Gå tilbake til:
Du er her:

Testing, symptomer og legehjelp ved koronavirus

Se åpningstider for teststasjonene og hvordan du kan få gratis selvtest.

OPPDATERT 26. SEPTEMBER

ENGLISH

Når bør du teste deg?

Når du har symptomer bør du ha lav terskel for å teste deg for covid-19, også om du er vaksinert. Ungdom og voksne bør ha en negativ covid-19-test før de vender tilbake til skole eller arbeid.

I tillegg anbefales uvaksinerte nærkontakter å teste seg. Du kan teste deg med PCR-test på teststasjonene eller med selvtest. 

Det gjelder også egne regler for hvem som skal teste seg ved innreise til Norge. 

Se FHIs oversikt over hvem som bør teste seg. 
Regler for reiser til og fra utlandet - helsenorge.no
FHI: Hva skal du gjøre ved nyoppståtte luftveissymptomer? 

Åpningstider teststasjoner 

Bergen kommune har drop-in-tilbud der du kommer uten å bestille time. Kommunen benytter PCR-test på Festplassen og Spelhaugen. På Flesland og Bergen Havn benyttes antigen hurtigtest ved ankomst til Norge.

Testing er gratis.

FESTPLASSEN (se kart)
Åpningstider: hverdager 09.00–21.00, lørdag og søndag 11.00–18.00.
Tilbudet er for gående og syklende. Husk å kle deg etter været. På Festplassen er det opprettet en egen kø for familier som skal få testet barn under 12 år.

SPELHAUGEN 12 I FYLLINGSDALEN (se kart)
Åpningstider: hverdager 09.00–21.00, lørdag og søndag 11.00-18.00. 
Ved stor pågang nær stengetid kan inntaket til køen på teststasjonen bli stanset opp mot 30 minutter tidligere enn ordinær åpningstid. Vi anbefaler derfor å komme i god tid før teststasjonen stenger. Tilbudet er tilrettelagt for kjørende og gående. Ta gjerne med varme klær. Unngå å ha motoren gående på tomgang mens du venter.

TESTSTASJON PÅ FLESLAND (BERGEN LUFTHAVN)
Åpningstider: Teststasjonen er åpen når det kommer fly fra utlandet. Gratis test for koronavirus for reisende som ankommer fra utlandet. Det er drop-in og lokalisert ved ankomst på Terminal 2. Hvis det uforholdsmessig krevende å få tatt testen av et barn, skal barnet ikke testes. Kommer du via en annen flyplass i Norge, ankommer du på innland, og kommer derfor ikke til teststasjonen. Da kan du teste deg på Festplassen eller Spelhaugen. 

BERGEN HAVN
For tiden ankommer danskebåten Bergen havn én gang daglig. Antall passasjerer blir meldt til Bergen kommune før ankomst. Kommunen sørger for testing av passasjerer som er pålagt test ved ankomst til landet. 

Greit å vite når du skal teste deg:

  • Ta med legitimasjon.
  • Har du behov for spesiell tilrettelegging ved testing, kontakt koronatelefonen på 55 56 77 00. Du kan teste deg uten henvisning fra fastlege.
  • Hvis du ikke kan reise med offentlig transport, kjøre selv eller bli kjørt, kan du ha rett på pasientreise med drosje.  Det er inngått avtale for personer med mistenkt eller bekreftet covid-19 i Bergen. Ring koronatelefonen 55 56 77 00 som kan bestille for deg.
  • Barn under 16 år må ha følge av foresatt til teststasjonene. Husk å ta med barnets personnummer.
  • Personer uten norsk fødselsnummer kan teste seg på alle kommunens drop-in sentre.
  • Av hensyn til ansatte samt andre pasienter som tester seg, ber vi om at du ikke tar bilder eller filmer på teststasjonene.

Hold deg hjemme til du får testsvar

Som hovedregel må du som venter på prøvesvar holde deg hjemme til negativt testsvar foreligger.

Les mer på helsenorge.no om hva du skal gjøre mens du venter på prøvesvar

Her får du gratis selvtester

Kommunen gir selvtester til husstandsmedlemmer, nærkontakter og personer med symptomer. Du kan fra mandag 27. september hente ut selvtester på teststasjonene på Spelhaugen og Festplassen i åpningstidene: hverdager klokken 09.00–21.00, lørdag og søndag klokken 11.00–18.00. Det er egen kø for utleveringen av tester, og det leveres ut maksimalt ti selvtester per person.

Se bruksanvisning og informasjonsvideo om selvtest.

Testsvar fra kommunale teststasjoner

Prøvesvaret blir klart etter 1–2 dager. Du får en SMS fra Helsenorge når svaret er klart. Da vil du finne det i din bruker på helsenorge.no (pålogging MinID), i mappen som heter "Prøvesvar". Har du positiv test, blir du også kontaktet direkte av kommunens helsetjeneste. Får du ikke logget på helsenorge.no eller ikke har hørt noe på tre døgn, ring koronatelefonen 55 56 77 00 for å etterlyse svar.

Bergen kommune kan ikke garantere prøvesvar innen et gitt tidspunkt. Dersom du har behov for å bekrefte negativ prøve, for eksempel i forbindelse med arbeid eller innreise til andre land, må du teste deg og få dokumentasjon hos en privat aktør.   

Dette må du gjøre hvis du tester positivt

Gå rett i isolasjon (gjelder både om du har positiv PCR-test eller selvtest/hurtigtest). Dersom du har positiv selvtest/hurtigtest må du ringe smittesporingsteamet på 408 11 195 og ta en PCR-test på en av teststasjonene. 

Helsetjenestene i Bergen kommune tar kontakt med alle som har fått påvist koronavirus. Kommunens ansvar for å smittespore begrenses til hustandsmedlemmer og tilsvarende nære som er mest utsatt for smitte. Øvrige nærkontakter må du selv varsle. Også vaksinerte nærkontakter skal informeres. Egne lokale bestemmelser kan forekomme ved utbrudd.

Les mer om regler for karantene og isolasjon.

Symptomer på smitte med covid-19

Symptomer på koronavirus kan være feber, hoste, tung pust, hodepine, slapphet, nedsatt lukt- eller smaksans og muskelverk. I noen tilfeller kan også sår hals, rennende eller tett nese og nysing være symptomer.

FHIs råd om barn og unge

Når bør du søke legehjelp?

Er du koronasyk med lette symptomer må du holde deg hjemme og følge reglene for isolasjon

Hvis symptomene er alvorlige eller ikke går over, bør du kontakte lege. Kontakt fastlegen din, eller legevakten på 116 117 dersom fastlegen ikke er tilgjengelig. Ved kritisk sykdom må du ringe 113.

Luftveisklinikk

Luftveisklinikken tilbyr legehjelp ved luftveissymptomer, og avlaster fastlegene. Her kan du teste deg for korona som en del av konsultasjonen. Fastlegen vurderer om de skal ta imot pasienten selv eller henvise til undersøkelse i en luftveisklinikk.

Bergen har nå én luftveisklinikk i drift: Sandsliåsen 46  - se kart.  Åpningstid: 09.00-15.00 mandag til fredag.

Ønsker du å avbestille time hos luftveisklinikken, send en SMS med navnet ditt til 408 13 788. Du får bekreftelse på avbestillingen via SMS. 

Koronaklinikken på helsehuset

De fleste som er syke, klarer seg i eget hjem. Ved alvorlig sykdom legges pasienter inn på sykehus. Pasienter som trenger døgnkontinuerlig medisinsk hjelp, har positiv koronaprøve, men ikke er så dårlig at de trenger sykehusinnleggelse, kan legges inn på koronaklinikken på Bergen helsehus. Det er kun lege som kan legge inn pasienter her. Koronasmittede pasienter som skrives ut fra sykehus og har behov for sykehjemsplass, legges inn på en covid-19-avdeling på Fyllingsdalen sykehjem.  

Har du spørsmål?

Se hvor du kan ta kontakt for å få svar på dine spørsmål.