Gå tilbake til:
Du er her:

Testing, symptomer og legehjelp ved koronavirus

Alle som er syk med luftveissymptomer, bør teste seg. Du kan avtale testing selv og trenger bare å ringe lege hvis du har behov for helsehjelp.

English: Information to travellers arriving Bergen
 

Slik avtaler du test

Alle tester for koronavirus må være avtalt på forhånd. Du kan avtale test uten henvisning fra fastlege. Det er gratis å ta testen. 


Bruk helst privat transport

De som er i karantene og skal testes, må ikke ta offentlig transport. For alle andre er privat transport til teststasjon førstevalget (bil, sykkel, gange etc), men dersom det helt unntaksvis er behov for offentlig transport, må du overholde krav til smittevern under transporten: holde avstand, dekke nese og munn og ha god håndhygiene.
 

Testsvar

Alle som har positivt prøvesvar, vil bli kontaktet når testsvaret foreligger. Resultatene er vanligvis klare 1–2 dager etter hvis testen er positiv (du har fått påvist smitte). Det kan ta to til tre dager å få svar på negative prøver. Ditt prøvesvar vil være tilgjengelig på  helsenorge.no (pålogging MinID). Har du ikke har mulighet til å logge inn på helsenorge.no, eller ikke har fått svar etter tre døgn, ring 55 56 77 00 for å etterlyse svar. 
 

Symptomer på smitte

De fleste som blir smittet, vil trolig få luftveissymptomer som vil gå over av seg selv, mens noen få vil få alvorligere sykdom med blant annet lungebetennelse. Alvorlig sykdom og dødsfall er sjelden, men eldre personer og personer med underliggende kronisk sykdom har høyere risiko for alvorlig forløp av covid-19. Vær spesielt OBS om du etter noen dager med milde luftveissymptomer får høyere feber, tung pust og verre hoste. 

Symptomer på smitte kan være:

  • Sår hals, rennende nese og hoste
  • Muskelsmerter og generell sykdomsfølelse
  • Feber eller frysninger
  • Hodepine
  • Tung pust
  • Magesmerter, kvalme og noen ganger diaré
  • Nedsatt smaks- og luktesans

Alle som er syk med luftveissymptomer, bør teste seg.

Slik smitter koronaviruset
Se nærmere beskrivelse av ulike sykdomsforløp

 

Når bør du søke legehjelp?

Er du syk med lette symptomer, trenger du ikke kontakte lege, men holde deg hjemme inntil en dag etter at du føler deg helt frisk. Andre i husstanden trenger ikke å være i karantene i en slik situasjon, men anbefales så lite kontakt med andre som mulig.

Hvis du er syk og trenger helsehjelp, eller har nyoppståtte symptomer som hoste, tungpustethet eller feber, kontakt fastlegen din. Dersom fastlegen ikke er tilgjengelig, ring legevakten på 116 117. Lag alltid avtale først, så du ikke møter opp og smitter andre. Ved kritisk sykdom må du ringe 113.

Personer som er i risikogrupper, anbefales å kontakte fastlegen selv ved milde symptomer for å vurdere oppfølging. Dersom du er i risikogruppene og bare føler deg litt forkjølet, kan du fint se det an i noen dager.

Råd til risikogrupper
Regler for hjemmekarantene og isolering

 

Turist i Bergen

Det er ekstra viktig at du følger smittevernrådene når du er på ferie siden du da er i kontakt med flere miljøer enn ellers. Er du turist på besøk i Bergen, ring koronatelefonen for å avtale test (tlf. 55 56 57 00) og legevakten om du trenger helsehjelp. Her finner du Bergen legevakt, ved Danmarks plass i gåavstand fra sentrum.

Koronaråd for sommeren
Karanteneregler når du er på reise
Folkehelseinstituttets smittevernråd for reiser

 

Hvem legges inn på Koronaklinikken på helsehuset?

De fleste pasienter som er syke, klarer seg i eget hjem. Ved alvorlig sykdom legges pasienter inn på sykehus. Pasienter som trenger døgnkontinuerlig medisinsk hjelp, har positiv koronaprøve, men ikke er så dårlig at de trenger sykehusinnleggelse, kan legges inn i på koronaklinikken på Bergen helsehus. Det er kun lege som kan legge inn pasienter her. Koronasmittede pasienter som skrives ut fra sykehus og har behov for sykehjemsplass, legges inn på en covid-19-avdeling på Fyllingdalen sykehjem. 

Legevaktsjefen ved test-telt
Legevaktsjef Dagrun Linchausen har gjort det enklere å avtale koronatesting
Bilde: Endre Hovland
Personer som gjennomfører tester på Bergen legevakt
FULLT BESKYTTET: Ansatte ved Bergen legevakt som gjennomfører testingen, er kledd i beskyttelsesutstyr.
Bilde: ENDRE HOVLAND