Gå tilbake til:
Du er her:

Vi følger med på luftkvaliteten

Vi starter daglige oppdateringer av varslet luftkvalitet fra 1. oktober. Du kan selv følge med på luftkvaliteten gjennom våre fem sanntidsmålere.

I Bergen har vi fem sanntidsmålere. De ligger på Danmarks plass, på Nordnes i sentrum, ved Vestkanten i Loddefjord, ved Åsane senter og ved Lagunen i Fana. Målt luftkvalitet på disse fem følger du på luftkvalitet.info.

Varslet luftkvalitet

Fra 1. oktober legger vi daglig ut langtidsvarselet for luft i Bergen her i denne saken på luftsiden til Bergen kommune

Ny tjeneste for å abonnere på luftvarsel

Fra 1. november kan du abonnere på luftvarsel på SMS og e-post via nettsiden www.miljostatus.no. Tjenesten er gratis, og du får melding hver morgen.

Tjenesten erstatter tidligere løsning via luftkvalitet.info, som nå er avsluttet. Dersom du allerede nå ønsker å få informasjon angående den nye varslingstjenesten, kan du registrere din e-postadresse her.

Følg helseråd

For personer med astma, kroniske luftveislidelser og hjerte- og karsykdommer er det en risiko for at plagene deres forverres ved høy forurensing. Ved høy luftforurensning bør de derfor redusere utendørsaktivitet i de mest forurensede områdene. Er du i en risikogruppe, oppfordrer vi deg å følge helserådene fra Etat for helsetjenester.

Mulige strakstiltak - økte bompenger og gratis buss

Ved varslet rødt nivå i to dager eller mer, kan det bli innført strakstiltak i Bergen. Et tiltak som vil berøre innbyggerne direkte, er da forhøyete bompenger og gratis kollektivtilbud. Les mer om mulige strakstiltak her.

Ved slike strakstiltak vil kommunen varsle via media og egne nettsider minimum 12 timer før de iverksettes.

Slik leser du sanntidsmålingene

Vær OBS på at plutselige svingninger innenfor en kort periode der det er meldt lite forurensing, kan skyldes lokale anleggsarbeider.

Hva gjør kommunen?

Bergen kommune følger med på varselet, gir helseråd, og ber Statens vegvesen og Bergen og omland havn AS om å følge utviklingen og vurdere tiltak i henhold til kommunens beredskapsplan (pdf).

LES OGSÅ: Fra bompenger til klimavennlig by med Miljøløftet

Bergen kommune har også passivmålere i alle bydeler, og rapporterer på luftkvaliteten i hele byen. Les mer om det her.

Slik fyrer du miljøvennlig

Bergen brannvesen gir råd om hvordan du fyrer miljøvennlig.

LES OGSÅ: Sparer penger med ny, avansert vedovn

Trygghet og miljø når du velger vinterdekk

Små tiltak hos mange kan bidra til renere luft i Bergen.