbud på Spelhaugen eller Festplassen i mellomtiden, trenger du ikke avbestille timen.
 • FESTPLASSEN
  Tilbudet er for gående og syklende og er uten timebestilling. NB! Unngå reise med kollektivtransport og besøk i butikker og kafeer i byen hvis du skal teste deg. Bruk munnbind og husk å kle deg etter været. 
  Åpningstider for inntak: mandag–søndag klokken 10.30–17.00 (åpner klokken 11.00 på fredag 13. november).
 • SPELHAUGEN I FYLLINGSDALEN
  Teststasjonen i Fyllingsdalen (Spelhaugen 12 - se kart) er uten timebestilling og tilrettelagt for kjørende. Du kan også komme gående.
  Ta gjerne med varme klær for å slippe å ha motoren på tomgang mens du venter. Åpningstider: hverdager 09.00–21.00, lørdag og søndag 11.00–18.00.
 • TESTSTASJON PÅ FLESLAND
  Gratis og frivillig test for koronavirus for reisende som ankommer fra utlandet. Det er drop-in og lokalisert ved bagasjebånd.  Kommer du via en annen flyplass i Norge, ankommer du på innland, og kommer derfor ikke til teststasjonen. Kontakt koronatelefonen 55567700 for å avtale testing. Åpningstider på Flesland: hver dag 08.00–23.30 når det kommer fly fra utlandet. 

 • TESTSTASJON BERGEN HAVN
  Tilbudet er for passasjerer på danskebåten og Hurtigruten ved ankomst i Bergen.  Teststasjonen er i Hurtigruteterminalen. Hvis du kommer med bil fra danskebåten eller Hurtigruten, kan du parkere utenfor ankomsthallen og gå inn for å ta test. (For tiden anløper ikke skipene Bergen og teststasjonen derfor ikke i bruk).


Testsvar

Hovedregelen er at du må holde deg hjemme til du får prøvesvar, slik at du unngår å smitte andre. (Unntaket er om du har testet deg selv om du hverken har symptomer, har vært utsatt for smitte, er i karantene eller mistenker smitte av andre grunner. Da er det ikke nødvendig å holde seg hjemme i påvente av prøvesvar.)

Prøvesvaret blir klart etter 1–2 dager. Da vil du finne det i din bruker på helsenorge.no (pålogging MinID), i mappen som heter "Prøvesvar". Har du positiv test, blir du også kontaktet direkte av lege. Det kan ta noe tid, avhengig av når på døgnet svaret kommer. Får du ikke logget på helsenorge.no eller ikke har hørt noe på tre døgn, ring koronatelefonen 55 56 77 00 for å etterlyse svar.

Registrer nærkontakter om du er smittet: Er du smittet, vil du også motta en SMS med en lenke til en nettside. Her kan du logge deg inn med BankID og selv skrive inn alle nærkontaktene dine med navn og telefonnummer. De vil da bli varslet via SMS. Hvis du ikke registrerer dem i dette skjemaet, må du selv ringe dem. 
 

Nærkontakter kan prøve ut hurtigtester

Hvis du er nærkontakt, ber vi om at du velger testing ved Bergen legevakt. Legevakten holder på med utprøving av hurtigtester på personer som er nærkontakter, og du vil da bidra til kunnskap om hurtigtestene kan tas i bruk som vanlig prosedyre. 
 

Personer i risikogruppe

Personer i risikogruppene anbefales å bestille time på Bergen legevakt eller være nøye med å holde nødvendig avstand hvis de velger å benytte drop-in-tilbud.
 

Unngå filming på teststasjonene

Av hensyn til ansatte på teststasjonene og andre pasienter som tester seg, ber vi om at dere ikke filmer på teststasjonene. 
 

Bruk privat transport eller pasientreise til test

De som er i karantene og skal testes, må ikke ta offentlig transport. For alle andre er privat transport til teststasjon førstevalget (bil, sykkel, gange etc), men dersom det helt unntaksvis er behov for offentlig transport, må du overholde krav til smittevern under transporten: holde avstand, dekke nese og munn og ha god håndhygiene.

Hvis du ikke kan reise med offentlig transport, kjøre selv eller bli kjørt, kan du ha rett på transport gjennom Pasientreiser.   Det er inngått avtale med drosjeselskap for pasienttransport av personer med mistenkt eller bekreftet covid-19 i Bergen. Informer om transportbehovet når du bestiller time for testing, så vil legevakten være behjelpelig med å bestille.
 

Respekter karanteneplikten

Merk at om du er satt i karantene eller kommer fra et rødt land, må du være i karantene tiden ut - 10 dager, selv om du har testet deg og svaret er negativt. Les mer under regler for karantene og isolasjon
 

Når du er syk uten mistanke om covid-19-smitte

Er du "vanlig" forkjølet eller syk med luftveissymptomer, må du holde deg hjemme til du er frisk, selv om du har tatt koronatest og svaret er negativt. Om du har blitt symptomfri mens du venter på testsvar, må du likevel holde deg hjemme til du får svaret. Du kan omgås normalt med dem du bor med, de trenger ikke være i karantene.

Mange foreldre er usikre på hvordan de skal vurdere om barn med luftveissymptomer trenger å være hjemme. På Folkehelseinstituttets nettside finner du nyttig informasjon om dette. Ved bekymring for barnet er det viktig å kontakte lege.
 

Symptomer på smitte

De fleste som blir smittet, vil trolig få luftveissymptomer som vil gå over av seg selv, mens noen få vil få alvorligere sykdom med blant annet lungebetennelse. Alvorlig sykdom og dødsfall er sjelden, men eldre personer og personer med underliggende kronisk sykdom har høyere risiko for alvorlig forløp av Covid-19. Vær spesielt OBS om du etter noen dager med milde luftveissymptomer får høyere feber, tung pust og verre hoste. 

Symptomer på smitte kan være:

 • Sår hals, rennende nese og hoste
 • Muskelsmerter og generell sykdomsfølelse
 • Feber eller frysninger
 • Hodepine
 • Tung pust
 • Magesmerter, kvalme og noen ganger diaré
 • Nedsatt smaks- og luktesans

Slik smitter koronaviruset
Se nærmere beskrivelse av ulike sykdomsforløp
 

Når bør du søke legehjelp?

Er du syk med lette symptomer må du holde deg hjemme til du er helt fri for symptomer og føler deg helt frisk. Andre i husstanden trenger ikke å være i karantene i en slik situasjon, men anbefales så lite kontakt med andre som mulig.

Hvis du er syk og trenger helsehjelp, eller har nyoppståtte symptomer som hoste, tungpustethet eller feber, kontakt fastlegen din. Dersom fastlegen ikke er tilgjengelig, ring legevakten på 116 117. Lag alltid avtale først, så du ikke møter opp og smitter andre. Ved kritisk sykdom må du ringe 113.

Personer som er i risikogrupper, anbefales å kontakte fastlegen selv ved milde symptomer for å vurdere oppfølging. Dersom du er i risikogruppene og bare føler deg litt forkjølet, kan du fint se det an i noen dager.

Råd til risikogrupper
Regler for hjemmekarantene og isolering


Luftveisklinikkene

Luftveisklinikkene er et tilbud om legehjelp som avlaster fastlegene. Det er fastlegen din som kan henvise pasienter med luftveissymptomer til undersøkelse i en luftveisklinikk.

Bergen har to luftveisklinikker i drift: 

 • I Åsanehallen (Åsane Senter 50B - se kart
 • I Fysakhallen på Slettebakken ( Vilhelm Bjerknes' vei 42  - se kart)

Åpningstidene til luftveisklinikkene er 09.00-15.00 mandag til fredag.
 

Turist i Bergen

Det er ekstra viktig at du følger smittevernrådene når du er på ferie siden du da er i kontakt med flere miljøer enn ellers. Er du turist på besøk i Bergen, ring koronatelefonen for å avtale test (tlf. 55 56 77 00) og legevakten om du trenger helsehjelp. Her finner du Bergen legevakt, ved Danmarks plass i gåavstand fra sentrum.

Smittevernregler for Bergen
Karanteneregler når du er på reise
Folkehelseinstituttets smittevernråd for reiser
 

Tilbudet ved Koronaklinikken på helsehuset

De fleste som er syke, klarer seg i eget hjem. Ved alvorlig sykdom legges pasienter inn på sykehus. Pasienter som trenger døgnkontinuerlig medisinsk hjelp, har positiv koronaprøve, men ikke er så dårlig at de trenger sykehusinnleggelse, kan legges inn i på koronaklinikken på Bergen helsehus. Det er kun lege som kan legge inn pasienter her. Koronasmittede pasienter som skrives ut fra sykehus og har behov for sykehjemsplass, legges inn på en covid-19-avdeling på Fyllingdalen sykehjem. 

Personer som gjennomfører tester på Bergen legevakt
FULLT BESKYTTET: Ansatte ved Bergen legevakt som gjennomfører testingen, er kledd i beskyttelsesutstyr.
Bilde: ENDRE HOVLAND