Gå tilbake til:
Du er her:

Slik får vi barn og unge til å gå og sykle til skolen

Her finner du tips og veiledere til aktiviteter som kan få flere barn og unge til å gå og sykle til skolen i stedet for å bli kjørt.

Det er mange flere aktiviteter man kan sette i gang, og tips finner du her:

Å gå og sykle til skolen. Ei verktøykasse for deg som vil ha flere aktive barn og unge

Tips fra Trygg trafikk om å sykle til skolen finner du her:
Trygg trafikk: Sykle til skolen

Samlingen Aktiv på skoleveien
I midten av mars arrangerte Klimaseksjonen samlingen «Aktiv på skoleveien» for lærere. Klimaseksjonen har hatt slike samlinger tidligere, da med andre tema. Samlingene er ment som hjelp til skolene å sertifisere seg som Grønt Flagg.

Flere planleggere og byråd Jana Middelfart Hoff deltok på mars-samlingen, der målet var å få flere skoler til å jobbe med å få barn og unge til å gå og sykle til skolen.

Presentasjonene fra samlingen finner du som pdf og lenke til høyre i denne artikkelen.

Hvorfor Aktiv på skoleveien
Temaet for samlingen var ikke tilfeldig valgt. Det er nasjonale mål om at 80 prosent av barn og unge skal gå eller sykle til skolen. I Bergen er vi langt fra dette målet. Noe skyldes farlige veier, men det er stort potensiale for å få mange flere aktive barn på skoleveien i Bergen.

Barn og unge bør gå eller sykle til skolen for å bli mer aktive i hverdagen. Forskning viser også at barn som begynner dagen med litt aktivitet har større konsentrasjon i timene. Barn knytter vennskap på vei til skolen, og de får anledning til å undre seg og somle litt. Foreldre kan dessuten spare tid hvis barna går eller sykle til skolen i stedet for å bli kjørt. Barn som sykler til skolen sykler mer i fritiden også.

Hvordan få aktive barn på skoleveien?
For å få flere aktive barn på skoleveien kreves det en tilrettelegging fra skolene, involvering av FAU og engasjerte foreldre. De færreste ønsker å sende sin 5-åring alene til skolen. Det er heller ikke tanken. Skolen bør informere foreldre om mulighetene til å lage «følgegrupper». Foreldre med barn i samme område bytter da på å følge barna til skolen. Skolen kan også legge til rette for trafikkopplæring i samarbeid med Trygg Trafikk og det kan arrangeres sykkelverksted og sykkeldag på skolen. Barn kan trygt sykle på skoleplassen selv når de er i 1. klasse.

Har du spørsmål angående Aktiv skolevei kan du kontakte rådgiver Tanja Forgaard på Klimaseksjonen, telefon 55 56 57 43, epost: tanja.forgaard@bergen.kommune.no

Slik får vi barn og unge til å gå og sykle til skolen bilde
Rådgiver Tanja Seland Forgaard ved Klimaseksjonen takket Harald Selvåg for hans glødende engasjement og bidrag til å gjøre skolene grønnere.
Anne Kringstad

 

Videre på internett

 

 

Vedlegg