Gå tilbake til:
Du er her:

Testing, symptomer og legehjelp ved koronavirus

Se oversikt over teststasjoner, luftveisklinikker, hvem som bør teste seg og hva du gjør etter test. I tillegg symptomer på smitte og hva du gjør om du er syk.

DIFFERENT LANGUAGES: illness, testing in Bergen and medical assistance
 

Test etter reise

Alle som har vært på reise til områder med mye smitte eller vært sammen med andre enn dem de bor med til vanlig, bør teste seg. Du bør reise hjem tidsnok til at du får svar på testen før du begynner på jobb eller skole igjen. 
 

Testing er gratis

Alle som mistenker at de er smittet av covid-19 kan teste seg. Testing er gratis. Det er ikke nødvendig å ta rutinemessige koronatester.

Du bør teste deg om du:

 • har nyoppstått luftveisinfeksjon eller andre symptomer på covid-19
 • har hatt nærkontakt med en som er smittet av covid-19 (det vil si nærmere enn to meter i mer enn 15 minutter). Alle som defineres som nærkontakter anbefales å teste seg både ved start av karantene og syv døgn etter siste eksponering. Er du usikker på om du er nærkontakt: Ta en test.
 • kommer til Norge fra utlandet. Det er nå obligatorisk testing på grensen og på flyplass når du kommer til Norge. Personer i innreisekarantene, også dem som bor på karantenehotell, plikter i tillegg å teste seg på døgn sju. Også husstandsmedlemmer som bor sammen med en person i innreisekarantene bør gå i karantene og teste seg på dag sju etter innreise. Les mer om innreisereglene på helsedirektoratet.no
 • har vært på reise utenfor Bergen kommune i områder med høyt smittetrykk eller har vært sammen med personer fra områder med høyt smittetrykk. Les også: Sender SMS med oppfordring om testing
 • dersom du skal reise på besøk til personer som er i en av risikogruppene.

Åpningstider teststasjoner

Du kan teste deg uten henvisning fra fastlege. Bruk munnbind om du kommer til fots.

Det er ikke lenger mulig å bestille time for koronatest på legevakten. Benytt drop-in-tilbudene under. Har du rett på tilrettelagt testing og transport, kontakt koronatelefonen 55 56 77 00. 

 • FESTPLASSEN (se kart)
  Åpningstider: hverdager 09.00–21.00, lørdag, søndag og helligdager 11.00–18.00. 
  Tilbudet er for gående og syklende og er uten timebestilling. NB! Unngå besøk i butikker og kafeer i byen hvis du skal teste deg. Husk å kle deg etter været.

 • SPELHAUGEN 12 I FYLLINGSDALEN (se kart)
  Åpningstider: hverdager 09.00–21.00, lørdag, søndag og helligdager 11.00–18.00. 
  Teststasjonen i Spelhaugen 12 er uten timebestilling og tilrettelagt for kjørende. Du kan også komme gående. Ta gjerne med varme klær for å slippe å ha motoren på tomgang mens du venter. 

 • TESTSTASJON PÅ FLESLAND (BERGEN LUFTHAVN)
  Åpningstider: alle dager 08.00–23.30 når det kommer fly fra utlandet. Gratis test for koronavirus for reisende som ankommer fra utlandet. Det er drop-in og lokalisert ved bagasjebånd.  Kommer du via en annen flyplass i Norge, ankommer du på innland, og kommer derfor ikke til teststasjonen. Da kan du teste deg på Festplassen eller Spelhaugen. Har du spørsmål kontakt koronatelefonen 55 56 77 00.

 • BERGEN HAVN
  For tiden ankommer danskebåten Bergen havn én gang daglig. Antall passasjerer blir meldt til Bergen kommune før ankomst. Kommunen tester passasjerer som er pålagt test ved ankomst til landet. 
   

Testing av barn

Barn i barnehage og barneskole med kun lette symptomer på luftveisinfeksjon kan se an symptomene hjemme et par dager før testing. Får barnet nedsatt allmenntilstand eller feber i kombinasjon med luftveissymptomer, bør barnet testes. (På barn tas testen i fremre del av nesen eller hals). Barn som kun har rennende nese, er i god form og uten andre symptomer på luftveisinfeksjon, trenger ikke bli hjemme eller testes. Mens ungdom med symptomer på luftveisinfeksjon skal være hjemme fra skolen og teste seg, også ved milde symptomer. Les mer hos FHI
 

Er du vaksinert?

Siden vaksinene ikke beskytter 100 prosent, kan vaksinerte personer bli smittet med koronavirus. Det er derfor viktig at også alle som er vaksinerte tester seg hvis de får symptomer på covid-19. Les mer på FHI.no

For fullvaksinerte er det nå ikke krav om å ta en test etter nærkontakt med en som er smittet av koronavirus. Personer som er vaksinerte, trenger ikke gå i ventekarantene selv om et husstandsmedlem er i smittekarantene.

Fullvaksinerte trenger ikke lenger gå i smittekarantene. Personer som har fått én dose, og det har gått mellom tre og 12 uker siden de fikk dosen, får unntak fra smittekarantene dersom de testes mellom døgn tre og syv etter at de hadde nærkontakt med en smittet. Les mer på folkehelseinstituttets nettsider
 

Karantene etter test?

Hovedregelen er at du må holde deg hjemme til du får prøvesvar, slik at du unngår å smitte andre. Merk at personer som deler bolig med en person som er i smittekarantene, skal være i ventekarantene frem til nærkontakten har fått negativt svar på test. Mer om karanteneregler ser du her.
 

Testsvar

Prøvesvaret blir klart etter 1–2 dager. Du får en SMS fra Helsenorge når svaret er klart. Da vil du finne det i din bruker på helsenorge.no (pålogging MinID), i mappen som heter "Prøvesvar". Har du positiv test, blir du også kontaktet direkte av lege. Det kan ta noe tid, avhengig av når på døgnet svaret kommer. I perioder med stor pågang kan du måtte vente lenger på testresultatet. Bergen kommune har ikke mulighet til å fremskynde testsvar. Får du ikke logget på helsenorge.no eller ikke har hørt noe på tre døgn, ring koronatelefonen 55 56 77 00 for å etterlyse svar.
 

Dokumentasjon på prøvesvar

Bergen kommune kan ikke garantere svar innen et gitt tidspunkt. Dersom du har behov for å bekrefte negativ prøve, for eksempel i forbindelse med arbeid eller innreise til andre land, må du teste deg og få dokumentasjon hos en privat aktør. 
 

Om du er smittet

Gå rett i isolasjon. Dine nærkontakter må gå i karantene og teste seg. Smittesporingsteamet i Bergen kommune tar kontakt med alle som har fått påvist koronavirus. Mer om regler for karantene og isolasjon ser du her.

Du vil også motta en SMS med en lenke til en nettside. Her kan du logge deg inn med BankID og selv skrive inn alle nærkontaktene dine med navn og telefonnummer. De vil da bli varslet via SMS og kontaktet av smittesporer. Hvis du ikke har BankID til å logge inn for å kunne registrere nærkontaktene dine i dette skjemaet, vil smittesporer innhente opplysninger når de tar kontakt med deg. 
 

Nyhetsbrev

For siste nytt om vaksinering, smittetall og regler i Bergen, abonner på nyhetsbrev her
 

Lurer du på noe?

Du kan både ringe oss, chatte og sende en direkte henvendelse vi skjema. Se kontakt for spørsmål her. 
 

Unngå filming på teststasjonene

Av hensyn til ansatte på teststasjonene og andre pasienter som tester seg, ber vi om at dere ikke filmer på teststasjonene. 
 

Bruk privat transport eller pasientreise til test

De som er i karantene og skal testes, må ikke ta offentlig transport. For alle andre er privat transport til teststasjon førstevalget (bil, sykkel, gange etc), men dersom det helt unntaksvis er behov for offentlig transport, må du overholde krav til smittevern under transporten: holde avstand, dekke nese og munn og ha god håndhygiene.

Hvis du ikke kan reise med offentlig transport, kjøre selv eller bli kjørt, kan du ha rett på transport gjennom Pasientreiser.   Det er inngått avtale med drosjeselskap for pasienttransport av personer med mistenkt eller bekreftet covid-19 i Bergen. Informer koronatelefonen 55 56 77 00 om du har rett på transport til teststasjonen eller tilrettelegging ved testing etter gjeldende retningslinjer. Koronatelefonen vil være behjelpelig med å bestille for deg.
 

Respekter karanteneplikten

Karantenetiden er ti døgn, men den kan forkortes dersom du tester negativt på koronatest tatt tidligst sju døgn etter ankomst til Norge eller etter siste kontakt med den som er smittet. Merk at du må være symptomfri for at karantenen skal kunne forkortes. Les mer under regler for karantene og isolasjon
 

Når du er syk uten mistanke om covid-19-smitte

Er du "vanlig" forkjølet eller syk med luftveissymptomer, må du holde deg hjemme til du er frisk, selv om du har tatt koronatest og svaret er negativt. Om du har blitt symptomfri mens du venter på testsvar, må du likevel holde deg hjemme til du får svaret. Du kan omgås normalt med dem du bor med, de trenger ikke være i karantene.

Mange foreldre er usikre på hvordan de skal vurdere om barn med luftveissymptomer trenger å være hjemme. På Folkehelseinstituttets nettside finner du nyttig informasjon om dette. Ved bekymring for barnet er det viktig å kontakte lege.
 

Symptomer på smitte

De fleste som blir smittet, vil trolig få luftveissymptomer som vil gå over av seg selv, mens noen få vil få alvorligere sykdom med blant annet lungebetennelse. Alvorlig sykdom og dødsfall er sjelden, men eldre personer og personer med underliggende kronisk sykdom har høyere risiko for alvorlig forløp av Covid-19. Vær spesielt OBS om du etter noen dager med milde luftveissymptomer får høyere feber, tung pust og verre hoste. 

Symptomer på smitte kan være:

 • Sår hals, rennende nese og hoste
 • Muskelsmerter og generell sykdomsfølelse
 • Feber eller frysninger
 • Hodepine
 • Tung pust
 • Magesmerter, kvalme og noen ganger diaré
 • Nedsatt smaks- og luktesans

Slik smitter koronaviruset
Se nærmere beskrivelse av ulike sykdomsforløp
 

Når bør du søke legehjelp?

Er du syk med lette symptomer må du holde deg hjemme til du er helt fri for symptomer og føler deg helt frisk. Andre i husstanden trenger ikke å være i karantene i en slik situasjon, men anbefales så lite kontakt med andre som mulig.

Hvis du er syk og trenger helsehjelp, eller har nyoppståtte symptomer som hoste, tungpustethet eller feber, kontakt fastlegen din. Dersom fastlegen ikke er tilgjengelig, ring legevakten på 116 117. Lag alltid avtale først, så du ikke møter opp og smitter andre. Ved kritisk sykdom må du ringe 113.

Personer som er i risikogrupper, anbefales å kontakte fastlegen selv ved milde symptomer for å vurdere oppfølging. Dersom du er i risikogruppene og bare føler deg litt forkjølet, kan du fint se det an i noen dager.

Råd til risikogrupper
Regler for hjemmekarantene og isolering
 

Luftveisklinikkene

Luftveisklinikkene er et tilbud om legehjelp som avlaster fastlegene. Der kan du bli testet for korona som en del av konsultasjonen. Det er fastlegen din som kan henvise pasienter med luftveissymptomer til undersøkelse i en luftveisklinikk.

Bergen har to luftveisklinikker i drift: 

 • I Åsane (Liavegen 1 - se kart
 • På Sandsli ( Sandsliåsen 46  - se kart)

Åpningstidene til luftveisklinikkene er 09.00-15.00 mandag til fredag.
 

Turist i Bergen

Det er ekstra viktig at du følger smittevernrådene når du er på ferie siden du da er i kontakt med flere miljøer enn ellers. Er du turist på besøk i Bergen, ring legevakten på 116 117 om du trenger helsehjelp. Her finner du Bergen legevakt, ved Danmarks plass i gåavstand fra sentrum. Personer uten norsk fødselsnummer kan teste seg på alle kommunens drop-in sentre. Husk legitimasjon. 

Smittevernregler for Bergen
Karanteneregler når du er på reise
Folkehelseinstituttets smittevernråd for reiser
 

Tilbudet ved Koronaklinikken på helsehuset

De fleste som er syke, klarer seg i eget hjem. Ved alvorlig sykdom legges pasienter inn på sykehus. Pasienter som trenger døgnkontinuerlig medisinsk hjelp, har positiv koronaprøve, men ikke er så dårlig at de trenger sykehusinnleggelse, kan legges inn på koronaklinikken på Bergen helsehus. Det er kun lege som kan legge inn pasienter her. Koronasmittede pasienter som skrives ut fra sykehus og har behov for sykehjemsplass, legges inn på en covid-19-avdeling på Fyllingsdalen sykehjem. 

Personer som gjennomfører tester på Bergen legevakt
FULLT BESKYTTET: Ansatte ved Bergen legevakt som gjennomfører testingen, er kledd i beskyttelsesutstyr.
Bilde: ENDRE HOVLAND