Gå tilbake til:
Du er her:

Testing, symptomer og legehjelp ved koronavirus

Les mer om testing. Se åpningstider for teststasjonene og hvordan du kan få gratis selvtest.

ENGLISH

OPPDATERT 14. JANUAR:

Når bør du teste deg?

Når du har symptomer på covid-19, bør du ha lav terskel for å teste deg, selv om du er vaksinert. Ungdom og voksne bør ha en negativ covid-19-test før de vender tilbake til skole eller arbeid. Du må også teste deg når du er i smittekarantene - les reglene under karantene og isolasjon

Se ellers: Regler for test seg ved innreise til Norge | FHIs detaljerte oversikt over hvem som bør teste seg.

Les om selvtesting for elever og ansatte ved skolestart etter nyttår

Hvis du har gjennomgått covid-19 innen de 3 siste månedene, skal du ikke ta en PCR-test da denne kan bli positiv.

Hvis du får påvist smitte med selvtest

Tester du positivt på selvtest, ring kommunens smittesporingsteam på telefon 408 11 195. Du må også ta en PCR-test på teststasjonen på Festplassen eller Spelhaugen. Følg reglene for karantene og isolasjon og varsle dine nærkontakter. Se veileder for selvtest lenger ned på denne siden. 

FHI: Hva skal du gjøre ved nyoppståtte luftveissymptomer?


Åpningstider kommunale teststasjoner 

Bergen kommune benytter PCR-test på Festplassen og Spelhaugen. Dette er et drop-in-tilbud, der du møter uten å bestille time. Ved økt smittesituasjon i samfunnet, vil trykket  på teststasjonene også øke. Da kan det til tider bli noe ventetid ved Festplassen og Spelhaugen. På Flesland benyttes antigen hurtigtest ved ankomst til Norge.

Testing er gratis. Våre teststasjoner: 

 • FESTPLASSEN (se kart)
  Åpningstider: hverdager 09.00–21.00, lørdag og søndag 11.00–18.00.
  Tilbudet er for gående og syklende. Husk å kle deg etter været. På Festplassen er det en egen kø for familier som skal teste barn under 12 år.
   
 • SPELHAUGEN 12 I FYLLINGSDALEN (se kart)
  Åpningstider: hverdager 09.00–21.00, lørdag og søndag 11.00-18.00. 
  Ved stor pågang nær stengetid kan inntaket til køen bli stanset opp mot 30 minutter tidligere enn ordinær åpningstid. Møt derfor opp i god tid før teststasjonen stenger. Tilbudet er tilrettelagt for kjørende og gående. Ta gjerne med varme klær. Unngå å ha bilmotoren i gang mens du venter.
   
 • TESTSTASJON PÅ FLESLAND (BERGEN LUFTHAVN)
  Åpningstider: Teststasjonen er åpen når det kommer fly fra utlandet. Gratis test for koronavirus for reisende som ankommer fra utlandet. Det er drop-in og lokalisert ved ankomst på Terminal 2. Hvis det uforholdsmessig krevende å få tatt testen av et barn, skal barnet ikke testes. Kommer du via en annen flyplass i Norge vil du ankomme på innland, og du vil ikke komme til teststasjonen. Da kan du teste deg på Festplassen eller Spelhaugen.
 • BERGEN HAVN
  Reisende som har plikt til å teste seg ved ankomst til Bergen havn, kan teste seg på Festplassen. Les mer


Greit å vite når du skal teste deg:

Ta med legitimasjon. Barn under 16 år må ha følge av foresatt. Husk å ta med barnets personnummer. Personer uten norsk fødselsnummer kan teste seg på alle kommunens drop-in sentre.

Trenger du spesiell tilrettelegging ved testing, kontakt koronatelefonen i forkant på 55 56 77 00. Hvis du ikke kan reise med offentlig transport, kjøre selv eller bli kjørt, kan du ha rett på pasientreise med drosje.  Det er inngått avtale for personer med mistenkt eller bekreftet covid-19 i Bergen. Ring koronatelefonen 55 56 77 00 som kan bestille for deg.

Av hensyn til ansatte og  andre pasienter, ber vi om at du ikke tar bilder eller filmer på teststasjonene.


Testsvar fra kommunale teststasjoner

Venter du på prøvesvar fra PCR-test, må du holde deg hjemme til negativt testsvar foreligger. Har du allerede fått positivt svar på en hurtigtest, er du pliktig til å være i isolasjon. 

Prøvesvaret på PCR-testen blir klart etter 1–2 dager. Du får en SMS fra HelseNorge når svaret er klart. Da vil du finne det i din bruker på helsenorge.no (pålogging MinID), i mappen som heter "Prøvesvar". Har du positiv test, blir du også kontaktet direkte av kommunens helsetjeneste. Får du ikke logget på helsenorge.no eller ikke har hørt noe på tre døgn, ring koronatelefonen 55 56 77 00 for å etterlyse svar.

Test før reise

Bergen kommune kan ikke garantere prøvesvar innen et gitt tidspunkt. Dersom du har behov for å bekrefte negativ prøve, for eksempel i forbindelse med arbeid eller innreise til andre land, må du teste deg og få dokumentasjon hos en privat aktør.   

Sverige krever negativ koronatest før innreise for personer over 12 år som ikke er bosatt eller folkeregistrert i Sverige. Bevis på vaksinasjon eller gjennomgått covid-19 fritar ikke lenger kravet om test før ankomst til Sverige. Testen skal ikke være eldre enn 48 timer. 

Personer som ikke er bosatt i Norge og som skal forlate landet gjennom Sverige, får på bakgrunn av dette tilbud om å ta en antigen hurtigtest og dokumentasjon på Festplassen. På teststasjonen må du fremvise dokumentasjon på at du skal forlate Norge via Sverige. Tilbudet gjelder ikke personer som skal reise fra Norge til Sverige på ferie- eller handletur. De må teste seg og få dokumentasjon hos privat aktør.

Her får du gratis selvtester

Nasjonale myndigheter har bedt om at kommunene prioriterer bruk av selvtester tydeligere. 

Kriterier for å hente ut selvtester på Festplassen og Spelhaugen:
 • Personer med symptomer
 • Nærkontakter
Åpningstider 

Du kan hente selvtester på teststasjonene på Spelhaugen og Festplassen i åpningstidene: hverdager klokken 09.00–21.00, lørdag og søndag klokken 11.00–18.00. 

På teststasjonene er det en egen kø for utleveringen av tester. Det er viktig at du følger bruksanvisningen nøye når du skal teste deg selv.

(Teksten fortsetter under videoen)


Symptomer på smitte med covid-19

Symptomer på koronavirus kan være feber, hoste, tung pust, hodepine, slapphet, nedsatt lukt- eller smaksans og muskelverk. I noen tilfeller kan også sår hals, rennende eller tett nese og nysing være symptomer. Les mer om symptomer på smitte (FHI.no) | FHIs råd om barn og unge
 

Når bør du søke legehjelp?

Er du koronasyk med lette symptomer må du holde deg hjemme og følge reglene for isolasjon. Hvis symptomene er alvorlige eller ikke går over, bør du kontakte lege. Kontakt fastlegen din, eller legevakten på 116 117 dersom fastlegen ikke er tilgjengelig. Ved kritisk sykdom må du ringe 113.
 

Luftveisklinikk og fastleger

Luftveisklinikken tilbyr legehjelp ved luftveissymptomer, og avlaster fastlegene. Her kan du teste deg for korona som en del av konsultasjonen. Fastlegen vurderer om de skal ta imot pasienten selv eller henvise til undersøkelse i en luftveisklinikk.

Bergen har nå én luftveisklinikk i drift: Sandsliåsen 46  - se kart.  Åpningstid: 09.00-15.00 mandag til fredag.

Ønsker du å avbestille time hos luftveisklinikken, send en SMS med navnet ditt til 408 13 788. Du får bekreftelse på avbestillingen via SMS. 
 

ØHD - Bergen helsehus

Koronaklinikken på ØHD, Bergen helsehus er avviklet fra 1. november. 
ØHD har igjen vanlig drift.

De fleste som er syke, klarer seg i eget hjem. Ved alvorlig sykdom legges pasienter inn på sykehus. Pasienter som trenger døgnkontinuerlig medisinsk hjelp, har positiv koronaprøve, men ikke er så dårlig at de trenger sykehusinnleggelse, kan legges inn på isolat (3-4 senger) på ØHD, kommunens sengepost på Bergen helsehus. Det er kun lege som kan legge inn pasienter her. Koronasmittede pasienter som skrives ut fra sykehus og har behov for sykehjemsplass, legges inn på en covid-19-avdeling på Fyllingsdalen sykehjem.  
 

Har du spørsmål?

Se hvor du kan ta kontakt for å få svar på dine spørsmål.