Gå tilbake til:
Du er her:

Testing, symptomer og legehjelp ved koronavirus

Alle som mistenker at de er smittet av covid-19, kan få testet seg. Du kan avtale testing selv og trenger bare å ringe lege hvis du har behov for helsehjelp.

English/flere språk: COVID-19 – illness, testing and medical assistance for coronavirus

Disse bør teste seg

Alle med nyoppstått luftveisinfeksjon eller som har andre symptomer på Covid-19, bør teste seg. Også nærkontakter til personer med påvist smitte, samt personer som har vært på reise i områder med høy forekomst av Covid-19, bør teste seg. (Det gjelder egne regler for testing av helsepersonell.)
 

Slik får du test

Du kan avtale test uten henvisning fra fastlege. Det er gratis å ta test ved kommunens testtilbud. Det er viktig at du kommer til avtalt time når du har bestilt time slik at flest mulig får mulighet til å teste seg.

NB! Hvis du er nærkontakt er det ønskelig at du velger testing ved Bergen legevakt fremfor andre teststeder da legevakten holder på med utprøving av hurtigtester på personer som er nærkontakter. Du avgir da to ekstra neseprøver til hurtigtesten slik at resultatene fra hurtigtesten kan sammenliknes med en annen prøve som analyseres på sykehus. Du får ikke svaret på hurtigtesten, men du får svar på testen som er analysert på sykehus på vanlig måte på helsenorge.no. Ved å gjøre dette bidrar du til en studie der kvaliteten på hurtigtestene kan vurderes. Hvis studien viser at kvaliteten er god nok, kan hurtigtestene tas i bruk, og innbyggere som tester seg vil da få svar på prøvene i løpet av 15 minutter.

Bestille test ved Bergen legevakt

Bestill time via dette skjemaet eller ring koronatelefonen 55 56 77 00 (se åpningstider) for å avtale test. Har du fått tildelt time for test, men ønsker du å avbestille denne, ring koronatelefonen og velg tastevalg 2. 
 Dersom du har fått tildelt time på legevakten, men har testet deg på drop-in-tilbud i mellomtiden, er det ikke nødvendig at du melder fra til legevakten om dette. 

NB!: Drop in er midlertidig stengt - åpner igjen søndag 25. oktober kl. 13.00. 

Drop in-tilbud Spelhaugen i Fyllingsdalen

Teststasjonen i Fyllingsdalen er uten timebestilling, og er tilrettelagt for kjørende. Alle som mistenker at de kan være smittet med Covid-19, kan komme hit og teste seg.

NB! Søndag 25. oktober åpner teststasjonen på Spelhaugen kl. 13.00. 
 

ÅPNINGSTIDER: Hverdager 09:00 – 21:00 , lørdag og søndag 11:00 – 18:00 fra 8. oktober.
ADRESSE: Spelhaugen 12, 5147 Fyllingsdalen (se adressen i kart)

Teststasjon på Flesland

Gratis og frivillig test for koronavirus for reisende som ankommer fra utlandet. Kommer du fra utlandet, men via en  en annen flyplass i Norge, ankommer du på innland, og kommer derfor ikke til teststasjonen. Kontakt koronatelefonen for å avtale testing. ÅPNINGSTIDER: Hver dag klokken 08.00-23.30 når det kommer fly fra utlandet. 

Teststasjon i Bergen havn

Tilbudet er for passasjerer på danskebåten og Hurtigruten ved ankomst i Bergen.  Teststasjonen er i Hurtigruteterminalen. Hvis du kommer med bil fra danskebåten eller Hurtigruten, kan du parkere utenfor ankomsthallen og gå inn for å ta test. 


Personer i risikogruppe

Personer i risikogruppene anbefales å bestille time på Bergen legevakt eller være nøye med å holde nødvendig avstand hvis de velger å benytte drop-in-tilbud.

Unngå filming på teststasjonene

Av hensyn til ansatte på teststasjonene og andre pasienter som tester seg, anmodes alle om å unngå filming på teststasjonene. 

Bruk privat transport eller pasientreise til test

De som er i karantene og skal testes, må ikke ta offentlig transport. For alle andre er privat transport til teststasjon førstevalget (bil, sykkel, gange etc), men dersom det helt unntaksvis er behov for offentlig transport, må du overholde krav til smittevern under transporten: holde avstand, dekke nese og munn og ha god håndhygiene.

Hvis du ikke kan reise med offentlig transport, kjøre selv eller bli kjørt, kan du ha rett på transport gjennom Pasientreiser.   Det er inngått avtale med drosjeselskap for pasienttransport av personer med mistenkt eller bekreftet covid-19 i Bergen. Informer om transportbehovet når du bestiller time for testing så vil legevakten være behjelpelig med å bestille.
 

Testsvar

Mens du venter på prøvesvaret, må du holde deg hjemme og unngå å smitte andre.  Alle som har positivt prøvesvar, vil bli kontaktet når testsvaret foreligger. Resultatene er vanligvis klare 1–2 dager etter hvis testen er positiv (du har fått påvist smitte). Har du negativt svar, vil du ikke bli kontaktet direkte, men du kan sjekke det selv. Ditt prøvesvar vil da være tilgjengelig på  helsenorge.no (pålogging MinID). På helsenorge.no finner du svaret i en egen mappe med tittel "Prøvesvar".

Det kan ta to til tre dager å få svar på negative prøver. Har du ikke har mulighet til å logge inn på helsenorge.no, eller ikke har fått svar etter tre døgn, ring koronatelefonen 55 56 77 00 for å etterlyse svar. Du må fullføre karantenen selv med negativt prøvesvar. 
 

Respekter karanteneplikten

Merk at om du er satt i karantene eller kommer fra et rødt land, må du være i karantene tiden ut - 10 dager, selv om du har testet deg og svaret er negativt. Les mer under regler for karantene og isolasjon
 

Når du er syk uten mistanke om covid-19-smitte

Er du "vanlig" forkjølet eller syk med luftveissymptomer, må du holde deg hjemme til du er frisk, selv om du har tatt koronatest og svaret er negativt. Merk at om du har blitt symptomfri mens du venter på testsvar, må du likevel holde deg hjemme til du får svar på testen. Du kan omgås normalt med dem du bor med, de trenger ikke være i karantene.

Mange foreldre er usikre på hvordan de skal vurdere om barn med luftveissymptomer trenger å være hjemme.
På Folkehelseinstituttets nettside finner du informasjon som kan hjelpe deg med denne vurderingen. Ved bekymring for barnet er det viktig å kontakte lege.

Symptomer på smitte

De fleste som blir smittet, vil trolig få luftveissymptomer som vil gå over av seg selv, mens noen få vil få alvorligere sykdom med blant annet lungebetennelse. Alvorlig sykdom og dødsfall er sjelden, men eldre personer og personer med underliggende kronisk sykdom har høyere risiko for alvorlig forløp av Covid-19. Vær spesielt OBS om du etter noen dager med milde luftveissymptomer får høyere feber, tung pust og verre hoste. 

Symptomer på smitte kan være:

  • Sår hals, rennende nese og hoste
  • Muskelsmerter og generell sykdomsfølelse
  • Feber eller frysninger
  • Hodepine
  • Tung pust
  • Magesmerter, kvalme og noen ganger diaré
  • Nedsatt smaks- og luktesans

Slik smitter koronaviruset
Se nærmere beskrivelse av ulike sykdomsforløp

 

Når bør du søke legehjelp?

Er du syk med lette symptomer må du holde deg hjemme til du er helt fri for symptomer og føler deg helt frisk. Andre i husstanden trenger ikke å være i karantene i en slik situasjon, men anbefales så lite kontakt med andre som mulig.

Hvis du er syk og trenger helsehjelp, eller har nyoppståtte symptomer som hoste, tungpustethet eller feber, kontakt fastlegen din. Dersom fastlegen ikke er tilgjengelig, ring legevakten på 116 117. Lag alltid avtale først, så du ikke møter opp og smitter andre. Ved kritisk sykdom må du ringe 113.

Personer som er i risikogrupper, anbefales å kontakte fastlegen selv ved milde symptomer for å vurdere oppfølging. Dersom du er i risikogruppene og bare føler deg litt forkjølet, kan du fint se det an i noen dager.

Råd til risikogrupper
Regler for hjemmekarantene og isolering


Luftveisklinikkene

Luftveisklinikkene er et tilbud om legehjelp, som avlaster fastlegene. Det er fastlegen din som kan henvise pasienter med luftveissymptomer til undersøkelse i en luftveisklinikk. Bergen har to luftveisklinikker i drift, i Åsanehallen og i Fysakhallen på Slettebakken .

Åpningstidene til luftveisklinikkene er 09.00 -15.00 mandag til fredag.

Turist i Bergen

Det er ekstra viktig at du følger smittevernrådene når du er på ferie siden du da er i kontakt med flere miljøer enn ellers. Er du turist på besøk i Bergen, ring koronatelefonen for å avtale test (tlf. 55 56 77 00) og legevakten om du trenger helsehjelp. Her finner du Bergen legevakt, ved Danmarks plass i gåavstand fra sentrum.

Disse koronarådene gjelder nå
Karanteneregler når du er på reise
Folkehelseinstituttets smittevernråd for reiser

 

Hvem legges inn på Koronaklinikken på helsehuset?

De fleste pasienter som er syke, klarer seg i eget hjem. Ved alvorlig sykdom legges pasienter inn på sykehus. Pasienter som trenger døgnkontinuerlig medisinsk hjelp, har positiv koronaprøve, men ikke er så dårlig at de trenger sykehusinnleggelse, kan legges inn i på koronaklinikken på Bergen helsehus. Det er kun lege som kan legge inn pasienter her. Koronasmittede pasienter som skrives ut fra sykehus og har behov for sykehjemsplass, legges inn på en covid-19-avdeling på Fyllingdalen sykehjem. 

Voksen dame tester seg for koronavirus på nyåpnet teststasjon på Hurtigruteterminalen.
TESTSTASJON I HAVNEN: Onsdag 26. august åpnet teststasjonen på Hurtigruteterminalen dørene, og kunne ta imot sine første pasienter som kom reisende til sjøs.
Bilde: Vibeke Blich
Personer som gjennomfører tester på Bergen legevakt
FULLT BESKYTTET: Ansatte ved Bergen legevakt som gjennomfører testingen, er kledd i beskyttelsesutstyr.
Bilde: ENDRE HOVLAND