Mandag er det ventet moderat eller høy luftforurensning. Tirsdag og onsdag ventes perioder med moderat luftforurensing. Og torsdag kan det komme moderat eller høy luftforurensning.
Dette melder Meteorologisk institutt mandag 25. januar klokken 09.00.
Hvem bør følge helseråd?
For personer med astma, kroniske luftveislidelser og hjerte- og karsykdommer er det en risiko for at plagene deres forverres ved høy forurensing (rødt nivå). Er du i en risikogruppe, oppfordrer vi deg å følge helserådene fra Etat for helsetjenester.
Følg luftkvalitet i din bydel
På den nasjonale nettsiden "Luftkvalitet i Norge" finner du varsel for i dag og i morgen med detaljerte kart over byen og bydelene. Se:
luftkvalitet.miljodirektoratet.no (varsel)
Du finner også luftkvalitet i sanntid på Danmarks plass, Nordnes i sentrum, ved Vestkanten i Loddefjord, på Rolland i Åsane og ved Lagunen i Fana. Se:
luftkvalitet.miljodirektoratet.no/maalestasjoner (sanntid)
Merk at plutselige svingninger innenfor en kort periode der det er meldt lite forurensing, kan skyldes lokale anleggsarbeider.
Mulige strakstiltak
Ved varslet høy luftforurensning i to dager eller mer, kan det bli innført tiltak med datokjøring i Bergen. Det blir i så fall annonsert gjennom media og på nettsidene våre, og minimum 12 timer før de iverksettes. Les mer om mulige strakstiltak.
Tiltak i havnen
Ved varslet høy forurensning kommuniserer havnesentralen til anløpende fartøy om minst mulig operasjoner som krever økt belastning på hjelpemotorer. Bergen havn følger da situasjonen og vil vurdere tiltak fortløpende.
Hva gjør kommunen?
Bergen kommune følger med på varselet, gir helseråd, og har tett dialog med Statens vegvesen og Bergen Havn om tiltak i henhold til kommunens beredskapsplan. Kommunen kan iverksette strakstiltak og pålegge andre om å gjennomføre tiltak for å sikre at kravene i forurensningsforskriften overholdes. Bergen kommune jobber også langsiktig med tiltak for bedre byluft.
Hva kan du gjøre?
Spesielt ved kaldt, klart vintervær, med lite vind og inversjon, kan vi få en situasjon med høy forurensning over flere dager. God forebygging for bedre luftkvalitet er å begrense bilkjøring, samt begrense vedfyring fra ikke-rentbrennende ildsted.
For tips, se: Slik kan du bidra til bedre byluft