Gå tilbake til:
Du er her:

Følg med på luftkvaliteten

Frem til mandag 29. april er det ikke ventet vær som gir høy luftforurensing.

Det er ventet lite forurenset luft i denne perioden.Lørdag og søndag er det ventet perioder med vind og regn. Mandag er det ventet oppholdsvær og mindre vind, men en eventuell inversjon om natten blir fort brutt ned på dagtid, melder Meteorologisk institutt.

Følg helseråd ved dårlig luft

For personer med astma, kroniske luftveislidelser og hjerte- og karsykdommer er det en risiko for at plagene deres forverres ved høy forurensing. Er du i en risikogruppe, oppfordrer vi deg å følge helserådene fra Etat for helsetjenester.

Hva gjør kommunen?

Bergen kommune følger med på varselet, gir helseråd, og har tett dialog med Statens vegvesen og Bergen og omland havn AS om tiltak i henhold til kommunens beredskapsplan (pdf). Kommunen kan iverksette strakstiltak og pålegge andre om å gjennomføre tiltak for å sikre at kravene i forurensningsforskriften overholdes.

Ved varslet høy luftforurensning i to dager eller mer, kan det bli innført tiltak med gratis kollektivtilbud og forhøyete bompenger. Les mer om mulige strakstiltak.

Kommunen jobber også langsiktig med tiltak for bedre byluft.

Følg luftkvaliteten akkurat nå

Bergen kommune måler luftkvaltieten direkte på Danmarks plass, på Nordnes i sentrum, ved Vestkanten i Loddefjord, ved Åsane senter og ved Lagunen i Fana. Her ser du luftkvaltieten akkurat nå.

Vær OBS på at plutselige svingninger innenfor en kort periode der det er meldt lite forurensing, kan skyldes lokale anleggsarbeider.

Tar du luftvennlige valg?

Om mange innbyggere tar luftvennlige valg samtidig, kan det gjøre mye for byluften. Luftvennlige valg er å:

  • Sykle, gå, ta buss eller bybane til jobb
  • Samkjøre med andre på vei til jobb
  • Jobbe hjemme på dager det er varslet høy forurensing
  • Bytte til piggfrie vinterdekk.

Ny varslingstjeneste for luftkvalitet

30. januar 2019 ble det lansert en ny nasjonal nettside med landsdekkende varsling av lokal luftkvalitet. Den heter "Luftkvalitet i Norge" og har direktelenke luftkvalitet.miljostatus.no.

Piggfritt er godt for miløet og for sikkerheten:

Se video youtube.