Gå tilbake til:
Du er her:

Følg med på luftkvaliteten - værskifte fra helgen

Fredag 14. desember er det varslet moderat luftforurensning med fare for høy luftforurensning i perioder. I helgen er det ikke meldt fare for høy luftforurensing.

Fredag er det varslet svak vind og lite skyer, og det ventes å danne seg temperaturinversjon. I denne perioden er det ventet moderat luftforurensning og fare for perioder med høy luftforurensning i sterkt trafikkerte områder og i områder med mye vedfyring.

I helgen til og med tirsdag 18. desember er det ventet en del vind fra sørøst, og det er utrygt for litt nedbør. Dermed er det ventet lite luftforurensning i denne perioden. Det melder Meteorologisk institutt i langtidsvarselet fredag morgen.

Følg helseråd ved dårlig luft

For personer med astma, kroniske luftveislidelser og hjerte- og karsykdommer er det en risiko for at plagene deres forverres ved høy forurensing. Ved høy luftforurensing bør de derfor redusere utendørsaktivitet i de mest forurensede områdene. Er du i en risikogruppe, oppfordrer vi deg å følge helserådene fra Etat for helsetjenester.

Hva gjør kommunen?

Bergen kommune følger med på varselet, gir helseråd, og har tett dialog med Statens vegvesen og Bergen og omland havn AS om tiltak i henhold til kommunens beredskapsplan (pdf). Kommunen kan iverksette strakstiltak og pålegge andre om å gjennomføre tiltak for å sikre at kravene i forurensningsforskriften overholdes.

Ved varslet høy luftforurensning i to dager eller mer, kan det bli innført tiltak med gratis kollektivtilbud og forhøyete bompenger.

Her finner du oversikt over mulige strakstiltak og hvordan de fungerer.

Følg luftkvaliteten akkurat nå

Du kan selv følge med på luftkvaliteten gjennom våre fem sanntidsmålere. De ligger på Danmarks plass, på Nordnes i sentrum, ved Vestkanten i Loddefjord, ved Åsane senter og ved Lagunen i Fana.
Følg med på luftkvalitet.info.

Vær OBS på at plutselige svingninger innenfor en kort periode der det er meldt lite forurensing, kan skyldes lokale anleggsarbeider.

Kommunen jobber også langsiktig med tiltak for bedre byluft.

Tar du luftvennlige valg?

Om mange innbyggere tar luftvennlige valg samtidig, kan det gjøre mye for byluften i slike finværsperioder som vi har nå. Luftvennlige valg er å:

  • Sykle, gå, ta buss eller bybane til jobb
  • Samkjøre med andre på vei til jobb
  • Jobbe hjemme på dager det er varslet høy forurensing
  • Bytte til piggfrie vinterdekk.

Ny varslingstjeneste for luftkvalitet

I år blir det lansert en ny nasjonal nettside med landsdekkende varsling av lokal luftkvalitet. Den vil du finne på www.miljostatus.no når den er klar. Lanseringsdato er utsatt. Vi vil informere i Kommunetorget og på nettsidene når den er klar.

Piggfritt er godt for miløet og for sikkerheten:

Se video youtube.