Gå tilbake til:
Du er her:
Kontrollside koronasertifikat Helse Norge
Bilde: Ann-Kristin Loodtz

Slik bruker du koronasertifikatet ditt

Koronasertifikatet skal bidra til gjenåpningen av samfunnet etter koronapandemien. Dette må du vite.

OPPDATERT 24. JUNI:

Torsdag 24. juni ble Norge en del av EUs løsning for koronasertifikater. Personer som er fullvaksinert eller har gjennomgått koronasykdom siste seks måneder og har et gyldig koronasertifikat kan dermed komme inn i Norge. De slipper karantene, testkrav og innreiseregistrering. Fra 1. juli vil europeiske land som er koblet til EUs løsning kunne verifisere det norske koronasertifikatet på sine grenser. Les mer på regjeringen.no.
 

Med koronasertifikatet kan du nå

  • Dokumentere vaksinasjon, gjennomgått sykdom eller negativ test ved innreise til Norge.
  • Dokumentere vaksinasjon eller negativ test ved deltakelse på arrangementer.
  • Dokumentere at du er beskyttet for deltagelse på kystcruise.
  • Fra 1. juli kan du bruke sertifikatet når du reiser til land som er koblet til EUs løsning. Dette vil blant annet gjelde Spania, Italia, Hellas og Kroatia. Husk at du må sjekke innreisereglene for det landet du reiser til. Se UDs reiseinformasjon


Slik sjekker du koronasertifikatet 

Du finner koronasertifikatet ditt ved å logge inn på HelseNorge.no. Gå til: helsenorge.no/koronasertifikat. Du trenger ikke pc, men kan logge deg på direkte via en internettside på mobilen. Merk at om du etter innlogging får opp valget mellom egne og barns helseopplysninger, må du velge din egen profil for å se koronasertifikatet.

Sertifikatet inneholder informasjon om vaksinasjonsstatus (vaksinert, antall doser eller uvaksinert) og om den siste negative koronatesten som er registrert på deg de siste syv dagene. Sertifikatet gir også informasjon om du har gjennomgått koronasykdom.

Ring Bergen kommunes koronatelefon på 55 56 77 00 om det er opplysninger som mangler eller ikke stemmer. Koronatelefonen kan kun hjelpe deg med å rette opp i vaksineopplysninger fra vaksinasjonssteder i Bergen kommune. Har du blitt vaksinert et annet sted, ta kontakt med dem for å rette opp i feil.
 

Ikke send helseinformasjon til kommunen

For tiden mottar kommunen mange henvendelser om etterregistrering av vaksiner. Vi ber om at du ikke sender oss helseinformasjon. Dette er sensitive personopplysninger som ikke skal sendes på e-post.
 

Etterregistrere vaksiner tatt i utlandet

Har du tatt vaksine utenfor EU/EØS-landene, kan du nå kontakte Smittevernkontoret i Bergen kommune for å bestille time til å etterregistrere vaksinen i det nasjonale vaksinasjonsregisteret SYSVAK. Etter dette vil vaksinen vise i koronasertifikatet ditt. Det er en forutsetning at vaksinen er godkjent av det europeiske legemiddelbyrået EMA.

Du bestiller time hos Smittevernkontoret på telefon 55 56 58 80 eller smittevernet@bergen.kommune.no. Du må møte opp personlig og vise frem dokumentasjonen fra utlandet.               

Arbeidsinnvandrere skal primært henvende seg til bedriftshelsetjenesten.

Les mer om etterregistrering av vaksiner hos Folkehelseinstituttet
 

Ikke-digitale brukere

Personer som ikke kan bruke PC, mobiltelefon eller nettbrett, kan ringe den nasjonale informasjonstelefonen for korona på 815 55 015 og be om å få tilsendt sertifikatet i posten. 

Du må oppgi personnummer når du ringer informasjonstelefonen/Helfo, og gyldig koronasertifikat vil bli sendt til folkeregistrert adresse. Merk at det kan ta cirka en uke før du mottar sertifikatet, avhengig av postgang.  Sertifikatet er gyldig i 90 dager fra utskriftsdatoen.

Les mer hos Folkehelseinstituttet
 

Kan ikke garantere tidspunkt for testsvar

Svar på koronatest tar normalt én til to dager. Bergen kommune kan ikke garantere svar innen et gitt tidspunkt. Dersom du har behov for å bekrefte negativ prøve, for eksempel i forbindelse med arbeid eller innreise til andre land, må du teste deg og få dokumentasjon hos en privat aktør.

Se regjeringens råd for ferie i sommer