Gå tilbake til:
Du er her:

Økte bompenger ved dårlig luft

Bergen kommune og Hordaland fylkeskommune har bestemt at det skal være mulig å femdoble bompengetakstene på dager med fare for høy luftforurensning (beredskapstakst).

På dager med forhøyet bompengetakst skal kollektivtransport være gratis.

Når kan det bli høyere bompengetakster?

Kriteriet for å øke bompengetakstene er varsel om høy luftforurensning med varighet to dager eller mer. Når det er aktuelt, informerer vi om tiltak på forsiden vår og på forsiden til informasjonsside om luftkvalitet.

 

HER ER REGLENE FOR ORDNINGEN:

Femdobling alle dager

Femdoblingen gjelder i tidsrommet 6.00-22.00 i alle bomstasjonene, inkludert helg. Dette innebærer at prisen øker til 5 ganger den takst som til enhver tid gjelder. Rabatter (10 prosent eller 20 prosent), samt timesregel og månedstak, vil gjelde for kjøretøy som har gyldig AutoPASSavtale, også for den femdoblede taksten.

Gratis bybane, buss og bybåt

Gratis kollektivtrafikk i perioder med forhøyet bompengetakst omfatter enkeltbilletter og klipp. Av praktiske årsaker vil allerede kjøpte billetter ikke bli refundert.

Gratis reise gjelder på:

  • Bybanen
  • Alle busslinjer i Bergensområdet inkludert Os, Askøy, Sotra, Øygarden, Osterøy og Nordhordland (linje 1 til og med 607), uansett hvilken strekning man reiser på.
  • Bybåtene Kleppestø-Strandkaien og Knarvik–Frekhaug–Bergen

Fritak og refusjonsrett

Unntak fra å betale bompenger er som for gjeldende bompengeordning

I tillegg gis det refusjonsrett for femdoblingen for tunge kjøretøy over 3,5 tonn med Euroklasse-VI teknologi. Bergen Bompengeselskap AS betaler ut refusjon etter søknad.

Økte bompenger ved dårlig luft bilde
 
Kristin Hauge Klemsdal