Gå tilbake til:
Du er her:
Pressemelding

Nr. 33/19
Bergen, 12. august 2019

En spørreundersøkelse viser at så mange som én av tre studenter ikke vet om røykvarsleren deres virker. Mange flytter nå i egen bolig for første gang, og er ikke vant til å tenke på egen brannsikkerhet. Mandag 12. august starter Fadderuken for tusenvis av nye bergensstudenter, og brannvesenet er på plass for å gi råd som kan redde liv.

Denne og neste uke besøker Bergen brannvesen de fleste store studiesteder for å lære studentene grunnleggende brannsikkerhet. Vi oppfordrer studentene til å sjekke røykvarsler, slokkeutstyr og rømningsveier - og ikke minst unngå å bruke komfyren når man er trøtt eller beruset.

– Selv om det er utleier som har det overordnede ansvaret for brannsikkerheten, må studentene også sørge for egen sikkerhet og sjekke at røykvarsler, slokkeutstyr og rømningsveier er på stell. Bruk noen minutter ekstra på å sjekke at boligen du velger faktisk er trygg å bo i, sier Trine Sivertsen Sommerlade, informasjonsleder i Bergen brannvesen.

Over 20 brannvesen med studentaktiviteter

I disse dager har i overkant av 20 brannvesen aktiviteter på studiestedene i Norge. Bak den landsdekkende forebyggende kampanjen står Norsk brannvernforening, Tryg Forsikring, i tillegg til brannvesenet.

Bakgrunnen for den årlige kampanjen er en undersøkelse fra 2014 som avdekket alvorlige forhold knyttet til studenters adferd, bevissthet og kunnskap rundt grunnleggende brannsikkerhet. Den avdekket også at mange utleiere slurver med brannsikkerheten. Spørreundersøkelsen er gjennomført av Norsk brannvernforening og Tryg Forsikring tilbake i 2014. Det er grunn til å tro at funnene fra 2014 ikke avviker vesentlig med dagens situasjon. En ny undersøkelse gjennomføres i forbindelse med studiestart nå i disse dager.

Sjekkliste for studenter

  • Sjekk at det er minst én røykvarsler i hver etasje, og test at de virker. Alarmen skal høres godt på oppholdsrom og soverom selv om dørene er igjen.
  • Gjør deg kjent med rømningsveiene. Du skal ha minimum 2 stk. Sjekk at de er tilgjengelige og ikke blokkert.
  • Sjekk hvor det er slokkeutstyr og gjør deg kjent med hvordan de virker.
  • Ikke lag nattmat på komfyren når du er trøtt eller beruset.

Trine Sivertsen Sommerlade, informasjonsleder i Bergen brannvesen, mobil 945 07 875.